Što je artisan kava i gdje ju popiti u Zagrebu?

Što je artisan kava i gdje ju
popiti u Zagrebu?

Zadnjih godina svjedoci smo porasta artisan tj. craft pripreme pića – posebno piva i kave. No, ovog puta smo odlučili svoju pažnju pokloniti kavi i svoj njezinoj kompleksnosti. Kao i svaka takva priprema, tako je i priprema kave na ovakav delikatan i pažljiv način skoro pa umjetnost. Naizgled beskrajne mogućnosti pripreme, kombinacije i njezina kompleksnost dolaze najviše do izražaja baš u kušanju artisan kave.

Artisan kava priprema se od samog zelenog zrna. To je proces koji počinje čak od berbe. Zrno se tretira s poštovanjem, posebno od farmera pa sve do kupca tj. kušača ovog dragocjenog napitka. Početak je možda težak, no isplati se – od farmera koji uzgaja biljku, bere ju pa sve do bariste koji priprema kavu i poslužuje ju u kafiću ili kavani.

Untitled_0094

Nova mjesta baš za kušanje artisan kave niču ne samo po svijetu, Europi, već i tu kod nas, u Hrvatskoj. No, za sada koncentrirat ćemo se na ona u Zagrebu. To su mjesta koja vraćaju kavu njezinim osnovama gdje se koriste visokokvalitetni i dragocjeni sastojci kako bi napitak kave bio najbolji mogući. Na kraju se sve ipak svodi na zrno kave i vodu.

Artisan kava

Voda je najvažniji sastojak u napitku. Ako je voda puna klora ili tvrda, kako je čest slučaj u velikim gradovima, kemikalije i minerali zamaskirat će izvorni okus kave. Zato se često pribjegava uporabi filtera za vodu prilikom pripreme. Jako je bitno pronaći točno određenu kavu koju želite kušati. Svježina zrna također je bitna. prije nego se kava prži, zrno je zeleno. U tom stanju može ostati svježe dulje vrijeme. Postoje priče gdje su pronađene bačve i vreće zelenih zrna kave starih preko 100 godine, no da su zadržali svježinu u tom stanju. Nakon prženja i pripreme, kava je bila ukusna. Prženje, doduše mijenja sastav kave, lagano otpušta ugljični dioksid tijekom sedam dana. Nakon mljevenja ugljični dioksid otpušta se još dvanaest do četrnaest dana. Nakon što se kava oslobodi ugljičnog dioksida počet će oksidirati i time gubi na kvaliteti.

lively roasters post

Zato je artisan kava – najbolja kava. Svježe pržena, svježe mljevena i svježe pripremljena. Naravno da se može konzumirati, no svakako nije iste kvalitete kada se poštuje navedeni vremenski period. Artisan kavu možete u Zagrebu popiti na nekoliko mjesta, a o nekima smo već i pisali.

Gdje popiti artisan kavu u Zagrebu?

Zanimljiva mjesta u Zagrebu za izlazak, kavu i ručak ili večeru kao što su Swanky Monkey Garden, Bastion, Zuu Bar i Corner imaju jednu esencijalnu stvar zajedničku – kavu, točnije ‘speciality coffee’. Lively Roasters Co. je mala, no jako aktivna pržionica kave koja donosi Double Origin Blend ‘speciality coffee’ kavu, omiljenu svim delikatnim nepcima koja najviše vole uživati u tom opojnom okusu kvalitetne kave. 42 Coffee Co., popularni zagrebački bar u Vlaškoj 42, također je mjesto gdje možete popiti kavu pripremljenu od pržene zelene kave, svježe mljevenu i serviranu. Na trzistu su s vlastitom artisan kavom vec treću godinu.

U kafiću Express u Petrinjskoj ulici uvijek ćete moći popiti kavu koju sami spravljaju na ovaj posebna način, kupujući zrna od lokalnih pržionica i  uvozeći ona renomirane i nagrađivane pržionice Square Mile Coffee iz Londona.

Elis_Caffe_slider

Nik Oroši najpoznatiji je hrvatski barista i vlasnik nezaobilaznog kultnog Eli’s Caffea kod zagrebačkog Britanca, omiljenog kafića mnogih Zagrepčana. Baš Eli’s Caffe prije dvije godine je proslavio deset godina postojanja. Obzirom na vrhunsku uslugu, a i kavu, vjerujemo da ćemo ovo mjesto posjećivati još jako dugo. Partneri imenjaci, Matija Hrkać i Matija Belković, udružili su svoje znanje i vještine, te prije nepune dvije godine pokrenuli pržionicu kave Cogito Coffee koja se nalazi tik uz njihov Cafe U Dvorištu u Žerjavićevoj 7 gdje se kave mogu i isprobati. Zatim su otišli i korak dalje te otvorili Cogito Coffee Shop u Varšavskoj 11, posvećen samo kavi i čaju.

‘Najgora kava u gradu’ mjesto je gdje možete kušati jednu je od najboljih arabica, vrsta ‘singl’, no za sve kavopije i poznavatelje okusa, odlična je vijest da sada imaju i ‘blend’ varijantu. Sami ju prže, a taj omiljeni okus možete kušati i kod kuće jer prodaju svoje pržene kave za van.

najgora kava 8

U Zagrebu, a i u ostatku Hrvatske, sve više niče ovakvih zanimljivih mjesta s artisan kavom – pratite nas i saznajte gdje će se još ovakvo vrijedno piće moći u skorijoj budućnosti kušati. Do tada podsjećamo na savršeni espreso, možda ga poželite popiti odmah sada.

Untitled_0100

Foto: Sanja Jagatić, Rajna Raguž, Instagram

Učitati još
Zatvori