Kultura, hedonizam i priroda koja oduzima dah – evo kako provesti proljetni odmor u Šibeniku 
Kultura, hedonizam i priroda koja oduzima dah – evo kako provesti proljetni odmor u Šibeniku 

Kultura, hedonizam i priroda koja oduzima dah – evo kako provesti proljetni odmor u Šibeniku 

Proljeće nam je jedno od najdražih godišnjih doba jer se nakon duge zime priroda budi, a samim time i naš organizam. Tada se često susrećemo s proljetnim umorom, pa bio red i da se malo odmorimo, a svi znamo da je odlazak na more uvijek najbolji lijek. Posljednjih nekoliko godina Šibenik i njegova okolica postali su sinonim za aktivni odmor. Ovaj dio jadranske obale pruža ne samo užitak u prirodnim ljepotama već i cijelu paletu kulturnih događanja i aktivnosti za ispunjen odmor. Mi smo redoviti posjetioci Krešimirovog grada, a posljednjih godina nam je postao nezaobilazna lokacija. Napravili smo kratak vodič što posjetiti, gdje jesti i zabavljati se, a garantiramo da će vam se svidjeti što smo odabrali. 

Šibenik kao idealna proljetna destinacija

Šibenik je grad koji svojom ljepotom i šarmom osvaja na prvu. Osim što je u proljeće najbolji za istraživanje njegovih malih uličica i svih prirodnih ljepota koje ga okružuju, svojom bogatom kulturnom ponudom privlači posjetitelje iz svih dijelova Hrvatske, regije i svijeta. Na vama je samo da odaberete na koji ćete način provesti svoj odmor. 

Šibenske tvrđave su kulturno i arhitektonsko srce grada 

Šibenik je grad koji je poznat po svojim fenomenalnim tvrđavama – Tvrđavom sv. Mihovila, Tvrđavom Barone i Tvrđavom sv. Ivana. U srcu grada ili u njegovoj neposrednoj blizini možete uživati u predivnim turističkim šetnjama, posjetiti sve tri tvrđave i uživati u nevjerojatnom pogledu na grad, more i prirodu koja ostavlja bez daha. O tvrđavama i svim aktivnostima na stoljetnim bedemima pažljivo brine ustanova Tvrđava kulture Šibenik pa tako kada se odlučite za posjet možete to učiniti uz jednu ulaznicu za sve tri tvrđave.

Tvrđava sv. Mihovil definitivno je jedno od najljepših mjesta koje možete posjetiti na jadranskoj obali, a zalasci sunca koje ondje možete fotografirati ostavljaju bez daha. Posebno je zanimljiv i onaj edukativni dio, a to su dvije cisterne iz 15. stoljeća koje su donedavno bile skrivene u utrobi Tvrđave sv. Mihovila. Danas su zidovi cisterni kulisa za prezentaciju bogate povijesti tvrđave i grada.

Cisterna s lukovima pretvorena je u vremeplov koji vas vodi kroz šibenska stoljeća i najvažnije događaje od nastanka grada do danas, s posebnim naglaskom na tvrđavu iz koje je grad nastao.

Druga cisterna nudi priču o svevremenskoj borbi dobra i zla, u kršćanskoj tradiciji često predstavljenoj borbom sv. Mihovila i zmaja. Arhanđel, na kojeg često nailazimo na brdskim vrhovima, od samih početaka bio je zaštitnik Šibenika.

 

Na Mihovilu su postavljene i dvije izložbe koje komuniciraju povijest fortifikacija i nastanak ljetne pozornice od ideje do realizacije. Dizajn postava potpisuje agencija Brigada, čiji je vlasnik i direktor Damjan Geber, stoga ovu dizajnersku poslasticu za oči i um nikako nemojte propustiti. Šibenske tvrđave imaju i najbolje osmišljene darove i suvenire kako biste sa sobom kući ponijeli dašak ove ljepote koja će vas uvijek podsjećati na nezaboravan odmor.

Na koncert u Šibenik? Naravno 

No osim samog pogleda i uživanja u arhitekturi, ono što Tvrđavu sv. Mihovila čini posebnom je bogat kulturni sadržaj koji je ove sezone bolji nego ikad. U sklopu jubilarne Desete koncertne sezone, ovog ljeta možete poslušati koncerte velikih svjetskih zvijezda poput Sigur RosEmeli SandéBonoba i brojnih drugih koji će tek biti najavljeni. 

