Sibirski haski – idealan ljubimac za aktivan životni stil

Sibirski haski – idealan ljubimac
za aktivan životni stil

Sibirski haski, kako se iz imena može naslutiti, je pasmina koja ima zanimljivu povijest. Prvi puta se spominju i vežu uz sibirski narod Čukči koji su željeli stvoriti izdržljivog, snažnog i pametnog psa koji će moći pratiti njihov životni stil. Početkom 20. stoljeća haski je prevezen na Aljasku gdje su se koristili za vuču saonica. Zbog vremenskih uvjeta razvili su debelo krzno. Upoznajte preslatku Athenu s Instagrama i doznajte da li je haski idealan ljubimac za vas.

Sibirski haski s Instagrama

Athena je savršen predstavnik svoje pasmine. Ljepotica iz Amerike, točnije Norfolk-a stara je nešto više od godinu dana, a na svom profili već ima tisuće sljedbenika. Prosječna težina haskija negdje je između dvadeset i trideset kilograma, a ženke su u prosjeku manje i sitnije. Snažno tijelo i atletska građa čini ih brzim i okretnim psima pa često sudjeluju u trkama i na agility natjecanjima.

Pas za aktivan stil života

S obzirom na to da su razvili dvostruki sloj debelog, raskošnog krzna potrebno ih je češljati gotovo svakodnevno. Vrućine im teže padaju pa će ljeto radije provesti u klimatiziranom prostoru. Haski je idealan ljubimac za sve one koji vole biti u stalnom pokretu. Zahtijevaju više kretanja od ostalih pasa, pogotovo istrčavanja, jer u suprotnom mogu postati destruktivni i depresivni. Još jedan detalj – podsjećaju na vukove i jako vole zavijati.

Naime, haski je poprilično tvrdoglava životinja i od malena ih je potrebno dresirati. Navikli su biti u čoporu i vole biti dominantni. Haski Athena često je u društvu psića Miso, pasmine shiba inu koji se naziva njezinim ‘velikim bratom’. Njezino bijelo krzno krase oznake crne šare i oznake, a posebno su zanimljive oči. Inače, najčešće su smeđe ili plave, a nerijetko haskiji imaju i dva različita oka što ih čini još zanimljivijima.

Foto: (@husky.athena)

Učitati još
Zatvori