Proljeće je pravo vrijeme za digitalnu detoksikaciju

digitalnidetox

Čišćenje digitalnog života

Uvelike smo zagazili u proljeće i prigrlili smo sve navike i aktivnosti tipične za ovo doba godine. među svim “fenomenima” koji dolaze s prefiksom proljetna/e/i/o/ od manikure preko umora, igra asocijacija nas vodi i do proljetnog čišćenja. Inspirirani svjetlošću, buđenjem i mirisom prirode, visokim temperaturama i osunčanim horizontima sve više vremena posvećujemo onom izvanjskom. Estetika na prvom mjestu, zar ne? I dok tako sređujemo sebe, a nerijetko i svoj životni prostor, u tom proljetnom entuzijazmu promaknu nam neke sitnice koje nam zapravo mogu olakšati život pa su samim tim itekako nužne.

Na tom popisu zasigurno bi se trebalo naći i digitalno čišćenje, odnosno čišćenje našeg digitalnog života. Sve što radimo, sve što nas zanima i veseli nalazi se u različitim uređajima, od mobitela, tableta do laptopa. I u najezdi informacija i sadržaja zanemarimo red unutar naših elektroničkih ljubimaca. Zato ne bi bilo loše napraviti si mali podsjetnik što bismo sve trebali učiniti sa svojim digitalnim svijetom kako bi si život učinili ugodnijim.

Sortirajte desktop

U žurbi i nemaru često napravimo pravi kaos na zaslonu svog računala. Nalazi se tu mnoštvo nesvrstanih dokumenata, pisanih, audio, video, a o fotografijama i screen shotovima da ne spominjemo. Osim što nam to usporava rad računala, unosi nemir u naš prostor. Baš poput nepospremljenog ormara ova šuma informacija zatrpava ekran u kojeg satima dnevno gledamo. Proljeće je pravo vrijeme da se to promijeni i da kreiramo nove mape s konkretnim nazivima kako bismo se lakše snašli, sačuvali sve ono što nam je bitno, a ono što nam ne treba izbacili iz vidokruga. Razvrstavanje sadržaja u kategorije, pražnjenje smeća, ali i mijenjanje pozadine u nešto novo, svježe i inspirativno sigurno će za rezultat imati veću produktivnost.

Izradite sigurnosne kopije

digiTEKST

Svi to imamo na umu, ali u žurbi ne napravimo sve što bismo trebali. A onda nam žurba postane sponatana reakcija. Pa još malo lijenosti i nemara i većinu stvari koje nam trebaju ne osiguramo. No, s vremena na vrijeme važno je prisliti se na malo aktiviranja po odličnim platformama kao što štu iCloud, Google Drive, Dropbox, a tu i pametne kutijce poput vanjskog hard diska i USB-a koji mogu čuvati naše uspomene i intelektualne proizvode na sigurnom. Malo discipline može nam pomoći da zauvijek ne izgubimo ono što je vrijedno.

Obrišite sve što vas uznemirava na društvenim mrežama

digdigTEKST

Za vlastito mentalno zdravlje najbolje je da se držite onoga što vas inspirira, oplemenjuje, zabavlja, pomoću čega razvijate svoje potencijale… Komunicirajte s ljudima koji vas uveseljavaju i kojima biste najradije svakodnevno zahvaljivali što postoje. Život je dovoljno stresan i bez dodatnog stresa na društvenim mrežama. Zašto bi do vas dolazio sadržaj koji vas uznemirava i koji vas čini nesretnima. Baš kao i oni virtualni prijatelji koji šire negativnu energiju i koji vrijeđaju druge osobe. Oslobodite se takvih stranica i profila koji vam život čine težim i priuštite si proljetni procvat.

Oslobodite si dolaznu poštu

di

Bez imalo grižnje savjesti možete prestati pratiti sve one dosadne stranice koje šalju bezbrojne mailove, a u njima nema korisnog niti zanimljivog sadržaja za vas. U pretrpanom inboxu teže ćete se snaći, ometat će vas notifikacije i to baš nema puno smisla. Pogotovo kada je riječ o čišćenju, očistite sve što narušava vaš sklad i radnu atmosferu. Očistite um čisteći svoj radni prostor. Lagani klik na unsubscribe i problem riješen.

Obrišite aplikacije koje ne koristite

aplik

Brisanje aplikacija koje nam ne trebaju pomoći će mobitelu da brže radi, a i spriječit će ono neželjeno ažuriranje koje se zna pojaviti baš kada ne treba. Zatrpavanje memorije bespotrebnim sadržajem je potpuno iracionalno i zato je dobro napraviti popis aplikacija koje nam trebaju i koje koristimo kako bismo se što lakše i bezbolnije riješili onih koje su tu bez ikakvog razloga. Čak IT znalci predlažu da je s vrmena na vrijeme korisno obrisati sve aplikacije, ali uz prethodno pohranjivanje forografija i ostalih dragocjenih dokumenat na sigurno. Tada će naš uređaj raditi puno brže, a i produžit ćemo mu vijek trajanja. Aplikacije za čišćenje sve su manje potrebne, a i one same zatrpavaju memoriju, tako da i njih možemo pospremiti u kantu za smeće i tako napraviti više mjesta za uspomene. Proljetno čišćenje našeg digitalnog života može početi već danas.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Instagram, Unsplash

0