Isprobajte najfinije tagliatelle s tartufatom

Isprobajte najfinije
tagliatelle s tartufatom

tagliatelle-1

Zvijezda ovog jednostavnog jela, koje se može pripremiti za manje od 15 minuta, crni je tartuf. Tartufi su vrsta jestivih gljiva koje rastu pod zemljom, najčešće uz korijenje stabala poput hrasta, bukve, topole, vrbe i brijesta. Izgledaju vrlo neugledno, poput gomolja i često ih se izgledom uspoređuje s krumpirom, a u kulinarskom su svijetu najpopularnije dvije osnovne vrste: crni i bijeli.

tagliatelle-7

Potragu za tartufima vodi tartufar, dok same tartufe istančanim njuhom pronalaze trenirani psi. Nekad su to činile svinje, no danas je to rijetkost jer, iako su jako vješte u pronalaženju tartufa, sve što pronađu često same i pojedu. Tartuf je najbolje pripremati u jednostavnim jelima s nekoliko kvalitenih namirnica kako bi njegov jedinstveni okus ostao u prvom planu.

tagliatelle-6

Tjestenina je uvijek najbrže rješenje kad tražite ideju za obrok, a i najfinije kad koristite svježu tjesteninu. U ovom su slučaju s tarufima, točnije tartufatom, sljubljene tagliatelle – recept je pripremila Lili s bloga Travelling Oven.

Sastojci (za dvije osobe):

180 g svježe tagliatelle tjestenine
40 g tartufate (ja sam koristila ‘PRODAN tartufi’ tartufatu koja osim crnog tartufa sadrži i masline, gljive, kapare, maslinovo ulje i začine)
1 žlica maslaca (ili ghee maslac)
2 žlice vode u kojoj se kuha tjestenina
1 žlica naribanog parmezana
extra-djevičansko maslinovo ulje

tagliatelle-2

Zakuhajte posoljenu vodu u velikom loncu, ubacite u kipuću vodu svježe tagliatelle i kuhajte kao što je naznačeno na pakiranju (obično je dovoljno 2-3 minute).

Na većoj tavi rastopite maslac i zatim dodajte tartufatu, 2 žlice vode u kojoj se kuha pasta i dobro promiješajte dok se sve dobro ne poveže.

Maknite s vatre i u umak od tartufate umiješajte skuhane i ocijeđene tagliatelle. Dodajte naribani parmezan i promiješajte. Na kraju dodajte par kapi extra-djevičanskog maslinovog ulja i poslužite toplo s još malo parmezana narezanog na listiće. Dobar tek!

tagliatelle-3

tagliatelle-5

Foto: Lili Basic Cappacetti

Preporuka

Zatvori