Sve više Hrvata odlučuje se za lažne matičare. Razgovarali smo s njih dvije
Sve više Hrvata odlučuje se za lažne matičare. Razgovarali smo s njih dvije

Sve više Hrvata odlučuje se za lažne
matičare. Razgovarali smo s njih dvije

Vjenčanje je jedan od najvažnijih događaja u životu svake osobe, a većina ima i vlastitu viziju kako bi ono trebalo izgledati. U moru brojnih trendova za vjenčanja, u posljednje vrijeme istaknuo se jedan dosta neobičan trend. Simbolična ceremonija vjenčanja vrsta je ceremonija koja se više fokusira na obećanje koje partneri daju jedno drugome, nego na formalnosti koje zahtijeva civilni obred.

simbolični matičar

Tu dolazimo do pojma lažni ili simbolični matičar. Osoba je to koja utjelovljuje ulogu matičara na vjenčanjima samo u simboličnu svrhu. Simbolična ceremonija donosi brojne benefite mladencima. Opcije lokacije za vjenčanje nisu usko povezane za sam čin sklapanja braka, a iznos koji će morati izdvojiti za simboličnog matičara znatno je manji od troška izlaska matičara na teren. Također, nikakva službena dokumentacija nije potrebna za simboličnu ceremoniju. Prednost je i to što mladenci ceremoniju vjenčanja mogu u potpunosti prilagoditi sebi.

Kako bismo vam detaljnije približili ovoj temi, porazgovarali smo s dvije simbolične matičarke. Katarina Drvodelić iz Velike Gorice i Anamarija Kovačić iz Zagreba otkrile su nam više o ovom trendu koji je sve češći izbor brojnih Hrvata.

Prvo smo razgovarali s Anamarijom koja nam je otkrila sve detalje koji se kriju iza pojma simbolični/lažni matičar.

  • Koliko dugo se već bavite ovim poslom?

Poslom organizacije vjenčanja i vođenja simbolične ceremonije (aka. simbolični matičar) se službeno bavim zadnje dvije godine. Nakon mnogo godina maštanja, sada je to moja stvarnost. 🙂
  • Kako ste uopće došli na ideju da postanete simbolični matičar?

Za postojanje simboličnog matičara sam saznala prilikom edukacije o poslu organizatora vjenčanja i na prvu mi je djelovalo jako zanimljivo. Pomalo neobično, inovativno i zanimljivo. Kako sam krenula s poslom, ponudila sam i opciju vođenja simbolične ceremonije, zanimalo me da li postoji interes na našem području za takvu vrstu usluge.. i jako ugodno sam se iznenadila. Postoji interes, potražnja i izuzetno me veseli da su ljudi prepoznali benefite ove usluge.
  • Kako izgleda proces? Što sve uključuje? Koja je cijena vaše usluge, je li fiksna i o čemu ovisi?

Proces se najčešće sastoji od: upita, sastanka, potpisa ugovora i plaćanja, dogovora oko teksta i ceremonije. Najveća ljepota ove ceremonije je njezina fleksibilnost i samim time personalizacija. Bez obzira što se uvijek radi o činu vjenčanja, svaka ceremonija je drugačija, jer su svaki mladenci drugačiji, svatko može tekst prilagoditi sebi.. a sve da se radi o istom tekstu, nisu isti ljudi, nisu iste reakcije, emocije.. i svako vjenčanje ima svoju čar. Zvuči kao floskula, ali stvarno je tako. Cijena usluge je fiksna i iznosi 350,00 €.
  • Možete li podijeliti s nama neke zanimljive želje ili anegdote s dosadašnjih ceremonija vjenčanja?

Ono što ja najviše volim je trenutak neposredno prije početka same ceremonije. Tada se gosti približavaju, sjedaju, namještaju, pripremaju, gase mobitele itd. A mladoženja stoji tik ispred mene, najčešće uzbuđen, slatko nervozan, sretan, u iščekivanju.. njihove emocije su tada najintenzivnije i počašćena sam što tome mogu prisustvovati iz prvog reda. Te emocije su ono zbog čega toliko volim ovaj posao.
Najčešće želje su da se u ceremoniju ubaci neki osoban i pomalo šaljiv dio veze, kako bi taj čin istovremeno imao i težinu i dio njihove osobnosti, a ponekad je mladencima bitno da gosti ni ne znaju da se radi o simboličnoj ceremoniji pa tekst prilagodimo tome.
Što se tiče anegdota, to su uglavnom bile slatke anegdote, poput toga da jedna osoba napiše zavjete, a druga ne pa se ceremonija promijeni zadnji tren, promjene vremenskih prilika koje nas prisile da se ceremonija odradi u potpuno drugom prostoru od planiranog, do toga da mladenci sami pripreme tekst za ceremoniju, ali nakon prvog poljupca zaborave da nije kraj ceremonije pa krenu prema gostima, i slično. Ali na kraju uvijek prevladaju osjećaji, dobra atmosfera i ljubav koji pršti iz mladenaca na taj dan.

