Kako se tehnologija uklapa u slow living? Upravlja li nama i možemo li mi ovladati njome za sretniji život?

Take it slow mjesec na Journalu tijekom cijelog je listopada proučavao koncept sporijeg, ljepšeg i održivijeg življenja. Komentirali smo pokrete i fenomene kao što su slow fashion i beauty, a otkrili smo vam i ultimativnu knjigu po kojoj ćete urediti svoj dom za opušteniji i zdraviji život.

Ovog nam je puta na redu pojam koji nam je redefinirao život iz temelja. Okruženi smo njime svakodnevno i onda kad smo svjesni i onda kad nismo. U pitanju je pojam tehnologije – fenomen koji nam iz mjeseca u mjesec ubrzava životni tempo.

Kako se tehnologija uklapa u slow living, upravlja li zaista nama i kako možemo vratiti kontrolu i iskoristiti tehnologiju u našu korist?

Što je slow tech koncept i zašto bismo ga trebali pratiti?

Iako je sve oko nas ubrzano – od hrane, mode, ljepote i lifestylea generalno, javljaju se mali slow pokreti kao antidot takvom načinu života. Isto se razvilo u polju tehnologije, takozvani slow tech koncept.

Iako je 2020. ponajviše otkrila sve dobre strane društvenih mreža, videopoziva, online konferencija, mobitela i streaming divova, istovremeno je kristalizirala i koliko smo zapravo ovisni o malim gadgetima i online platformama. Upravo zbog brojnih pozitivnih stvari koje tehnologije nudi i koje je pandemija istaknula (kao što je povezanost i informiranje), slow tech koncept ne kaže da ju treba prekrižiti i živjeti offline. Već samo preokrenuti u našu korist i naučiti živjeti sporije u brzini koju nam donosi.

Cilj slow tech koncepta je da se odmaknemo od konstantne upotrebe tehnologije zbog koje nam je onaj stvarni, trenutačni život u drugom planu. Umjesto da slijepo pretjerujemo s korištenjem tehnologije, trebali bismo razmisliti kako nam korištenje tehnologije može olakšati i poboljšati svakodnevicu, kako nas može inspirirati, potaknuti na kritičko razmišljanje i uklopiti se u održivi način života.

Kako kvalitetnije živjeti uz slow tech?

Jedna od najvećih promjena koje slow tech donosi je svakako povećana produktivnost. Naši su nas mobiteli navikli na multi-tasking, ali s manjom koncentracijom na pojedinačne projekte, zadatke, ideje. Slow tech nas motivira da usmjerimo pažnju na prave stvari dok koristimo, primjerice, mobitele. Ako smanjimo vrijeme potrošeno na besmisleno scrollanje feedom ili pak listanje vijesti, možemo obaviti više zadataka koji su offline. No, ako koristimo prave alate na mobitelu, laptopu i slično možemo također povećati svoju produktivnost. Aplikacije koje nam zaista mogu poslužiti, primjerice one koje služe za organizaciju vremena ili kreativnost, povećat će našu produktivnost.

Slow tech koncept se idealno uklapa u slow living filozofiju življenja – motivira nas da životni prostor ispraznimo od tehnologije koje nam nije potrebna. Dom organizirajte po potrebi za tehnologijom. Spavaća soba neka bude rezervirana samo za odmor, dok laptop i sve vezano za posao može stajati u kućnom uredu. Isto pravilo može značajno utjecati na odnose unutar obitelji. Tech-free prostori kod kuće potaknut će ugodniji razgovor bez stalnih distrakcija, ali ako taj koncept ponesete sa sobom kroz dan imat će jednak utjecaj na vaše odnose. Posvetite se tom trenutku, razgovoru s osobom s kojom ste tada i kontrolirajte sebe i mobitel. Razliku ćete uočiti odmah!

Spremite se za digitalni detoks

Kad govorimo o sporijem načinu životu često se spominje digitalni detoks. Sve veći broj ljudi odlučuje se vikendom ‘isključiti’ ili svakih nekoliko dana drastično smanjiti vrijeme koje provode na mobitelima ili društvenim mrežama. Slow tech i digitalni detoks nisu sinonimi, štoviše. Dok se slow tech savršeno uklapa u filozofiju sporijeg življenja, digitalni detoks može biti tek povremeni jer je teško pa i nemoguće živjeti konstantno bez doticaja s online svijetom.

Ipak, može biti prava odskočna daska.

Digitalni detoks možete provesti jednostavno uz male promjene kroz dan. Potrebno je isključiti mobitel ili barem internet dok se družite s prijateljima, a posebno dok ručate ili večerate u društvu. Za vrijeme takvog detoksa mobitel udaljite od svoje spavaće sobe i ograničite korištenje sat vremena prije nego što pođete u krevet i barem pola sata kad se ujutro probudite. Cilj digitalnog detoksa je da što manje minuta tijekom dana provedete online, a posebice da ograničite scrollanje Instagramom, Facebook i sličnim medijima. Detoks možete provesti i parcijalno odnosno smanjiti korištenje samo jedne aplikacije koju smatrate problematičnom, maknuti se s društvenih mreža ili se potpuno udaljiti od mobitela, TV-a, laptopa i slično. Pokušajte tih dana što više vremena provesti u prirodi, pratiti svoje vrijeme na mobitelu i otkriti čime se volite baviti i za čim posežete kad mobitel i laptop nisu u blizini.

Foto: Unsplash

0