Vrijeme je za putovanja: Donosimo trikove za najbolju organizaciju

Vrijeme je za putovanja: Donosimo
trikove za najbolju organizaciju

Stiglo je proljeće i naše misli su već naveliko u planiranju putovanja i odmora za ovu godinu. Nakon dvije godine u kojima je to bilo poprilično otežavajuće, stvari se polako vraćaju u normalu kao i ova omiljena aktivnost. Ne kažemo da ste zaboravili kako se to radi, ali ekstra savjet je uvijek dobrodošao. Pokušali smo napraviti kratak vodič u kojem smo obuhvatili sve tips and tricks koji će vam olakšati neko buduće putovanje, stoga krenimo. 

Planiranje je neophodno

Dobro planiranje neophodno je za kvalitetno putovanje. Često je i spontanost ono što tražimo kada želimo otići na odmor, ali neke stvari ipak trebamo odrediti unaprijed. Planiranje destinacije nakon pandemije, postalo je iznimno važan faktor, jer ćete se prije svega morati informirati o pravilima ulaska u pojedinu zemlju. Negdje vrijede potvrde, negdje ćete se morati testirati, a neke zemlje poput Slovenije to su ukinule. Ovdje se možete informirati kakva je situacija u europskim zemljama. 

Avio prijevoznici i lokalni promet

Iz Hrvatske se jeftinim aviokompanijama doista može doći na razne lokacije diljem Europe. Sada kreće sezona pa se uvode razni letovi, stoga se o njima najbolje informirati kod low budget avioprijevoznika koji voze iz raznih hrvatskih gradova. Ako putujete na udaljenije destinacije, potražite one u kojima je, kada putujete, sezona lijepog vremena. Osim samog dolaska na lokaciju, važno je proučiti i lokalni prijevoz. Taksije ili javni prijevoz od aerodroma kao i mjesta za parking, možete provjeriti u brojnim vodičima na turističkim stranicama gradova gdje putujete ili na društvenim mrežama gdje se okupljaju ljubitelji putovanja. Svaki savjet je dobrodošao, a uvijek je najbolji onaj najaktualniji iz prve ruke. 

Pakiranje i smještaj

Kada odaberete smještaj koji vam odgovara (važno je gledati koliko je povezan s javnim prijevozom i uključuje li neke beneficije poput doručka) važno je pogledati vremensku prognozu. U nekim zemljama kroz dan se može promijeniti i nekoliko godišnjih doba, pa je važno razmišljati o slojevitoj odjeći. Ako pak putujete u toplije krajeve, nemojte pretjerivati. Planirajte si odjeću po danima i tako uštedite na prostoru u putnoj torbi – tko zna s čime ćete se vratiti kući kad krenete u shopping. 

Razgledavanje i uživanje 

Došli smo do najboljeg dijela. Kada ste stigli na odmor, vrijeme je da krenete uživati. Upoznavanje lokalne kulture kroz gastronomiju, kulturne manifestacije, odlazak na tržnicu, posjet lokalnim trgovinama i kupovanje suvenira. Jedina stvar koja bi vas ovdje eventualno mogla brinuti je lokalna valuta. Preduhitrite potencijalan problem i pripremite se unaprijed. Zaboravite na traženje mjenjačnica u gluho doba noći po sumnjivim tečajevima. S opcijom Apple Pay plaćajte sigurno i pouzdano sa svojih uređaja koje svakodnevno koristite (iPhone, Apple Watch, iPad i Mac…). Podaci o vašoj kartici su sigurni jer se ne pohranjuju na uređaju niti se dijele prilikom plaćanja.

Apple Pay je vaš najbolji suputnik na svakom putovanju 

Apple Pay možete vrlo lako aktivirati kroz m-zaba mobilno bankarstvo, a njime možete plaćati na svakom prodajnom mjestu koje omogućuje beskontaktno plaćanje i Apple pay opciju s karticama Zagrebačke banke primjerice Mastercard. Karticu možete ubaciti u Apple Wallet na više mobilnih uređaja i satova, a ovisno o uređaju, u Apple Wallet na jednom uređaju možete uključiti od 8 do 16 kartica. Na iPhone 8, Apple Watch Series 3 i sve novije modele možete uključiti 12 kartica, dok na modele starije od navedenih možete uključiti do 8 kartica. Apple pay koristite bez naknade, a ima limite kao i vaša fizička kartica. I to je to. Sada bezbrižno možete uživati u svakom djeliću svog putovanja. Sve dodatne informacije o usluzi i kako je aktivirati pronađite na službenim stranicama Zagrebačke banke.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori