Praktični savjeti za miran suživot navodnih ‘svadljivaca’

Praktični savjeti za miran suživot
navodnih ‘svadljivaca’

Dobro je poznata ona izreka ‘poput psa i mačke’ koja se koristi za opisivanje odnosa između dvoje ljudi najčešće, ali i općenito za neslaganje. Suživot psa i mačke tako se za mnoge čini kao nemoguća misija, pa niti ne pomišljaju o još jednom ljubimcu osim ako nije iste vrste. No, uz neka osnovna pravila ipak je moguće ostvariti miran život pod istim krovom ovih dvaju navodnih ‘svadljivaca’. Psi su baš poput mačaka životinjice koje se razlikuju karakterom i osobinama, a to uvelike ovisi i o samoj pasmini. Neke pasmine pasa su poznate po urođenim lovačkim instinktima, a isto tako i neke egzotične vrste mačaka krasi osebujan temperament. Spoj toga mogao bi biti poprilično ‘vatren’, a vlasnicima će strpljenje za mirenje razlika biti prijeko potrebno. U nastavku donosimo praktične savjete za miran suživot pas i mačke koji će s vremenom prerasti u veliko prijateljstvo.

Suživot psa i mačke potrebno je planirati

 

Naravno da je planiranje ponekad nemoguće, recimo u situaciji da spasite macu s ceste i donesete ju kući gdje vas već čeka jedan mezimac. U tom slučaju suživot psa i mačke mogao bi biti izazov za vlasnika, ali i novog sustanara koji se ionako mora priviknuti na novu okolinu. Prvi susret stoga je vrlo bitan i idealno bi bilo da ga nekako organizirate u mirnoj atmosferi bez velikog uzbuđenja. Taj inicijalni kontakt i prvi sastanak zahtjeva vašu punu pozornost, a uključivanje ostalih članova obitelji jako je poželjno.

Što je ugođaj opušteniji i nalik onom svakodnevnom to će se pas ili maca koju je potrebno upoznati s pridošlicom lakše otvoriti za novo iskustvo. Ako je moguće, organizirajte susret kod kuće u poznatoj, sigurnoj okolini. Svakako ih ne ostavljajte bez nadzora same prvih nekoliko dana. Poteškoće bi mogla stvarati negativna prijašnja iskustva poput onih u kojima su psi navikli loviti mačke, odnosno gdje su mace bile napadnute od strane pasa. Najbolje predispozicije za uspjeh ima socijalizacija mačke sa štencem koji će uz njih rasti i tako stvoriti međusobno povjerenje i prijateljstvo bez prijašnjih iskustava.

Ne potičite ljubomoru

Dobro je poznato da su ljubimci posebno posesivni na pažnju i ljubav svog vlasnika. Baš kao što nam daju bezuvjetnu ljubav i lojalnost, isto to očekuju i od nas. Ako mazite jednog ljubimca ili mu kupujete igračke i grickalice, onom drugom će vrlo brzo proraditi ljubomora. Izbjegavajte situacije koje bi mogle isprovocirati takve emocije jer će one na kraju rezultirati neprijateljstvom između dvije životinje, a to zasigurno ne želite. Jedan od temeljnih pravila za miran suživot psa i mačke je jednak tretman oboje gdje mjesta za ljubomoru neće biti. Provodite vrijeme s njima koliko god možete, mazite ih i vodite u park na igranje kako bi se postepeno zbližavali u vašem društvu.

Zona privatnosti

Jako je važno da u domu osigurate ‘neutralnu zonu’ u koju će vaš ljubimac s vremena na vrijeme moći slobodno odšetati u osamu. Pas i mačka mogu spavati i na istom krevetiću, naravno ako za to pokažu interes. No, za početak osigurajte svakome od njih privatnost. Bitno je da im date vremena da se priviknu na novog četveronošca u blizini. Nije potrebno odvajati ih u različite sobe, no mala prostorna udaljenost ipak je poželjna. Ovo se odnosi i na mjesto za objed. Izbjeći ljubomorno ponašanje moguće je ako unaprijed poduzmete neke mjere. Obavezno odvojite zdjelice za vodu i hranu, poželjno je da ih čak i hranite u različito vrijeme kako bi životinje jele u miru i bez ometanja. Suživot psa i mačke iziskuje prilagođavanje i kompromis svih ukućana, a macama koje dolaze u dom trebate dati priliku da same istraže svoje novo okruženje.

Opustite se

Kao što smo već spomenuli na početku priče, bitno je da prvi susret prože smireno jer životinje osjećaju nervozu. Ne dižite veliko uzbuđenje gestama i glasovima kako bi cijeli susret protekao što manje stresno za psa i mačku. Potrebno je nekoliko sati da ljubimci uopće razumiju što se događa. Za to vrijeme radite sve stvari koje bi i obično obavljali u domu kako bi im pokazali da ‘normalan život’ ide dalje. Posvetite se vlastitim obavezama i dok ih jednim okom motrite, ne obraćajte veliku pažnju na njih. Suživot ‘svadljivaca’ vrlo brzo će se pretvoriti u odnos koji ruši sve mitove.

 

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori