Superhrana koja pomaže u borbi sa stresom

Superhrana koja pomaže u borbi sa stresom

Početak tjedna uvijek je stresan. Povratak na posao nakon vikend odmora, novi radni zadaci, rješavanje zaostataka iz prošlog tjedna… sve to uzrokuje veću razinu stresa za organizam koji se s time mora boriti dok vi pokušavate uhvatiti sve konce.

antistres1

Možda utjecaj stresa na tijelo nećete primijetiti odmah, ali s vremenom će ono početi pružati otpor na najrazličitije moguće načine. Od onih očitih kao, razdražljivost, glavobolja i nesanice, do manje očitih kao što su ispadanje kose, pucanje noktiju, metabolizam van balansa, grčevi u mišićima, problemi sa živcima u tijelu ili bolovi u kostima. A ti manje očiti su ujedno i oni opasniji učinci koje izaziva stres te s vremenom dovode do kroničnih problema koje jednako tako i teže riješiti. Pitat ćete se zašto vas je odjednom ukočilo u leđima ili zašto vam trne noga, a da je riječ o stresu neće biti jedno od očitih rješenja.

antistres2

Ako ste na radnom mjestu na kojem ste stalno izloženi stresu, tijelo će vam se s vremenom priviknuti na simptome, no to ne znači da oni manje štetno djeluju na organizam. Važno je osluškivati tijelo te mu u manjim dozama davati rješenja kako problemi ne bi postali vaš stalni suputnik u životu. Nažalost suvremen svijet ne dopušta stalan bijeg od stresa te ga u malim koracima moramo rješavati kako se njegovi učinci ne bi nagomilali. Kretanje i tjelovježba vrlo su važan faktor u ovoj priči jer vam daju kratak trenutak mira u danu koji uzimate samo za sebe, a istovremeno sprječavate fizičke učinke stresa na tijelo – upišite sat yoge, fitnessa, plivanja, trčite po prirodi ili jednostavno šećite udišući svježi zrak sat vremena dok ‘provjetravate’ glavu.

antistres4

Drugo na što možete obratiti pozornost svaki dan je prehrana. Iako u stresnim trenucima tijelo počinje tražiti velike količine šećera i ‘junk’ hrane, pokušajte ignorirati te impulse i zadovoljite se namirnicama zbog kojih ćete duže osjećati sitost i zadovoljstvo. Takve su namirnice pune vitamina i minerala, te osim što pomažu u stresnim situacijama, također su i dugotrajno vrlo blagotvorne na organizam te zahvaljujući njima nećete nakupljati bespotrebne kilograme. Među prvima je na popisu zeleno povrće, špinat i šparoge te avokado. Šparoge uskoro izlaze iz sezone, kao i špinat, ali nam tek stižu borovnice koje su uistinu prava superhrana jer su pune antioksidansa i vitamina C, a u kombinaciji sa zobenom kašom ili jogurtom funkcioniraju kao pravi obrok koji će umiriti organizam.

antistres3

U pauzama između obroka grickajte bademe, a za ručak ili večeru razmislite o uključivanju lososa zbog Omega-3 kiselina koje pomažu da mozak funkcionalnije radi zbog čega ćete biti usredotočeniji na posao te efektivniji pa nećete osjetiti posljedice stresa jer nešto ne stižete. Za desert posegnite za crnom čokoladom kao dnevnom dozom zdravog šećera, a čokolada s visokim udjelom kakaa ujedno ima i puno magnezija koji pomaže u borbi sa stresom.

Foto: Shutterstock

Učitati još
Zatvori