Kako štedjeti dnevno, tjedno i mjesečno bez odricanja

Kako štedjeti dnevno, tjedno i
mjesečno bez odricanja

Bliže se blagdani, vrijeme darivanja, putovanja, druženja i proslava. Prosinac je mnogima omiljen mjesec u godini s obzirom na pregršt društvenih događanja i zabavnih manifestacija kojima je teško odoljeti. Blještavi izlozi, primamljivi paketi novogodišnjih putovanja, novi komadi za party kombinacije, dekoracija doma.. Kako realizirati sve želje bez minusa na računu? Štednja se nameće kao logičan odgovor, a uz nekoliko trikova postat će bezbolan proces kojim ćete bez odricanja ipak ostvariti sve i uštedjeti. Oni koji su svladali umjetnost odvajanja ‘za crne dane’ složit će se da je ustvari trošiti i štedjeti lako. Štednja na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj razini jednostavnija je nego što zvuči, a u nastavku donosimo praktične savjete koje ćete ju brzo svladati.

Svakodnevna štednja

 

View this post on Instagram

 

A post shared by H A L E Y (@mylittlebooktique) on

Tijekom dana, ako ne bilježimo koliko smo potrošili tu i tamo, brzo se nakupi i do nekoliko transakcija koje nas na kraju dana ostave u prebrojavanju i iščuđavanju. Štednja nužno ne znači odricanje od šalice take out kave ili finog peciva na putu do posla. Kako bi štednja bila automatska radnja, svaki dan ispraznite džepove i torbicu od sitniša te stvorite naviku da ga odvajate u zdjelicu. Pratite popuste u omiljenim lancima gdje idete u nabavku za dom. Da je pripremanje obroka kod kuće uvijek jeftinija i zdravija opcija od naručivanja hrane na posao, dobro je poznato.  No, kada to nije moguće i zateknete se na pregledavanju online menija za brzu dostavu, naručite priloge. Prilozi su često zdravija i jeftinija varijanta, a veliki obrok ostavite za večeru kod kuće. Iskoristite studentske i slične popuste na aktivnostima za zabavu poput kina, klizanja, kuglanja ili karte za kazalište. Ako vam je ipak teško razmišljati o svim troškovima, uz pomoć mobilnih aplikacija koje bilježe potrošnju dnevno ćete dobiti bolji uvid u sliku kako i koliko trošite.

Mjesečni plan

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christopher (@co.nfused) on

U zimskim mjesecima potrošnja grijanja kod kuće neizbježna je. No, račune za dom ipak možete znatno smanjiti. Vjerojatno i sami dobro znate da gašenje svjetla u prostorijama u kojima ne boravite, zatvaranje vode dok perete zube i gašenje grijanja prije odlaska na posao nisu samo uspomene iz djetinjstva koje ste često slušali od roditelja. Štednja na računu za mobitel također jedna od opcija koje će vam donijeti nešto više novaca na kraju mjeseca u džepu. Razmislite o smanjivanju paketa ili prebacivanja na bonove ili možda kod drugog operatera. Isto vrijedi i za kućni internet i TV programe koje uglavnom ne gledamo, a u proširenim paketima stoje i više od 50ak kuna na osnovnu tarifu. Prigrlite jednostavno pravilo 50:20:30 koje je za mnoge donijelo velike promjene u percepciji baratanja novcem.

Dugoročni ‘crni fond’

 

View this post on Instagram

 

A post shared by excess_only (@excess_only) on

Štednja na duge staze možda se ne čini kao prioritetu mladim danima. No, ako pitate nekog starijeg, sigurno ćete čuti kako bi bilo dobro da su o štednji razmišljali ranije ili u danima kada su primanja bila veća. Krediti za školovanje, stan i auto gotovo uvijek dolaze uz kamate, prije kupovine informirajte se o najboljim opcijama, pogotovo ako se radi o dugoročnom otplaćivanju. Slično je i s osiguranjima za nekretnine i pokretnine te zdravstvo. Iako se cjenovne razlike možda čine zanemarivo malim kada se pomnože s brojem mjeseci, iznos može drastično varirati. Uz papir i olovku na papir ispišite mjesečna primanja i davanja, uz kalkulator i malo množenja procijenite na kojim stvarima je štednja moguća. Iznenadit će vas koliko se ustvari može izdvojiti u ‘crni fond’ tijekom godine, uz štednju bez odricanja.

Foto: Instagram

 

 

 

Učitati još
Zatvori