Stvari koje radite misleći da njegujete kućne biljke, a zapravo ih ubijate

Stvari koje radite misleći da njegujete
kućne biljke, a zapravo ih ubijate

Nitko ne kupuje biljku misleći kako je to još jedan cvijet koji će ubiti ili uništiti. Većina nas želi voditi brigu o kućnim biljkama i pomoći im da napreduju, ali, nažalost, to može biti poprilično težak zadatak.

Tko nije osjetio da mu srce na tren zastane kada ugleda osušene listove svoje kućne biljke? I dok postoji mnogo razloga zbog kojih vaše biljke ne napreduju, moglo bi se dogoditi da previše brinete o tome. Pritom nije riječ o tome da previše razgovarate s njima ili kupujete skupo gnojivo koje im ne odgovara.

Mnogi načini na koje brinemo o biljkama zapravo ih mogu ubiti, ako su učinjeni pogrešno ili ako je riječ o pretjerivanju. Održavanje kućne biljke živom je doista osjetljiv proces. No, ništa nije nemoguće. Uz proučavanje i savjete iskusnih botaničara i vaše kućne biljke mogu biti savršeno njegovane i zdrave, a vi sretni i ponosni.

Stvari koje radite misleći da njegujete kućne biljke, a zapravo ih ubijate.

Previše zalijevanja

Jedan od načina na koji ljudi ubijaju svoje biljke? Zalijevaju ih. Naravno da biljke trebaju vodu. Ako ih ne zalijete, postaju tužne i zlovoljne. No, stvar je u tome što, ako previše natapate biljke, one također postanu tužne i zlovoljne. A ako ih previše zalijete, uzrokovat će truljenje korijena.

Kada korijeni počnu trunuti, može biti jako teško oživjeti ih. Pronalaženje ravnoteže između dovoljno vode i previše vode može potrajati, ali ovdje je dobar savjet: naviknite se redovito provjeravati svoje biljke. Ako imate samo nekoliko biljaka, možda provjerite jednom ili dva puta tjedno. Stavite prst u tlo do prvog zgloba. Ako je zemlja isušena, biljka je spremna za malo vode. Ali ako izađe s vlažnim tlom koji se drži za prst, pričekajte sa zalijevanjem jedan ili dva dana.

Biljke direktno na suncu

Sunce je još jedna dobra stvar za biljke, ali ne i višak sunca. Dok sve biljke trebaju sunčevu svjetlost kako bi napredovale, većina biljaka želi svjetlo, ali neizravno svjetlo. Ključ je u neizravnom, što znači da vaše biljke žele biti u dobro osvijetljenoj prostoriji, ali ne žele dobiti previše svjetla izravno na lišće.

Primjerice, ako ih imate u prozoru, neprozirna bijela zavjesa će dovoljno raspršiti svjetlo. Ako vaša biljka dobiva previše svjetla, može vam se dogoditi da se brzo isuši ili da joj lišće postane smeđe. Pokušajte ga premjestiti negdje gdje može uživati ​​u suncu, a da se ne spali.

Presađivanje biljaka

Presađivanje je važan dio skrbi za biljke. Ne samo da daje vašoj biljci svježe tlo kako bi napredovala, nego također daje svojim korijenima prostor za razvoj. Međutim, kada presađujete, važno je samo povećati veličinu.

Razlog tome je vezan uz vodu i vlagu. Ako se ispod tla nalazi mnogo tla gdje je korijenje naraslo, korijenje ne može isisati vlagu iz tog tla. To znači da zemlja ostaje vlažna duže, potencijalno izlažući vašu biljku truleži ili štetočiama koje se razvijaju u vlažnom okruženju.

Podrezivanje biljaka

Podrezivanje biljke, osobito u proljeće, potiče novi rast. Isto tako, ako na vašoj biljci ima još mrtvih dijelova koje još niste uklonili, biljka je i dalje pokušava hraniti. Ne dopustite da troši energiju na dio koji je već nestao. Uklonite ga kako biste se mogli usredotočiti na stvaranje novog rasta.

Vodena maglica

Vodena maglica zadržava vlagu oko biljke, koja je izvrsna za većinu biljaka – posebno onih koje rastu u džungli. No, dok je maglica stvarno dobro za neke biljke, to može biti šteta za druge.

Na primjer, afričke ljubičice mrze ako su zamagljene (ili dobivaju bilo kakvu vodu na lišću) i zapravo će dobiti trajne smeđe točkice na svom lišću ako ih pošpricate vodom. Dakle, prije nego što u brigu o biljkama uvedete bocu za sprej, provjerite je li to dobro za vaše biljke.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori