Vijest o kojoj svi pričaju: Apple predstavio nove revolucionarne 3D naočale
Vijest o kojoj svi pričaju: Apple predstavio nove revolucionarne 3D naočale

Vijest o kojoj svi pričaju: Apple predstavio
nove revolucionarne 3D naočale

Nema sumnje da iz dana u dan svjedočimo tehološkom napretku. Tech inovacije neprestano nadmašuju jedna drugu i granica se, možda čak i rapidno, pomiče. Neke inovacije prihvaćamo prilično open-minded, ali ima i onih koje uzimamo s rezervom, čak i s nepovjerenjem. Tako je bilo i nedavno kada je umjenta inteligencija uhvatila zamah i našla svoju primjenu u svakodnevnom životu. Mnogi se i danas pribojavaju da bi zbog njenih performansi mogao nastradati velik broj radnih mjesta, dok s druge strane većina ljudi na najbolji način uzima ono što ona nudi. Isto tako su i sada mišljenja podjeljeni kada je Apple najavio revolucionarno lansiranje koje će promijeniti ne samo virtualnu, već i fizičku stvarnost. O čemu je zapravo riječ?

Digitalni sadržaj (od sada) i u fizičkom svijetu?

Američka kompanija Apple predstavila je Apple Vision Pro revolucionalne 3D naočale u vidu mini-računala koje spajaju digitalni sadržaj s vašim fizičkim svijetom. Apple Vision Pro revolucionalni uređaj omogućuje jednostavno kretanje kroz (virtualni i fizički) prostor pomoću očiju, ruku i glasa. U prijevodu, kako kompanija Apple najavljuje na svojoj službenoj stranici, to bi značilo da možete raditi stvari koje volite na načine koji nikada ranije nisu bili mogući. Pod parolom Nikad viđeno Apple je i ovog puta, kao i onda kada su lansirali prvo računalo, potom i mobitel na dodir, otišao korak dalje i predstavio inovaciju. A mišljenje publike je već sada podjeljeno. Neki su fascinirani inovacijom i smatraju da će olakšati i unaprijediti svakodnevicu. Ali, ima onih koje ova novina, kao i većina drugih, pomalo uznemiruje.

Što znamo o Apple Vision Pro 

Dakle, riječ je o futurističkim 3D Apple Vision Pro naočalama koje kada stavite vidite svijet oko sebe isti onakav kakav je i bez naočala, dok se digitalni sadržaj s vašeg računala pojavljuje pred vašim očima u polutransparentnom obliku. Pod parolom: Free your desktop. And your apps will follow. s ovom inovacijom stolna računala, prijanosna računala i monitori općenito su prošlost. I umjesto da gledate u ekran kao dosad, sve aplikacije moći će se pojaviti u prostoru u kojem se trenutno nalazite – bilo da je to dnevna soba, stan ili outdoor okruženje. Navigirat će se očima, odabirat ćete sadržaj blagim pomicanjem ruku, bez miša ili drugog fizičkog uređaja, ‘skrolat’ će se jednostavnim pomicanjem prstiju u slobodnom prostoru, a pretraživat će se glasom.

Iako se sve događa u virtualnom svijetu na polutransparentnom velikom displeju pred vašim očima, izgled, zvuk i osjećaj ostavit će dojam potpunog doživljaja kao da su tu s vama i u fizičkom svijetu. Iako se virtualna i fizička stvarnost prepliću, Apple Vision Pro naočale, za razliku od onih koje su sada na tržištu, neće vas izolirati od drugih ljudi. Ako vam netko priđe dok ‘skrolate’ po svom mini-računlu sa svim mogućim aplikacijama, zahvaljujući inovaciji, vi ćete tu osobu jasno vidjeti i u fizičkom svijetu. Dakle, vidjet ćete onog tko je s vama u sobi i taj netko će vidjeti vas.

Beskonačne mogućnosti?

Kako ne postoji fizička barijera između vašeg monitora i slike koja se emitira na monitoru, to znači da ćete sadržaj moći gledati u veličini koju poželite. Fotografiju neke osobe možete povećati i u pravoj veličini te osobe ili na veličinu billboarda. Tako vaša dnevna soba može postati galerija. Ovo je ujedno i prva Apple 3D kamera koja pruža do sada neviđene performanse kada je riječ o fotografijama. Također, moći ćete i filmove gledati na velikom formatu, nešto najsličnije dosadašnjem projektoru, kao i video-igrice kada spojite joystick. Osim toga, iskustvo zoom razgovora s poslovnim partnerima se diže na potpuno drugu razinu. Parelelno sa zoom callom moći ćete otvoriti i prezentaciju ili bilo koji drugi dokument, a vaši sugovornici neće vidjeti da nosite naočale na licu. Također, moći ćete strop sobe ili bilo koje druge prostorije transformirati u što god poželite – nebo, more, planinu.
Napravljene su tako da odgovaraju svakome. Prilagodljive su i, prema specifikacijama proizvođača, lake su za nošenje. I veoma su praktične. Lansiranje se očekuje početkom sljedeće godine, dok će preliminarna cijena iznositi  3.499 dolara.

*Članak preuzet sa Journal.rs.

Foto: Apple

Učitati još
Zatvori