Kameru novog iPhonea 15 testirali smo na večernjoj šetnji Adventom. Je li opravdao očekivanja?
Kameru novog iPhonea 15 testirali smo na večernjoj šetnji Adventom. Je li opravdao očekivanja?

Kameru novog iPhonea 15 testirali smo na večernjoj šetnji Adventom. Je li opravdao očekivanja?

Poput mnogih Zagrepčana i njihovih gostiju i mi smo se ovih dana odlučili zaputiti na šetnju Adventom u Zagrebu. Naš suputnik bio je novi iPhone 15 pred kojim je bio poseban zadatak – ovjekovječiti sve najbolje trenutke. Novitet u Appleovoj ponudi došao je s nizom sjajnih značajki, a nas je posebno privukla ona vezana uz glavnu kameru koja snima u iznimno visokoj razlučivosti.

Nova verzija iPhonea opremljena je A16 Bionic čipom koji omogućuje razne napredne značajke, među kojima se ističe računalna fotografija koja se koristi za fotografije od 24 MP i portrete nove generacije. Istaknuto je kako je lakše nego ikad prije snimiti fantastične fotografije s nevjerojatnim detaljima – od neformalnih fotografija do predivnih pejzaža. Ovu tezu odlučili smo sami istražiti, a naše zanimanje proizašlo je upravo iz toga što fotografiranje mobilnim uređajima često koristimo u obavljanju našeg svakodnevnoga posla.

Sve fotografije koje vam donosimo u nastavku nastale su uz pomoć iPhone 15 uređaja te nisu dodatno obrađene, izuzev prilagodbe kontrasta prilikom snimanja. Svjedoče o kvaliteti testiranog uređaja te načinu na koji odgovara na zadatke. Kako je izgledala naša šetnja Adventom doznajte u nastavku.

iPhone 15

Životopisni kadrovi

Klizanje ispred veličanstvenoga pročeljaa Umjetničkog paviljona, popraćeno s mnoštvom lampica i prigodnom božićnom glazbom nezaobilazan je i jedinstven doživljaj u ovom dijelu Europe. Ne čudi što smo upravo posjetom Ledenom parku odlučili započeti svoju adventsku šetnju. S njega se pruža pogled prema jednom od arhitektonskih simbola grada, a životopisnosti kadra uvelike će pridonijeti i veseli klizači u pozadini.

Dobro poznata adventska lokacija predstavlja i sjajnu scenografiju za nezaboravne fotografije. Fotografije koje su nastale doista svjedoče kako je riječ o mjestu koje se s pravom zove epicentrom zabave za cijelu obitelj.

iPhone 15
iPhone 15

Nova tehnologija za nove uspomene

Park Zrinjevac poznat je po velikom broju lampica koje tvore magičnu svjetlosnu kulisu. Bilo da na svojim fotografijama želite uhvatiti djelić atmosfere ili pozirati ispred preslatkih bijelih kućica, adventsko ruho parka vam to i omogućuje. Naravno, nismo odoljeli isprobati ni aktualnu ponudu pa smo spremno osladili brk.

Nova iPhone 15 kamera od 48 MP pruža nam priliku za nastanak fotografija u supervisokoj rezoluciji. A prilikom njihovog nastanka moguće je koristiti i 2 x zum. Posebitost nove kamere jest što sjajno bilježi trenutke u večernjim satima i noćnim uvjetima, o čemu svjedoče i priložene fotografije.

iPhone 15

Detalj koji čini razliku

Naravno, nismo odoljeli posjetiti ni najčarobniju lokaciju ovogodišnjega Adventa u Zagrebu – Tunel Grič. Razlog tome je umjetnička instalacija Polarni san sastavljena od niza bijelih traka, koja priziva prolazak kroz ledenu špilju nad kojom se njišu neobični oblaci i odvija nebeski ples polarne svjetlosti. Njezinoj vizualnoj atraktivnosti uvelike pridonosi izmjena kolorita, popraćena prigodnom zvučnom kulisom. A o njezinoj ljepoti sjajno svjedoče i priložene fotografije.

Budući da nova kamera iPhone 15 pruža i do 4 puta veću razlučivost, pruža nam mogućnost za nevjerojatno detaljne snimke.

iPhone 15
iPhone 15

Uspješno obavljen zadatak

Nakon duge šetnje hladnim zagrebačkim ulicama bilo je sjajno vrijeme za okrjepu uz topli napitak. Druženje smo nastavili u ugodnom ambijentu uz kavu i vruću čokoladu, a isto nismo propustili zabilježiti fotografijama. Fotografije nastale tijekom ispijanja kave spadaju među najčešće objave koje imamo priliku vidjeti na društvenim mrežama, a kamera iPhonea 15 je uspješno prošla i ovaj zadatak!

Još jedan uistinu sjajan novitet koji će uspješno pridonijeti tome da brže ovjekovječimo neki trenutak jest u novoj značajki prema kojoj nije potrebno prebacivanje u portretni mod. Ako je objekt snimanja osoba, pas ili mačka, iPhone 15 automatski dohvaća podatke o dubini. U trenu možete pogledati  fotografiju kao portret s profinjenim efektom zamućenja. Naravno, isto možete učiniti i naknadno u aplikaciji Fotografije.

iPhone 15
iPhone 15

Opće značajke

A16 Bionic čip omogućuje razne napredne značajke. Uz navedena poboljšanja vezana uz snimanja, omogućava i glatko izvođenje grafički zahtjevnih igara. Sve to uz nevjerojatnu učinkovitost koja omogućuje odlično trajanje baterije. Nadalje, Dynamic Island, iznimno popularna značajka koja je bila dostupna samo na Pro modelima, sada je dostupna i na osnovnim iPhone 15 uređajima. Zasigurno najveći novitet jest prebacivanje na USB-C punjenje.

Osnovni iPhone 15 uređaji sada uključuju ažuriranu stabilizaciju slike za snimanje fotografija i videa, dvostruku optimizaciju i ažurirane portrete s bogatijim bojama i boljim performansama pri slabom osvjetljenju. Ove značajke uspješno smo testirali na našoj šetnji Adventom. Svoj primjerak iPhone 15 uređaja možete pronaći u trgovinama iStyle.

iStyle blagdanska ponuda

Ponuda iStyle trgovina krije niz poklona kojima možete sebe i svoje najbliže razveseliti Apple uređajem za nadolazeće blagdane. Zbog njegove izvanredne pouzdanosti, performansi i elegantnog dizajna, Mac je izvrstan poklon. A u aktualnoj ponudi ističe se 14-inčni MacBook Pro koji nas je osvojio podatkom kako njegova baterija može trajati do 22 sata! 

Ako ste ipak više ljubitelj iPad-a u svojoj bi kolekciji mjesto mogao naći iPad 10 Wi-Fi, također dostupan na blagdanskom popustu.

Nadalje, blagdanska ponuda uključuje i sjajnu ponudu vezan uz uz Apple iPhone 14 mobilni telefon, a sjajan dodatak uz njega je i Apple Watch Series 9, opremljen tehnologijom koja omogućava njegovo korištenja bez dodirivanja zaslona. 

Istaknuti uređaji dio su bogate ponude koja vas čeka nas stranicama iStylea.

Foto: Privatna arhiva

Učitati još
Zatvori