Katarina se ovim poslom bavi već dvije godine, bukirana je većinu vikenda i već za iduću godinu ima dogovorene simbolične ceremonije.

  • Što vas je potaknulo na ideju lažnog matičara?

Poticaj sam zapravo dobila od prijateljice koja me uključila u priču jer je već bila bukirana za brojne datume. S vremenom sam ja razvila svoj stil, osmislila svoj govor, svoj protokol i dodala svoje ideje koje i danas koristim. Ono što me potiče da i dalje to radim su prekrasne priče koje čujem za svako vjenčanje, ali i to što mi mladenci „dopuštaju“ da budem dio njihovog najvažnijeg dana kao para.

  • Kako izgleda proces? Što sve uključuje? Koja je cijena vaše usluge, je li fiksna i o čemu ovisi?

Cijela priča izgleda tako da mi se mladenci jave, najčešće preporukom drugih mladenaca, vlasnika lokacije ili DJ-a koji me preporuče. Neki me i sami pronađu na Facebook ili web stranici. Ispitaju me za termin i cijenu, pa ako sam ja slobodna i sve im odgovara, šaljem ugovor na uvid i potpis. Nakon toga se nalazimo da bismo se upoznali, ali i da ja čujem njihovu priču. Slijedi moje pisanje govora, njihova provjera istog i nakon toga se čeka ceremonija. Mladenci obično dan prije odlaze u matični ured ili crkvu na vjenčanje, a ja onda dan nakon na nekoj divnoj lokaciji odrađujem ceremoniju sa svim gostima.

Cijena usluge nije fiksna, ali je najčešće razlog zašto se mladenci odlučuju na moju uslugu. Kako sam do sada čula, izlazak pravog matičara na teren košta od 800 do 1000 eura, ovisno o lokaciji, a moja cijena je osjetno manja. Cijena i kod mene ovisi o lokaciji, o tome je li ceremonija na hrvatskom ili engleskom jeziku te žele li mladenci potpisivanje ili ne.

Katarina Drvodelić
Simbolični matičar
  • Možete li podijeliti s nama neke zanimljive želje ili anegdote s dosadašnjih ceremonija vjenčanja?

Mladenci rijetko imaju posebne želje, najčešće meni prepuštaju sve. Od samog protokola do načina na koji uvrštavam njihovu priču. U govoru imam i one klasične dijelove poput razmjene prstenja i obećanja, a mladenci imaju priliku čitati zavjete, imati glazbenu pratnju, što god požele. Ponekad žele da bude više humora, manje „patetike“ što mi je super jer se onda svi lijepo nasmijemo za vrijeme ceremonije.

U par slučajeva su i kumovi držali govore, a imala sam i vjenčanje gdje su u početku do oltara ulazile djeveruše, a onda tek kumovi i mladenci. Ponekad i klinci donose prstenje pa to sve uvrštavam u protokol. U svakom slučaju radim tako da mladencima ispunim sve ideje i želje i da napravimo to vjenčanjem za pamćenje. Glavni mi je cilj da oni ne moraju previše razmišljati niti se stresirati u tom danu, barem po pitanju ceremonije i da mogu biti sigurni da mogu sve prepustiti u moje ruke.

lažni matičar

Obožavam vjenčanja koja povezuju mladence i goste iz različitih država i kultura, posebice kada njihova priča nije tako jednostavna i kada nije tekla glatko. U takvim pričama vidim koliko je ljubav jaka, čvrsta i koliko se iznova dokazuje kako nema granice niti ne poštuje pravila. Imala sam mladence koji su već u braku deset godina, ali su željeli povezati obitelji i imati ceremoniju za svoje goste pa su se odlučili baš za mene kao voditelja. Bilo je i mladenaca koji su tek par mjeseci u vezi ili zaručeni. Posebno mi je draga bila svadba između Hrvata i Tajlanđanke koji su u vezi bili već oko sedam godina. Pomagala sam im sa zavjetima prije svadbe, a kada su ih čitali sam plakala od sreće skupa s njima.

Foto: Instagram (@feshtaona), Studio Exclusive, Dario Drvodelić, iStock

Učitati još
Zatvori