Otkrivena nova lokacija festivala Plan D

Otkrivena nova lokacija festivala Plan D

plan d 1

PLAN D – cjelogodišnja dizajnerska edukativna platforma

S međunarodnim festivalom dizajna Dan D koji se niz godina održavao na raznim lokacijama u Zagrebu (kompleks stare Klaonice, tvornica Gredelj, stara vojna bolnica u Vlaškoj te Pogon Jedinstvo) u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, domaća je publika već dobro upoznata. No, s njegovim novim formatom i novim imenom Plan D, još uvijek nije. O nezaobilaznom dizajnerskom projektu čija će se prva faza krajem rujna održati u Zagrebu, na sasvim novoj lokaciji, pročitajte više u intervju s članovima organizacijskog tima festivala i platforme Plan D kojeg čine Luka Borčić, Petra Milički, Karla Paliska i Morana Matković.

Prvo izdanje festivala Plan D održat će se od 27. rujna do 01. listopada 2017. u prostoru napuštenog diskonta iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Organizator festivala je Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD), a prvo izdanje realizirat će se u partnerstvu s Tehničkim muzejem Nikola Tesla. Svako novo izdanje festivala postavit će i tematsku odrednicu i za izložbe i za konferencijski program, a tema prvog izdanja bit će „Tehnooptimizam/tehnopesimizam“.

plan d 2

Što je Plan D?

Plan D je nastao kao nužan razvoj međunarodnog festivala dizajna Dan D. Novo ime — Plan D — odražava preobrazbu ovog dugogodišnjeg dizajnerskog događanja, njegov iskorak iz festivalskog formata u dizajnersku edukativnu platformu, aktivnu cijele godine. Ciljevi platforme u nastanku su višestruki — od afirmacije dizajna na nižim razinama edukacije do stručnog usavršavanja mladih dizajnera i promoviranja suvremenih dizajnerskih praksi. Prvo izdanje festivala Plan D održat će se od 27. rujna do 1. listopada 2017. u prostoru napuštenog diskonta iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Organizator je HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo, a prvo izdanje realizirat će se u partnerstvu s Tehničkim muzejem Nikola Tesla. Svako novo izdanje festivala postavit će i tematsku odrednicu i za izložbe i za konferencijski program.

plan d 3

Tema prvog izdanja bit će „Tehnooptimizam/tehnopesimizam“

Odnos čovjeka i tehnologije je oduvijek bio složen i ambivalentan. Od samih početaka do danas, čovjek koristi tehnologiju kao alat kojim spoznaje i oblikuje sebe i svoju stvarnost. Pojava novih tehnologija tu stvarnost često izaziva i redefinira, što uzrokuje široki dijapazon različitih reakcija – od otpora do oduševljenja. Dok jedni u inovacijama vide ostvarenje fantazija i snova o boljem životu, drugima su one izvor straha i frustracija. Ove dvije krajnosti u popularnom javnom diskursu opisuju se kao tehnooptimizam i tehnopesimizam. Tehnooptimizam je obilježen kao neumorna vjera u svemogućnost tehnologije da riješi i najizazovnija društvena pitanja. Tehnopesimizam je onaj koji tehnologiju smatra izvorom niza novih društvenih problema.

plan d 4

Program Plana D

Kroz izložbeni, edukativni i diskurzivni program ovogodišnjeg festivala Plan D prezentirat će najširi spektar dizajnerskih praksi koje obrađuju različita promišljanja pri oblikovanju i korištenju tehnologije u dizajnu svakodnevnog okruženja. Odnosno, prakse i projekte koji perpetuiraju dominantne tehnološke paradigme, ali i one koje ih propituju i izvrću. Nadovezat će se na niz disciplina koje tvore fundus znanja i smjernica kojima rasvijetljava isprepletenost svakodnevnog života s tehnologijom. Prikazat će se i sposobnost dizajnerske prakse u artikuliranju novih pristupa u suvremenom diskursu o tehnologiji.

Plan D izložbe

Izuzev kurirane izložbe koja će predstaviti i hrvatske i međunarodne radove i projekte, poseban segment u programu bit će izložba mladih autora. Međunarodna izložba mladih autora osmišljena je kao natječajna izložba, a na sudjelovanje su pozvani pozvani svi studenti/ce i mladi/e autori/ce (do 30 godina) koji/e u tematskom okviru festivala ‘Tehnooptimizam / Tehnopesimizam’ prepoznaju svoj rad. Odnosno, oni autori/ce koji/e u svom komercijalnom ili konceptualnom dizajnerskom radu promišljaju, koriste i oblikuju tehnologiju. Naravno, zimajući u obzir njezine pozitivne i negativne implikacije.

Sve o prijavama i uvjetima natječaja možete pronaći na pland.hr .

plan d 5

plan d 6

plan d cover 1

plan d cover 2

Foto: Tjaša Kalkan

Učitati još
Zatvori