Dolce far niente – prigrlite talijanski način života
Dolce far niente – prigrlite talijanski način života

Dolce far niente – prigrlite
talijanski način života

Vjerujemo da ste i vi, kao i mi, milijun puta u životu pomislili kako bi bilo dobro barem na kratko ne raditi ništa – i u tome uživati. Upravo je to sukus talijanske filozofije, načina života – Dolce far niente. Prepustiti se uživanju u trenutku, osjetiti moment, suprotstaviti se kaosu mirnoćom. Ne čudi da je ovaj trend zavladao cijelim svijetom.

dolce far niente

Kada pitate Talijane koriste li često izraz dolce far niente, oni će vam reći da gotovo nikad nećete čuti da netko od njih to izgovara – oni to jednostavno rade. U doslovnom prijevodu “slatkoća nerada” ovaj pojam obuhvaća filozofiju uživanja u trenutku, opuštanja i pronalaženja zadovoljstva u jednostavnosti života. Kultura koja cijeni dolce far niente naglašava važnost odmora i mentalnog blagostanja, suprotstavljajući se često užurbanom načinu života modernog društva čiji smo svi robovi, htjeli to priznati ili ne.

Talijanska kultura prožeta je hedonizmom od davnina. Način života, temperament ljudi, prirodno i biološko okruženje sve je to utjecalo na razvoj posebne kulture koja golica maštu cijeloga svijeta. Od drevnih Rimljana do današnjih dana, Talijani su razvili specifičan odnos prema vremenu, vrednujući trenutke kada se može jednostavno biti, bez osjećaja krivnje zbog neproduktivnosti. Kroz povijest se često prikazuje u talijanskoj književnosti, umjetnosti i kinematografiji gdje ju je mogao upoznati i cijeli svijet.

Jedan od poznatih primjera je film “La Dolce Vita” Federica Fellinija, koji istražuje potragu za srećom i zadovoljstvom usred modernog života.

Naučite živjeti prema dolce far niente pravilima

Iako je kontradiktorno da za ono što se suprotstavlja pravilima postoje pravila, neke smjernice vam možemo dočarati kako bi jasnije mogli usvojiti neke od ovih principa.

Budite svjesni sadašnjeg trenutka, bez opterećenja mislima o prošlosti ili budućnosti.

Uživajte u jednostavnosti. Pronađite radost u jednostavnim aktivnostima kao što su šetnje, čitanje knjige, ispijanje kave ili druženje s voljenima.

Namjerno usporite ritma života kako bi izbjegli stres i izgaranje. Odmaknite se od užurbanosti i gradske vreve.

Pokušajte održati balans i pronaći harmoniju u svojoj svakodnevici. Održavanje ravnoteže između rada i odmora, priznajući da je vrijeme za opuštanje jednako važno kao i vrijeme za produktivnost.

Planirajte vrijeme za odmor i aktivnosti koje donose zadovoljstvo i opuštanje.

U današnjem svijetu, gdje su mnogi preplavljeni radnim obvezama i društvenim pritiscima, usvajanje dolce far niente načina života može biti izazovno, ali i oslobađajuće.

Smanjite korištenje mobitela i digitalije općenito kako bi se mogli mentalno odvojiti i istinski odmoriti.

Svakodnevno prepoznavanje i cijenjenje malih trenutaka radosti i zadovoljstva jako su važna stavka u prigrljivanju ovakvog načina života.

Mindfulness i meditacija – uključite tehniku svjesne prisutnosti i meditacije za smanjenje stresa i povećanje osjećaja mira.

Dolce far niente nije samo koncept već način života koji može donijeti značajne koristi za mentalno i fizičko zdravlje. Uzimanje vremena za opuštanje, uživanje u sadašnjem trenutku i prepoznavanje ljepote jednostavnosti mogu unaprijediti kvalitetu života i pružiti dublji osjećaj ispunjenosti. Usvajanje ove filozofije može biti ključ za postizanje boljeg balansa u svijetu koji često potiče suprotno. Sretno.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori