Skate i surf daska kao umjetničko djelo

Skate kultura je oduvijek bila povezana s umjetnošću, ponajprije sa street artom. Često su skateri sami i likovni umjetnici tako da nailazimo na fascinantne umjetničke radove čiji je medij skateboard.

skate 9

Osim vožnje, skateboard je postao predmet izražavanja mnogih kreativaca – od originalnog umjetničkog rada do printeva umjetničkih radova koji krase skateboard daske masovne proizvodnje. Ne morate biti vožač skatea da biste imali ovakvu dasku, ona može biti i jako efektna dekoracija na zidu, pogotovo ukrašena nekim umjetničkim printom ili ako je čak sama ručno oslikana (ili i izrezbarena!).

skate 2

Skate daske su ušle i u izložbene prostore, što je česta pojava i kod nas, u Hrvatskoj – mladi umjetnik Lonac je u nekoliko navrata izlagao svoje radove napravljenima od skate dasaka u galerijama – nekad kao instalacije od mnogo skateova, a nead kao pojedinačne, oslikane i izrezbarene skateove.

skate 3

Da se skate i surf kultura sve više razvija govori i činjenica da je poznata francuska galerija boom-art u suradnji s europskom kompanijom UWL kreirala posebnu limitiranu seriju skate i surf dasaka ukrašenih umjetničkim radovima. Daske su ukrašene radovima velikih i svjetski poznatih umjetnika Jana Davidsza de Heema i Gustava Klimta.

skate 4

Svake su napravljene u ediciji od 10 komada i dolaze s certifikatom ručne proizvodnje, sandukom te priborom za vješanje na zid. Daske dolaze također u varijacijama diptiha ili triptiha čime je njihov karakter medija umjetničkog djela još više naglašen.

skate 6

Svakako ti umjetnički radovi, velikana povijesti umjetnosti dobivaju jednu novu, drugačiju dimenziju kada se prenesu na skate i surf daske. Više o tim prekrasno ukrašenim daskama, kako ih nabaviti te koje su sve u ponudi, možete saznati na web stranici boom-art.com.

skate 8

skate 7

skate 5

Foto: boom-art.com, Facebook

0