Zašto je Šibenik jedno od najuzbudljivijih odredišta na jadranskoj obali
Zašto je Šibenik jedno od najuzbudljivijih odredišta na jadranskoj obali

Zašto je Šibenik jedno od najuzbudljivijih
odredišta na jadranskoj obali

Zamislite grad čijim se ulicama redovito širi zvonki zvuk glazbe. Mjesto čiji trgovi postaju plesne pozornice, a povijesne tvrđave mjesto za uživanje u kulturi i vrhunskim koncertima. Tu je i ogromna povijesna baština, čak dva lokaliteta upisana na popis UNESCO-ov svjetske baštine, ali i prekrasne plaže, parkovi i bujno zelenilo u okolici. Zvuči savršeno? Ne morate zamišljati, sve nabrojano ima Šibenik. Ovaj je dalmatinski grad posljednjih godina dokazao da pruža puno više od sunca i mora. Događanja u Šibeniku uzbudljiva su, maštovita i inovativna, i jednako ih obožavaju i u njima uživaju Šibenčani, kao i njihovi gosti.

Šibenik postaje svjetska prijestolnica kulturnih događanja

Posljednjih je godina vidljivo da se trendovi mijenjaju, da sve više turista danas ne žele samo ležati na plaži i gledati u more. Žele spojiti ljetni odmor s kulturnim događanjima, večernjim programom, razgledavanjem, sportskim aktivnostima… I sve to je fantastično prepoznao Šibenik koji je svoju povijesnu baštinu i prekrasne mediteranske ulice i trgove oživio nizom manifestacija i festivala. Kroz njih ovaj grad živi cijelu godinu, prvenstveno za svoje stanovnike, a potom i za turiste koji ga posjećuju.

U srpnju Šibenik postaje svjetska prijestolnica plesa, centar animiranog filma i klapskog pjevanja, najljepša pozornica na Jadranu postaje meka svjetskih umjetnika. Šibenik tradicionalno krajem srpnja postaje, mjesto na kojem žele biti plesni umjetnici te zaljubljenici u plesnu umjetnost sa svih meridijana i paralela.

Šibenik Dance Festival

Dvanaesto izdanje Šibenik Dance Festivala održat će se u Krešimirovu gradu od 25. do 29. srpnja 2023. godine. Na njegove će pozornice diljem grada izaći čak tristo plesnih profesionalaca i amatera s više od 20 predstava i plesnih točaka. Na šibenskim će tvrđavama nastupiti glasoviti plesni umjetnici, a Šibenčani i njihovi gosti na trgovima će moći uživati u besplatnom programu  – plesnim akrobacijama mladih talentiranih plesača.

Dobri poznavatelji plesne umjetnosti s posebnim nestrpljenjem iščekuju petak 28. srpnja. Na pozornicu Tvrđave sv. Mihovila te će večeri izaći Kibbutz Contemporary Dance Company, jedna od vodećih plesnih kompanija na svijetu. Izvest će predstavu Asylum koreografa Ramija Be’era. U tom djelu Be’er preispituje pojmove kao što su identitet, otuđenost, potlačenost, diskriminacija, dominacija, sloboda, pripadnost, imigracija, domovina, čežnja i dom. Prema njegovim riječima, ovi pojmovi egzistencijalno su relevantni za svakog čovjeka, ma gdje se on nalazio u prostoru i vremenu. Zahvaljujući moćnom koreografskom izričaju Be’era koji je i umjetnički direktor KCDC-a, tehnički besprijekornom i fizički eklektičnom postavu plesača te dinamičnom senzibilitetu, KCDC na plesnim pozornicama diljem svijeta predstavlja najbolje od izraelskog plesa. Ta slavna plesna kompanija ove godine slavi veliki jubilej – 50 godina djelovanja.

Plesne predstave na Tvrđavi Barone

Iznimno će atraktivne biti i večeri ŠDF-a na Tvrđavi Barone gdje će posjetitelji moći uživati u plesnim predstavama Amae, Veritges, Until it last, #Orpheus#Eurydice… Za plesne predstave na šibenskim tvrđavama ulaznice se prodaju u City Pointu u Šibeniku te putem interneta, a u svim ostalom festivalskom programu Šibenčani i turisti mogu uživati besplatno.

Festival animiranih filmova

Ono po čemu je Supertoon poznat i po čemu iskače među drugim festivalima, osim šarma lokacije i spontane atmosfere samog festivala, jest konkurencija animiranih i glazbenih videospotova koja je i dalje broj jedan po broju spotova u konkurenciji. Njegovo 13. izdanje  odvijat će se u pet dana, od 24. do 28. srpnja 2023. , a u konkurenciji će prikazati više od 200 najsvježijih, najzanimljivijih kratkih animiranih filmova iz cijeloga svijeta  na Maloj loži, Gorici i u Gradskom perivoju. Ponovno će okupiti male i velike, Šibenčane i njihove prijatelje i goste, turiste – možda na povratku s jedne od brojnih prekrasnih plaža – te filmske profesionalce, znalce i entuzijaste.

 

Otok Obonjan

Da neobična mjesta mogu postati još posebnija, ovog ljeta pokazat će otok Obonjan gdje se priprema jedinstveni glazbeni spektakl – Zvukovi otoka/Sounds od the Island. Riječ je o projektu kojim se zvuk europskih i svjetskih metropola želi približiti stanovnicima Šibenika i njihovim turistima, a tu čast imaju glazbenici iz brenda Soul Shadows Tantriq. Riječ je o najboljim europskim soul-funkerima iz Amsterdama i Zagreba, predvođenima frontmenom Mirzom Tetarićem. Članovi benda rezidenti su amsterdamskog Bourbon Street Cluba, kroz čije su pozornice prošli gotovo svi najveći glazbenici 20. stoljeća. Glazbenici iz Soul Shadows Tantriq dijelili su pozornicu gotovo sa svima njima – Rolling Stonesi, Prince, Sting, B.B. King, ZZ Top, Joss Stone, a u posljednje vrijeme s Mariom Biondijem, Beyonce, Smoove&Turrellom…

Posjetite tvrđavu sv. Mihovila

Ove godine tvrđava sv. Mihovila slavi 10 godina od revitalizacije s fantastičnim programom. Njezinom će impresivnom pozornicom proći niz umjetnika. U srpnju i kolovozu nastupaju Benjamin Clementine, Emeli Sande, Sigur Ros i brojni drugi, a kako se uvijek traži mjesto više na najljepšoj jadranskoj pozornici, dobro je što prije osigurati svoju ulaznicu.

Šibenik je, nema sumnje, jedno od najuzbudljivijih odredišta na jadranskoj obali. Postoje mjesta koja su idealna za promatranje mora i uživanje u prirodi, neka druga su savršena za rekreativno bavljenje sportom i aktivnosti na otvorenom, dok na trećima uživamo u tradicionalnim jelima, okusima i mirisima nekih prošlih vremena. U Šibeniku ne morate birati, jer ovaj grad nudi sve nabrojano.

Neka brojna događanja u Šibeniku ovog ljeta budu povod da se potpuno zaljubite u Krešimirov grad.

Foto: Decoded, Udi Hilman, Beatrix, Supertoon, Tvrđava kulture

Učitati još
Zatvori