Tikvasti tart bez glutena i bez šećera

Tikvasti tart bez glutena i
bez šećera

tikvastitart-3

Htjeli mi to ili ne, jesen stiže, a s njom i divne, mirisne, velike i male, okrugle, duguljaste, žute, narančaste tikve i bundeve. Ovog smo puta na blogu Torta, pinjur, pjat pronašli jedan fini tart od muškatne (butternut) tikve, bez brašna, odnosno bez glutena i bez šećera. U ovu su kombinaciju zato dodane borovnice, za dostojan kraj ljeta.

Sastojci za pravokutni tart dimenzija 35×10 cm (ili okrugli promjera 20 cm):

Podloga
80 g mljevenih oraha
80 g mljevenih (pečenih) lješnjaka
60 g maslaca
3,6 g zaslađivača na bazi stevije
1 bjelanjak
malo soli

Pomiješajte sve sastojke i utisnite ih u kalup. Stavite u hladnjak da se ohladi i stegne. Zagrijte pećnicu na 180°C i stavite podlogu peći 10 minuta.

tikvastitart-2

Premaz od borovnica
125 g borovnica prokuhajte dok ne dobijete smjesu nalik džemu. Ostavite da se ohlade. Nikakav zaslađivač im nije potreban.
Premažite ga preko polupečene podloge.

Nadjev od tikve
250 g pirea od tikve
125 g sirnog namaza
1 jaje
25 g meda
cimet, klinčić

Butternut tikvu prethodno posebno ispecite. Možete ju presijeći na pola, izvaditi sjemenke i peći u polovicama na 180°C dok ne omekša ili je možete odmah narezati na kockice (izvaditi prethodno sjemenke i oguliti koru) i ispeći. Vama na volju. Ne preporučujem kuhanje jer će tako biti više vode u tikvi.

tikvastitart-1

Odvojite 250 g mesa tikve i vilicom ga usitnite u pire. Primješajte mu sirni namaz, jaje, med i začine (možete sve miješati vilicom). Izlijte nadjev preko premaza od borovnica i sve vratite u peć na 25 min (na 180°C).

Pečeni tart ostavite da se ohladi u kalupu. Narežite ga na trokute ili prutiće i uživajte u ovoj bezgrešnoj sladilici.

tikvastitart-4

Foto: Torta, pinjur, pjat

Preporuka

Zatvori