Bogati kulturni sadržaj na šibenskim tvrđavama

Druge dvije tvrđave, Tvrđavu Barone i Tvrđavu sv. Ivana možete posjetiti sa samo jednom ulaznicom. 

Tvrđava Barone je savršeno mjesto za uživanje u kavi s prekrasnim pogledom na grad, ali i idealno mjesto za doživjeti povijest Šibenika kroz suvremenu tehnologiju proširene stvarnosti. Možete dogovoriti stručno vodstvo, a u ponudi su različiti paketi ulaznica – ovisno o tome što vam najviše odgovara. Ovdje možete potražiti više informacija kako biste što bolje isplanirali svoj idealan odmor.

Tvrđava Sv. Ivana najveća je i najviša šibenska tvrđava. Nakon dugotrajne obnove, sv. Ivan otvoren je prošlog ljeta, a poseban je zbog edukativnog kampusa koji se krije ispod takozvanih ‘kliješta’ tvrđave. Kampus je sa svojim pametnim učionicama, spavaonicama i prezentacijskim prostorima predviđen za razvoj edukacijskog turizma i namijenjen organiziranim grupama studenata, učenika, mladih stručnjaka i umjetnika koji u Šibenik dolaze u okviru studijskih posjeta, terenske nastave, razmjene i  drugih posebnih kulturno-umjetničkih programa i edukacija iz kulturnih i kreativnih industrija.

Grad koji živi kulturu

Osim tvrđava, grad vrvi brojnim drugim kulturnim i edukativnim sadržajima i prostorima. Nikako nemojte propustiti posjetiti Kuću umjetnosti Arsen. Od otvorenja u lipnju 2021., u Kući umjetnosti Arsen održano je više od 400 programa, gotovo iz svih umjetničkih područja pa su kroz dvoranu na šibenskoj rivi sad već prošle stotine kulturnjaka iz cijele Hrvatske. Otvorenjem Kuće umjetnosti Arsen proširio se spektar aktivnosti Tvrđave kulture Šibenik te grad sada ima prostor u kojem se kontinuirano i kvalitetno promoviraju kulturni sadržaji, podržavaju akteri lokalne kulturne scene, kao i razvoj kulturnih i kreativnih dionika lokalne, ali i nacionalne scene. U Arsenu cijelu godinu možete uživati u raznim koncertnim i filmskim programima, radionicama i posebnim programima za djecu poput dječjeg programa Bubamarac vikendom.

Must see destinacije svakako su i Muzej grada Šibenika, Muzej samostana sv. Frane, Interpretacijski centar Civitas Sacra, Muzej pobjede i oslobođenja Dalmacije, Gradska knjižnica specifičnog izgleda – izgrađena je u staklu. 

Čisti hedonizam za odmor duše i tijela 

I za kraj, ali ne i najmanje važno, za sve ljubitelje hedonizma, Šibenik je melem za dušu. Jedan od njegovih najpoznatijih klubova koji je godinama srce urbane scene grada, klub Azimut, svakodnevnim programima uvijek podiže ljestvicu više. Bilo da se želite opustiti uz čašu dobrog vina, pive, pojesti nešto ukusno i autentično ili pak zaplesati na nekom od vikend programa ili koncerata, Azimut je must na vašem popisu. Osim Azimuta svakako popijte piće u nekom od cool mjesta u gradu kao što su Na.Ma.Lo, Jack Rabbit Slims Bar, Vintage i Barone bar. 

Za ručak ne propustite posjetiti Pa’Kai, O.da, Azimut i Marendu. Uživate ćete svim svojim osjetilima, vjerujte nam. Osim hrane i pića, Šibenik vrvi raznim lokalnim trgovinama gdje možete obaviti lokalni shopping. Ovdje se nalazi lista craft trgovina, tržnica, concept storeova koje ne smijete zaobići. Na kraju dana, šetnja uz more i zalazak sunca ostavit će vas bez daha. Krenite već sada planirati svoj idealni proljetni getaway i to prema gradu koji će osvojiti vaše srce. 

Foto: Tvrđava kulture

Učitati još
Zatvori