Sve što ste ikad htjeli znati o autogenom treningu

Sve što ste ikad htjeli znati o
autogenom treningu

autogeni-trening-2

Želite li poboljšati koncentraciju, lakše savladavati stresne situacije, probleme s učenjem i tjeskobom, želite li ublažiti umor, nesanicu i ostvariti veću samokontrolu i time utjecati na poboljšanje kvalitete svog života, naučite ovu provjerenu i učinkovitu metodu.

Autogeni trening znanstveno je dokazana tehnika dubokog opuštanja koju je, inspiriran hipnozom, razvio njemački neurolog i psihijatar dr. Johannes Heinrich Schultz 30-ih godina prošlog stoljeća. Koristeći autogeni trening dovodimo se u stanje duboke opuštenosti u kojem postižemo veću otpornost na stres i općenito poboljšavamo kvalitetu života kroz redovito vježbanje. Ponavljanjem određenih formula kroz odsustvo koncentracije i autosugestijom postižemo uravnoteženo stanje organizma.

Autogenim treningom, osim subjektivnog doživljaja pozitivnog utjecaja na polaznike, postoje i objektivni pokazatelji fizioloških promjena. Kako danas i znanost priznaje usku povezanost tijela i psihe, a većina današnjih bolesti je psihosomatskog porijekla, utvrđeno je da ukoliko brinemo o našoj duši automatski pozitivno djelujemo i na svoje tijelo.

autogeni-trening

UČENJE AUTOGENOG TRENINGA

Iako je tehnika Autogenog treninga opisana u mnogim knjigama i priručnicima za samopomoć preporučuje se učenje tehnike uz voditelja u manjim grupama ili individualno. Prilikom treninga voditelj naglas izgovara formule dok polaznici nastoje doživjeti ono što im se sugerira. Za usvajanje autogenog treninga potrebno je vrijeme i svakodnevna vježba. Češćim prakticiranjem i ponavljanjem skraćuje se upravo taj trenutak kada je za izvođenje treninga potrebno samo nekoliko minuta. I to u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu, kao i u bilo kojim uvjetima.

Za uspjeh treninga nužno je redovito i dosljedno provođenje treninga kroz koji se dovodimo u stanje pasivne koncentracije. Takvo stanje nam daje otvorenost prema primanju sugestija, dok usmjeravamo pažnju i osobnu svijest sa okoline na traženje i pronalaženje podrške u samom sebi. Djelovanje autogenog treninga je vrlo individualno i razlikuje se od osobe do osobe. Kod nekog su rezultati vidljivi već u prvom tjednu vježbanja, dok kod nekog drugog nakon par tjedana.

Autogeni trening nas vodi do spoznaje koliko smo moćni stvaraoci vlastitog svijeta i da promjenom svojih misli, riječi i emocija možemo mijenjati okolnosti koje privlačimo u svoj život. Cilj obuke autogenog treninga je da voditelj autogenog treninga osposobi polaznike da pomognu sami sebi koristeći se ovom tehnikom. A sve kako bi naučili živjeti u miru, sreći, zdravlju, zadovoljstvu, opuštenosti i ljubavi bez obzira na vanjske okolnosti. Pri tome gradite skladne odnose sa samim sobom i sa svojom okolinom, dok se učite nositi se sa svim događajima koji dolaze u život. Tako se osvještava da je svaki događaj samo jedno novo iskustvo i još jedna nova prilika za učenje i rast.

autogeni-trenings

PREDNOSTI AUTOGENOG TRENINGA

Znanstveno je dokazan učinak ove tehnike kod smanjenja stresa, problema sa spavanjem, alergija, oboljenja srca i krvnih žila i psihosomatskih bolesti. Osobe koje znaju autogeni trening bolje se nose sa životnim izazovima, opuštenije se osjećaju u zahtjevnijim situacijama, aktiviraju samoiscjeljujuće procese u tijelu i općenito se osjećaju bolje.

  • Jednom kad savladate vježbe Autogenog treninga ostvarit ćete sve prednosti koje donosi ova vrlo moćna tehnika:
  • Opušteno stanje dolazi automatizmom pri samoj pomisli na mir i opuštenost
  • Povećanje samopoštovanja i samopouzdanja
  • Moćan alat za osjećaj kontrole i samoosnaživanja
  • Postizanje emocionalne stabilnosti
  • Primjenjivost na svakom mjestu i u svakom trenutku

Početak tečaja Autogenog treninga: 22. ožujka 2018. godine, Centar Lakoća življenja, Kninski trg 11, Zagreb

Informacije i link za prijavu:
http://lakoca-zivljenja.hr/autogeni-trening/ ili putem mail adrese info@lakoca-zivljenja.hr.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori