6 svjetskih muzeja posvećenih psima koje morate posjetiti

Ako volite pse i često putujete onda priliku za odlazak u muzej posvećen krznenim mezimcima zasigurno ne želite propustiti, ako se pronađete u ovim gradovima. Naime, prošla je godina bila izrazito zanimljiva po pitanju toga jer svjetski muzeji posvećeni psima otvoreni su u nekoliko velikih gradova. Kao inspiracija i motivacija za pokretanje poslužile su neke od najpopularnijih pasmina poput minijaturnih jazavčara, pudlica i zlatnih retrivera.

Razni drugi muzeji čak su se složili ugostiti izložbe posvećene psima i neočekivano, ostvarile veliki interes ljubitelja životinja. Pretražili smo kartu svijeta i pronašli ih u šest zemalja. Ovo su divni svjetski muzeji posvećeni psima, spakirajte kofere vrijeme je za kulturno uzdizanje.

Muzeji posvećeni psima: Museum of Dog, Massachusetts

U gradu North Adams svoj dom pronašao je ‘Museum od Dog’ u građevini iz 19-og. stoljeća. Prostorije je obogatilo čak 180 umjetničkih dijela iz privatnih kolekcija, a uključuju skulpture, slike, fotografije i modne dodatke za pse. Poznati fotograf William Wegman poznat je po psećim portretima, a skulpture Mary Engel također privlače veliku pozornost. Muzej je otvoren u siječnju 2018., a ulaz je dozvoljen i psima.

Musée et Chiens du Saint-Bernard, Švicarska

Pasmina bernardinac inače je najpoznatija po tome što se koristila u službi spašavanja planinara u nevolji. Musée et Chiens du Saint-Bernard smjestio se u gradu Martygny, a posvećen je njima. Vrsta originalno potječe iz Švicarske, a najpoznatija uzgajivačnica nalazi se u gradu St. Bernardu. Muzeji posvećeni psima sve su popularniji, a ovaj je svoja vrata otvorio 2006. godine.

Dackelmuseum, Njemačka

Preslatki jazavčari prošle su godine dobili i muzej posvećen upravo njihovoj pasmini. Bavarski grad Passau. Muzej Dackelmuseum može se pohvaliti zavidnom kolekcijom od 4,500 različitih predmeta koji slave minijaturne jazavčare čija pasmina datira iz 17-og. stoljeća. Osnovali su ga Josef Küblbeck i Oliver Storz, a njihovi mezimci, jazavčari često su viđeni u prostorijama muzeja.

Foof, Italija

Prvi muzej posvećen svima u Europi otvoren je u gradu Mondragone. Ime je dobio po psiću arhitekta koji je dizajnirao talijanski muzej Foof. No, ovo nije samo kulturna ustanova i mjesto uživanja u umjetnosti. Naime dio muzeja je i azil, pa posjetioci imaju priliku usvojiti mezimca. Posebna kolekcija koja će vam se sigurno svidjeti sastoji se od 120 psećih ogrlica, a neke datiraju iz doba starih Rimljana.

Akita Dog Museum, Japan

U planinskoj regiji Akita Prefecture smjestio se istoimeni muzej,  najpoznatiji i jedini takav posvećen psima u toj zemlji. Sigurno ste čuli za njihovu lokalnu pasminu Akita Inu koja je inače simbol odanosti i hrabrosti. Čak i velika statua stoji na ulasku u muzej, a ako vas put ikada dovede u Japan, jednostavno ga morate posjetiti. Iako je površinom malen, odlično je koncipiran, a cijelu ideju osmislili su iz Akita Dog Preservation Society organizacije.

American Kennel Club Museum of the Dog, New York 

Ovog mjeseca, svjetski muzeji posvećeni psima dobili su još jedno divno izdanje: AKC Museum of the Dog. Smjestio se na prestižnoj lokaciji Midtown Manhattana. Muzej posjeduje raskošnu kolekciju psećih kućica i umjetničkih djela posvećenih svim vrstama pasa. Izložene su skulpture, slike i fotografije poznatih umjetnika između kojih su se istaknuli Sir Edwin Landseer i Maud Earl. Posebna prostorija posvećena je knjižnici u kojoj vas čekaju stotine naslova posvećenih svim poznatim svjetskim pasminama temama vezanim za najbolje čovjekove prijatelje.

 

Foto: Instagram, Foof

 

 

 

 

 

0