Što sve donosi festival Plan D?

Što sve donosi festival Plan D?

Plan D_izlozba_GIF

Plan D – prvo izdanje

Prvo izdanje festivala Plan D održat će se od 27. rujna do 1. listopada 2017. u prostoru napuštenog diskonta na parkiralištu iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Organizator je HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo, a prvo izdanje realizirat će se u partnerstvu s Tehničkim muzejem Nikola Tesla.

Koncept Plana D i program njegovog prvog izdanja na konferenciji za medije održanoj 25.9.2017. na lokaciji bivšeg diskonta predstavile su Maša Milovac, predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva, Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Petra Milički, programska direkcija Plana D te Karla Paliska, programska direkcija Plana D.

4 izložbe

Prvo izdanje festivala Plan D predstavit će 4 izložbe – glavnu izložbu “Tehnooptimizam / Tehnopesimizam”, međunarodnu izložbu mladih autora, popratnu izložbu “Eksperimentalno izdavaštvo”  te gostujuću izložbu “How to do Things with Objects” autorica Nine Paim i Emilie Bergmark (Švicarska)

Gosti (predavači) 1. izdanja Plana D su Bruce Sterling (SAD), Petar Jandrić (Hrvatska), Tomislav Medak (Hrvatska), Darija Medić (Srbija), Ivica Mitrović (Hrvatska), Jasper Otto Eisenacker (Nizozemska),, Yuri Veerman (Nizozemska), Martin Wecke (Austrija), Lorenzo Romagnoli  – Automato (Italija), Nina Paim (Švicarska),  Emilia Bergmark (Švicarska),  Uroš Krčadinac (Srbija), Silvio Lorusso (Italija) i Nikola Bojić (Hrvatska).

IMG_4096_1

Promjena Dana D u Plan D

Plan D je međunarodna dizajnerska edukativna platforma proizašla iz procesa programske nadogradnje međunarodnog festivala dizajna Dan D koji se održavao od 2010. do 2016. godine. Promjena imena u Plan D odražava preobrazbu ovog dugogodišnjeg dizajnerskog događanja, odnosno njegov iskorak iz festivalskog formata u dizajnersku edukativnu platformu koja će svojim programom biti aktivna tijekom cijele godine. Ciljevi platforme su višestruki — od stručnog usavršavanja mladih dizajnera do promoviranja suvremenih dizajnerskih praksi. Unutar platforme festival je jedna od njezinih aktivnosti, a programski okvir festivala sastoji se od konferencijskog, izložbenog i radioničarskog segmenta.

Plan D fokusira se na proširenje shvaćanja dizajnerske struke, koja se među širom, ali i stručnom javnosti, često percipira jednodimenzionalno. Umjesto toga, predstavljati će se dizajn kao struka koja se dinamično mijenja u kontekstu frekventnog tehnološkog razvoja, te ispred dizajnera stavlja nove zahtjeve i izazove. Umjesto tradicionalnih dizajnerskih praksi, Plan D će u prvi plan stavljati one koje kontinuirano pomičnu granice shvaćanja i polja primjene dizajna – dizajn kao koncept, kritiku, scenarij i spekulaciju, kolaborativne metodologije i strategiju.

tehnooptimizam/tehnopesimizam

Tema Plana D ove godine je tehnooptimizam/tehnopesimizam, a kustosice koncepta su Karla Paliska i Petra Milički. Odnos čovjeka i tehnologije je oduvijek bio složen i ambivalentan. Od samih početaka do danas, čovjek koristi tehnologiju kao alat kojim spoznaje i oblikuje sebe i svoju stvarnost. Pojava novih tehnologija tu stvarnost često izaziva i redefinira, što uzrokuje široki dijapazon različitih reakcija – od otpora do oduševljenja. Dok jedni u inovacijama vide ostvarenje fantazija i snova o boljem životu, drugima su one izvor straha i frustracija.

Ove dvije krajnosti, s kojima ćemo zaokružiti široki spektar odnosa spram tehnologije, u popularnom javnom diskursu opisuju se kao tehnooptimizam i tehnopesimizam. Ako je tehnooptimizam obilježen kao neumorna vjera u svemogućnost tehnologije da riješi i najizazovnija društvena pitanja, tehnopesimizam je onaj koji tehnologiju smatra izvorom niza novih društvenih problema. U okviru teme kustosice ne zanima samo način na koji raznolikost stavova spram tehnologije formira javnu raspravu, već i kako se takvi stavovi reflektiraju u oblikovanju svakodnevnog okruženja.

01_plakat Plan D

Program Plana D

Kroz izložbeni, edukativni i diskurzivni program ovogodišnjeg festivala Plan D prezentirat ćemo najširi spektar dizajnerskih praksi koje obrađuju različita promišljanja pri oblikovanju i korištenju tehnologije u dizajnu svakodnevnog okruženja. Pritom će se nadovezati na niz drugih disciplina koje tvore nezaobilazan fundus znanja i smjernica s kojima se može rasvijetiliti isprepletenost svakodnevnog života s tehnologijom, ali i prikazati sposobnost dizajnerske prakse u artikuliranju novih pristupa u suvremenom diskursu o tehnologiji.

Sve informacije o festivalu, radionicama, predavanjime te izložbama – od termina održavanja pa do lokacije – možete saznati na 2017.pland.hr.

02_plakat Plan D

Učitati još
Zatvori