Ovo ljeto SUP-amo! Evo što sve trebate znati o popularnoj ljetnoj rekreaciji
Ovo ljeto SUP-amo! Evo što sve trebate znati o popularnoj ljetnoj rekreaciji

Ovo ljeto SUP-amo! Evo što sve trebate znati
o popularnoj ljetnoj rekreaciji

Odbrojavamo dane do godišnjeg odmora i u velikim smo planovima kako što aktivnije provesti to vrijeme. Iako se prvotno želimo odmoriti pa pripremamo najdraže časopise i knjige koje ćemo iščitavati na plaži, želimo se i aktivirati. Proučavajući koje su nam opcije, odluka je pala na SUP – stand up paddling. Radi se o ljetnom vodenom sportu koji je hibrid surfanja i veslanja. Već sada znamo kako će nam SUP-anje, ili u dužoj verziji, veslanje na dasci biti omiljena aktivnost ovoga ljeta. Koja je prava SUP daska za veslanje, u kojem dijelu dana SUP-ati, kako krenuti ako ste početnik i sve male tajne ove ljetne rekreacije donosimo u nastavku.

Prva pomisao na surfanje su Havaji pa i ne čudi da ovaj sport potječe upravo od tamo. Izmislili su ga surferi u danima kad nije bilo dovoljno vjetra za pravo surfanje, a povijest kaže da je 60-ih godina ova aktivnost služila i kao prijevoz. Ipak bez obzira na to što su ga osmislili profesionalci, ne dajte se obeshrabriti jer SUP-ati može svatko bez obzira na predznanje i dob, a to je najveća prednost ovog sporta. 

SUP daska za veslanje – kako odabrati pravu?

Na tržištu je dostupan veliki broj SUP daski različitog cjenovnog ranga. Prije svega postoje daske na napuhavanje i tvrde daske. Ono što vam preporučujemo je da se zbog praktičnosti ipak odlučite za verziju na zrak jer će takva biti puno jednostavnija za transport. Tu dolazimo do druge problematike zvane tehnologija izrade. Iako postoje one s tehnologijom lijepljenja dijelova, takve su daske znatno manje kvalitetnije. Velika je vjerojatnost da će vam se s vremenom slojevi odvajati, rubovi raspadati, a vaša će daska vrlo brzo morati u rashod. S druge strane tehnologija varenja možda je skuplja, ali je nemjerljivo kvalitetnija pa, iako će vam u početku izgledati kao nepotreban ulog, bit će zapravo pametna investicija.

Tu je još jedan trik kako možete vidjeti koliko je kvalitetan proizvod kojeg razmatrate za kupnju – jamstvo. Preporuke su da ne pristajete na manje od dvije godine jamstva.

Kada smo odabrali vrstu  i tehniku izrade SUP daske, dolazimo do toga da ona mora odgovarati vašoj tjelesnoj konstituciji. Mjera koja vam to pokazuje je volumen, odnosno nosivost. Jako je važno da se daska ne savija u oblik banane prilikom klečanja i stajanja na njoj, jer bi guštanje na SUP-u vrlo brzo moglo postati muka.  Na ovu mjeru utječu i materijal te dužina i širina daske. Ako ste početnik, preporučujemo šire daske s kojima će vam održavanje ravnoteže biti puno uspješnije.

Sama težina daske također nije zanemariva jer imajte na umu da ste vi ti koji ćete tu istu dasku nositi do plaže i natrag. I zadnje, ali ne i manje važno pravilo u odabiru SUP daske je boja. Izbjegavajte tamne jer takve upijaju najviše sunca, zagrijavaju se i na kraju uništavaju.

Neizostavna oprema za SUP

Ono bez čega svakako ne možete su veslo i peraja. Kod odabira vesla treba paziti na duljinu i težinu. Preporuča se da veslo bude od vas više 15 do 30 cm kada je postavljeno ispred vas, ali zato bi najbolje bilo odabrati veslo koje se može podesiti. Na taj način članovi obitelji svih uzrasta mogu uživati u ovoj aktivnosti. Bilo bi dobro da je veslo što lakše kako biste se što manje bespotrebno umarali, ali za rekreativne svrhe ovaj uvjet nije toliko nužan. Oblik i kut lopatice vesla ono su što biste trebali više gledati, nego samu težinu.

Peraja je neizostavni dio SUP-anja koja vam omogućuje pokretljivost i stabilnost. Profesionalne daske znaju imati do tri peraje, ali većina SUP daski ima jednu. To je sasvim dovoljno ako ste rekreativac koji se želi samo dobro zabaviti i malo aktivirati svoje mišiće tijekom dugog toplog ljeta.

Iako ne spada pod obaveznu opremu, bilo bi dobro imati pumpu za dasku kao i torbu za njen transport i zimski san. Ne znamo na kakvu se SUP avanturu spremate, ali ne bi bilo loše imat nepropusnu torbu u koju ćete smjestiti osnovne stvari – tekućinu, SPF kremu i mobitel i novce. Uz nju, SUP može biti i zgodno prijevozno sredstvo u uvalama.

Jedna stvar koja se čini poprilično nebitna, ali na kojoj ćete biti zahvalni ako padnete sa svoje SUP daske, je vezica za nogu. Uz nju možete biti sigurni da daska neće pobjeći zajedno s valom i da ćete ju loviti svojim plivačkim sposobnostima. Jer onda te sposobnosti moraju biti vrlo brze. Osobito ako je vjetrovito i ne vlada bonaca.

SUP daska za veslanje – nikad dosta opreza

Jedna stvar koja se čini poprilično nebitna, ali na kojoj ćete biti zahvalni ako padnete sa svoje SUP daske, je vezica za nogu. Uz nju možete biti sigurni da daska neće pobjeći zajedno s valom i da ćete ju loviti svojim plivačkim sposobnostima. Jer onda te sposobnosti moraju biti vrlo brze. Osobito ako je vjetrovito i ne vlada bonaca. I tu dolazimo do jedne stare poslovice koje se ne bi bilo loše nekad pridržavati – hvali more, drž’ se kraja. Izbjegavajte SUP-anje između 12 i 17 kada ljeti najčešće puše. Odaberite radije jutro i kasnije poslijepodne kada je mirno te nemojte ići predaleko od obale. Veslanje uz obalu za početak će biti sasvim dovoljno.

 

Kako pravilno SUP-ati?

Stajati uspravno na dasci za surfanje i veslati nije nimalo lako. Ako za početak niste sigurni, krenite s koljenima na dasci i vježbajte ravnotežu na taj način. Kada malo uđete u to sve vrijeme je da stanete na noge. Uspravno tijelo, raskorak u širini ramena i pogled prema naprijed pomoći će vam da vaše SUP-anje bude što uspješnije. S obzirom na to da vam se tijelo nalazi u položaju u kojem je potrebno održavati ravnotežu, to znači da vam radi apsolutno svaki mišić u tijelu. Upravo zato ovo je odličan način za postizanje i održavanje forme, a da ne spominjemo koliko je dobar za ‘hvatanje’ preplanule boje kože.

Osim fitnessa i sunčanja, na SUP dasci možete i prakticirati jogu uz koju također možete zadržati fizičku aktivnost, ali s duhovnim pristupom kakav joga nalaže.

Najbolja mjesta na Jadranskoj obali

Naša obala odlična je za opuštanje i pronalazak unutarnjeg mira veslajući ili meditirajući SUP daskama. Iako SUP-ati možete u bilo kojoj uvali kada imate svoju dasku, za kraj vam ostavljamo neka od najljepših mjesta na Jadranskoj obali na kojima će stand up paddling biti pravi užitak. Dubrovnik je bio pionir SUP-anja u Hrvatskoj, ali tu je još nekoliko prekrasnih lokacija. Otok Vis idealan je za otkrivanje najljepših plaža SUP daskama, ali i svetionik Veli Rat na Dugom otoku. Šibenska tvršava sv. Nikole na ulazu u sami Šibenik s morske strane daje puno materijala za istraživanje, a SUP-ati se može i na Baćinskim jezerima, nedaleko od Ploča, ali i kanjonu rijeke Zrmanje.

Otkrijte malog istraživača u sebi, izađite iz svoje zone komfora, ali prije svega dobro se zabavite!

Učitati još
Zatvori