Google Maps ima novu funkciju koja otkriva kako sigurno putovati u doba pandemije

COVID layer Google Maps

Google Maps su jedna od esencijalnih aplikacija u svakom pametnom telefonu, a i često posjećena stranica na kompjuteru. Kad god se pojavi nedoumica o adresi, gradu ili državi u koju putujemo, upravo je Google Maps aplikacija kojoj se najčešće okrećemo – bez obzira idemo li pješke, javnim prijevozom ili vlastitim automobilom.

Kroz godine postojanja Google Maps je postao puno više od samo karata gradova, država i prometnica koje ih presijecaju. Razrađeni su prilično precizni servisi koji vam mogu donijeti vozne redove, najbliže kafiće i restorane, pokazati gdje u gradu je trenutno gužva i kako izbjeći taj smjer… ukratko – navigacija se polako dovodi do savršenstva.

COVID layer Google Maps

Novi Google Maps layer

Budući da je 2020. godina uvelike promijenila način na koji razmišljamo, a kamoli navigiramo ili putujemo, u Googleu su primijetili potrebu za još nekoliko informacija koje bi mogli servirati svojim korisnicima. Osim trenutnog stanja u prometu kroz koji bi korisnici mogli iščitati na kojim je postajama javnog prijevoza trenutno velika gužva i veća izloženost COVIDU-19, informacije o potencijalno obaveznom nošenju maski na javnim mjestima u određenom gradu i o kojim se točno lokacijama radi, dodali su i layer, odnosno način pregleda, koji prenosi prosječan broj novozaraženih slučajeva u određenoj državi.

Opcija koja će polako stizati korisnicima iOS-a i Androida izračunava prosjek novozaraženih slučajeva posljednih sedam dana na sto tisuća stanovnika. U skladu s time boja granice države kako bi indicirala trend te označava je li trend u porastu ili padu. Tako će, primjerice, država s prosječno jednim novozaraženim slučajem u posljednjih tjedan dana biti obojena u sivo, a tamnocrveno obojena država znači da je prosjek 40+ novih slučajeva.

COVID layer Google Maps

Uz satelitsku i sliku terena, sad ćete moći vidjeti i detaljni pregled slučajeva u državi ili pokrajini. Podatke sakupljaju od Sveučilišta Johns Hopkins i The New York Timesa, a oni pak agregiraju podatke koje objavljuju Svjetska zdravstvena organizacija, vlade pojedinih država svijeta, lokalna ministarstva i bolnice.

Novi način pregleda lansiran je 23. rujna 2020. te bi uskoro trebao postati dostupan svim korisnicima Google Maps aplikacije.

COVID layer Google Maps

Foto: Google Blog, Unsplash

1