Što Francuzi znaju o uživanju, a mi tek trebamo otkriti

Nije tajna da su Francuzi jedna od nacija čijem se načinu života divi cijeli svijet i koji su od uobičajenih, svakodnevnih životnih stvari, stvorili glamuroznu sliku koju želimo kopirati u raznim aspektima. To posebice vrijedi za modni i beauty svijet, no i cijeli lifestyle da gotovo iz glave možete nabrojati neke od motiva koji francuski život čine toliko poželjnim i svojstven njima. To su redom prugaste majice, beretke, crveni ruž, baguette iliti popularno zvani “francuz”, kroasani, macarons, sir, maslac, ta je ne sais quoi privlačnost i opuštenost, kao da se uopće ne trude, a izgledaju savršeno chic u svakom životnom pogledu.

I zato ih želimo imitirati, jer oni zaista znaju kako iskoristiti svaki slobodni trenutak za užitak, znaju kako se posvetiti sebi, kreirati atmosferu opuštanja. No što je to što Francuzi znaju o uživanju, a mi tek trebamo naučiti?

Počinju dan polako, uživajući

Onako kako započnete dan, tako će on i izgledati. Iskočite li iz kreveta već kasneći, jutro ne može proći mirno, već ste u startu osuđeni na stres. Prvo morate ustanoviti zdravu rutinu spavanja, posvetiti se svojem duhu i tijelu na vrijeme kako bi se mogli ujutro probuditi čak i malo ranije. Skuhajte kavu, pripremite doručak, uživajte u mirisima i okusima, zaboravite na mobitel i radni dan te se posvetite trenutku. Ako dan počne lagano, barem ćete imati tu oazu mira, čak i ako znate da svi ostali sati u danu nose kaotičnost.

Jedu i piju iz užitka

Francuzi tradicionalno jedu puno, a zapravo uopće ne izgleda tako. Peciva i kruhovi svih vrsta, neodoljive slastice, tone sira i maslaca, sve je to ukorijenjeno u njihovu kulturu, no ne biste rekli na prvu kada pogledate njihove linije. Tajna je u tome da znaju kako uživati, no znaju i kada stati. Ne uskraćuju si sitnice koje ih usrećuju poput slatkiša ili kroasana zato što su puni šećera, masti, ugljikohidrata, niti će se zbog njih koriti pa će zato pripremati velike večere za sve prijatelje i obitelj, posvetiti vrijeme svakom sastojku, svakom zalogaju, svakoj misli.

Francuzi jedu sezonski, jedu sve, ali razmišljajući o tome što jedu – što znači da će s guštom pojesti komad torte na tanjuru, znajući da ostatak dana u ničemu nisu pretjerivali te da se mogu nagraditi.

Uvijek izgledaju savršeno, ali kao da se ne trude oko izgleda

Samo jedna šetnja pariškim ulicama dovoljna je da zaključite da Francuzi puno polažu u izgled i stil, sa svakim detaljem na svojem mjestu, no istovremeno su opušteni i nose to bezbrižno. Pa koliko je samo modnih muza poteklo iz francuske kulture, a koliko ih i dan danas nastavlja nasljeđe onih najvećih poput Coco Chanel, Brigitte Bardot, Françoise Hardy, Juliette Gréco… Teško je opisati što ih čini toliko drugačijima, no na prvu je jasno da se izdvajaju iz mase svojim neobaveznim izgledom u kojeg je uloženo puno truda. Francuzi i Francuskinje znaju što znači kreirati svoj vlastiti stil i njemu biti vjeran, nositi klasične, bezvremenske komade, mirisati savršeno, imati frizuru koja samo izgleda kao da ste upravo ustali iz kreveta, a to ih sve, uz neodoljivi naglasak, čini toliko privlačnima cijelom svijetu.

Uživaju u jednostavnim životnim sitnicama

Francuzi znaju kako živjeti u trenutku. Počevši od samog jutra, nastavljajući kroz dan i dalje kroz cijeli život, ne žele komplicirati stvari. Pogotovo će vikendi biti rezervirani za druženje s najdražima, provedeni u obilascima galerija, u šetnjama parkovima, u piknicima na osunčanim travnjacima, a piknik pak ne može proći bez probrane selekcije finih zalogaja i pića koja ih prate. Zamislite samo trešnje u cvatu, sunčeve zrake koje vas miluju, dekicu u parku, košaru za piknik i osvježavajuće piće u ruci. U Hrvatsku je ove sezone premijerno stiglo baš jedno francusko piće koje bi se savršeno uklopilo u taj koncept i s kojim se odmah možemo zamisliti na pariškim terasama.

Kremasto, izbalansirano pivo 1664 Blanc elegantnoj plavoj boci predstavlja utjelovljenje francuskog chica. Onima koji ga još nisu upoznali, treba reći da je 1664 Blanc jedinstvenog okusa, prožet naglašenim voćnim notama. Okus 1664 Blanca pruža balans citrusa i korijandera koji stvara savršeni omjer slatkog i kiselog. Njegova je aroma voćna, uz blage naznake citrusa i note marelice i breskve što ga čini idealnim pićem za tople dane.

Živjeti na francuski način isprva će se možda činiti kompliciraniji nego što jest, no lako se uklapa i u naš mindset, samo trebamo znati usporiti i opustiti se te uživati u životu bez stresa.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram


0