Napokon je stigla aplikacija koja olakšava čitanje osobama s disleksijom

Napokon je stigla aplikacija koja olakšava
čitanje osobama s disleksijom

Putem aplikacije dostupne i lektire

Virtualno tržište, odnosno digitalne platforme za preuzimanje aplikacija poput App Storea i Google Playa sada su bogatije za još jednu korisnu aplikaciju. Riječ je, naime, o hrvatskom proizvodu kojega u tražilici možete pronaći pod imenom OmoReader, a ova aplikacija, nastala je kao kreativni projekt OmoLaba, odnosno laboratorija za vizualnu komunikaciju.

OmoReader osim što je korisna za olakšavanje čitanja svim knjigoljupcima, ona je izvrsno pomagalo osobama s disleksijom ili nekim drugim teškoćama u čitanju. Uz to, što usvajanje gradiva školarcima čini dostupnijim i lakšim, ova digitalna platforma uvelike doprinosi poticanju i razvoju čitanja, pogotovo e-knjiga.

Još jedna korisna strana OmoReadera je što dolazi s e-knjigama koje se nalaze na popisu lektire za osnovnoškolce i srednjoškolce. Baza besplatnih elektroničkih knjiga u ovoj aplikaciji je dvjestotinjak knjiga, od kojih su, za sada, 72 za lektiru.

Zgusnuti redci i fontovi odlaze u zaborav

Zgusnuti redci i fontovi koji otežavaju čitanje i koncentraciju, uz ovu aplikaciju sada odlaze u zaborav. Ova aplikacija, u suprotnosti s tim, pomaže rastaviti slogove, pogotovo kod višeslojnih riječi. Omogućava lakše i brže čitanje s opcijom uključivanja linija u pozadini teksta. Ona tako olakšava praćenje retka, a njihova animacija pomaže u fokusiranosti i brzini čitanja.

Ono što također olakšava čitanje i učenje kroz korištenje ove aplikacije jest i grupiranje bilješki. Selektirane bilješke iz e-knjiga mogu se grupirati u grupe bilješki. Osim iz knjiga moguće je dodavati bilješke iz papirnatih publikacija tehnologijom (OCR) za prepoznavanje teksta. To značajno olakšava učenje iz više izvora, bilo digitalnih ili fizičkih.

Grupe bilješki koristan su alat prilikom istraživanja, pisanja seminarskih radova i slično ili za spremanje zanimljivih citata po različitim temama.

Font je jedna od ključnih prepreka kod osoba s teškoćama u čitanju, a koristeći OmoReader, moguće je odabrati font koji vam najbolje odgovara i koji vam ne otežava usvajanje pisanog sadržaja. OmoType font sustav, koji čine 52 inačice, oblikovan je posebno za osobe s disleksijom (više informacija možete pronaći na OmoType.com). OmoType font jednostavno je prilagoditi osobnim preferencijama unutar OmoReader aplikacije.

Kreiranje bilješki olakšat će učenje i čitanje

Također, OmoReader primarno koristi ePub format e-knjiga dok je konverzijom moguće uvesti druge: PDF, FB2, MOBI, DOCX, RTF, TXT….. Upotrebom fotoaparata na mobilnom uređaju tekstove iz knjiga, časopisa i ostalih tiskovina moguće je uvesti, uređivati i spremati kao bilješke. Važno je napomenuti kako aplikaciju mogu koristiti registrirani i neregistrirani korisnici, dok je opcija konverzije moguća samo za registrirane korisnike.

Osim toga, neregistrirani korisnici neće moći koristiti  OmoType font sustav. Još je važno upozoriti kako se neke funkcije OmoReadera ne mogu koristiti bez internetske veze. OmoReader primarno koristi ePub format e-knjiga. OmoReaderom se mogu čitati e-knjige iz različitih izvora i servisa.

Više detalja saznajte na poveznici.

 

Foto: Unsplash, OmoReader

Učitati još
Zatvori