Prepisujemo od poznatih fotografa: Aplikacije za uređivanje fotografija
Prepisujemo od poznatih fotografa: Aplikacije za uređivanje fotografija

Prepisujemo od poznatih fotografa:
Aplikacije za uređivanje fotografija

Obrada fotografija je must have prije svake objave na društvenim mrežama. Aplikacija je, vremenom sve više, a nerijetko su potrebni dani potrage dok se ne dođe do one prave.

U nedostatku iskustva, odlučili smo pozvati u pomoć one kojima je fotografija strast i posao. Aplikacije koje su nam otkrili već su postale naša opsesija. Bilo da se i vi bavite profesionalnom fotografijom, ili koristite aplikacije amaterski, vjerujemo da će neka od ponuđenih biti pravo otkriće i za vas.

Ukoliko ipak imate svog omiljenog saveznika, utoliko ne bi bilo loše da probate i neke nove filtere kojih je, priznat ćete, nikad dovoljno.

Adobe Lightroom

Ovo je aplikacija koja obećava odličnu kavlitetu obrade, a nerijetko je koriste i profesionalni fotografi kao zamjenu za photoshop. Adobe Lightroom kreirana je od strane izumitelja Adobe photoshop aplikacije što je čini naprednijom od svih ostalih mobilnih aplikacija. Ako koristite fotoaparat, ova se ova aplikacija definitivno mora naći na vašem radaru.

Aplikacija posjeduje mnoštvo različitih filtera i efekata koji nisu napadni. Opciju uređivanja fotografija u RAW formatu, kao i manipulaciju ekspozicije, otvora blende i drugih bitnih podešavanja. .

Photoshop Express

Kada je riječ o profesionalnim aplikacijama za obradu fotografija, Photoshop Expres je još jedan odličan proizvod iza koje stoji Adobe kompanija. Za razliku od Lightrooma ova aplikacija više sliči na njihov originalni Photoshop za računala.

Ova aplikacija može biti savršen izbor za one koji ne vole mnogo vremena provesti uređivajući fotografije. U opciji imate svega četrdesetak različitih filtera, kao i sve osnovne opcije kao što su promjeena veličine, gradijanlosti i osvetljenja. Oni koji vole otkačene kolaže, mogu slobodno odmah krenuti stvarati nova djela, jer su upravo po collage jedinstvenim opcijama najprepoznatljiviji.

Ukoliko vam treba brz, kvalitetan i jedinstven touch, utoliko je  Photoshop Express savršeno rješenje za sve content kreatore koji cijeene brzinu i efikasnost.

@parismumpower / @photoexpress
@parismumpower / @photoexpress

PICSART

Trenutno možda najpopularnija aplikacija kod ljubitelja opasno dobre montaže. Picsart je aplikacija koja vam nudi opcije kakve možete dobiti samo u zahtjevnijim programima, kao što su: spajanje dvije ili više fotografija, kloniranje i brisanje, dodavanje teksta i vodenog žiga, clipart i ostale napredne opcije.

Zbog svoje velike rasprostranjenosti, ali i širokog spektra različitih opcija, dostupna je u free i premium verziji. Ako vam je pored ekstremno napredne obrade fotografija podjednako bitna i video montaža, Picsart može odgovoriti i na ovaj zahtjev. Sasvim lijep izbor opcija nudi i za one koji se bave video i

Nedavno je Picsart uveo i AI opciju za kreiranje različitih Avatara koji postaju sve popularniji na društvenim mrežama, te vam može pomoći da lako ispoštujete i ovaj trend.

Afterlight

Omiljena aplikacija ljubitelja umjetničke fotografije jeste upravo Afterlight. Ova aplikacija specijalizirana je za manipulaciju bojama koje zapravo imaju moć promijeniti čitav koncept. U te svrhe nudi širok spektar različitih alata kojima se možete poigrati. Ono po čemu bismo je posebno izdvojili jesu filteri.

Naime, Afterlight nudi širok spektar filtera kreiranih od strane poznatih umjetnika i fotografa. Tko još ne bi volio da mu fotografija bude obrađena na ovaj način? Pri samoj posjeti njihovog Instagram profila zaljubi ćete se u edite koji su kreirani putem ove aplikacije, a posebno je preporučujemo onima koji edit rade na telefonu. Osvjetljenje, unikatne boje i zrnatost su stvari zbog kojih možemo sadržaj uređivati satima i svaki put se diviti ishodu.

TouchRetouch

Posljednja na listi jeste TouchRetouch aplikacija. Namijenjena je svima onima koji žele opciju brisanja i sređivanja detalja na fotografijama. Kada je riječ o ovoj aplikaciji, fotografi širom svijeta je obožavaju. Pri korištenju nije potrebna pretjerana preciznost, a efekt koji dobijte je upravo takav – precizan.

TouchRetouch može vam pomoći izmijeniti piksele i ukloniti detalje s fotografije. Ako vam je neki objekt “upao” u fotografiju, za samo nekoliko sekundi možete ga potpuno odstraniti. Veoma brza, pouzdana i popularna aplikacija koju morate posjedovati ukoliko cijenite čisto okruženje i bavite se ozbiljnijim editom.

Sadržaj preuzet sa Journal.rs

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori