Sva raskoš vertikalnog vrta

Vertikalno vrtlarstvo je izuzetno zanimliv i neobičan način vrtlarenjag gdje biljke rastu u vis sa vrlo malo ili čak bez imalo zemlje.

Navodno je francuski botaničar Patric Blanc na putovanju u Tajland dobio inspiraciju za ovakvu metodu sadnje biljaka.

Vertikalni vrtovi su idealni za male prostore koji nemaju puno horizontalne površine i za prostore koji trebaju sviježa ekološka rješenja jer ljeti djeluju rashlađujuće, a naravno, poboljšavaju i kvalitetu zraka.

vertical-garden-flickr-1

Foto: Shutterstock

Kako posaditi vertikalan vrt?

Započnite odabirom zida. Ako imate ružan i neugledan zid, ovo je idealno i zanimljvo rješenje kojim ćete ga vratiti u život i napravit ga novim mjestom gdje ćete htjeti stalno boraviti. Dobra stvar je što svaki zid može poslužiti za uređenje vertikalnog vrta. Osim ako želite napraviti jako veliki vertikalni vrt ili posaditi drveće, ne trebate se brinuti o težini tereta.

Odabir biljaka

Koje biste biljke trebali odabrati ovisi o položaju zida koji ste izabrali i o količini sunca koje dobiva. No ako ste se odlučili za specifične biljke vodite računa da budu u dobrom položaju gdje će dobiti sve potrebno za dobar rast.

Kao sa bilo kojom sadnjom, kod uređenja vertikalnog vrta također vodite računa o suncu, sjeni, vjetru, vlažnosti i hladnoći ako sadite biljke koje će prezimiti vani. Dakle, ukoliko imate namjeru saditi biljke koje će biti cijele godine vani, izaberite biljke za hladnije podneblje od onog u kojem živite.

Zanimljiv dio je uređenje i bezbroj mogućnosti dizajniranja, a visina vertikalnog vrta nudi pregršt mogućnosti za uređenje.

vertical-garden-flickr-2

Foto: Shutterstock

Izradite okvir

Za vaše biljke trebate izraditi okvir koji po izgledu nalikuje uredskim policama. Najlakši materijal za održavanje je plastika.

Međutim, to može biti i metal koji je skuplji i teži, ili drvo kojemu je potrebna dodatna zaštita od vlage i plijesni.

U okvir stavite kvalitetnu zemlju, a zatim ga prekrijte čvrstom tkaninom koja će zadržavati biljke i zemlju unutra.

Trebat će vam najmanje dva sloja tkanine, spojite ih pocinčanim vijcima i nehrđajućim spojnicama, dobro je zategnite da ne bude naborana. Možda se čini komplicirano pa za početak možete pokušati sa izradom malog okvira da vidite kako će vam ići.

Unutra posadite biljke koje ste pripremili, dobro ih zalijete povremeno pognojite adekvatnim gnojivom i uživajte u plodovima svojih ruku.

vertical-garden-flickr-3

Foto: Shutterstock

Kod vertikalnog vrta prednost u odnosu na horizontalni je što štedi prostor, pročišćava zrak, u ljepšava dom, posebice organiziranim ljudima koji vole minimalizam.

Ono što može biti problematično kod takvih vrtova je što se brzo isušuju i teže je uzgojiti veće biljke. Potrebno je više brige i pažnje oko takvog vrta, ali efekt je dosta predivan.

Ovisno koliko vremena, ljubavi i volje imate prema bilju i uređenju cvijetnih vrtova, na vama ostaje hoćete li izbjeći mane i uživati u ljepotama i pogodnostima ovakvih vrtova.

Autor: Sara Grgić

 

0