‘Seks i grad’ u Brooklynu

Još su zadnji nastavci čuvene serije “Seks i Grad” najavile ono što je još za mnoge “Manhattanites” bilo apsolutno nezamislivo, a to je selidba s Manhattana u Brooklyn. Brooklyn je jedan od pet glavnih njujorških četvrti koji kada bi se odvojio od New Yorka i postao zaseban grad bio treći po veličini u SAD-u. Godinama smatran opasnim, siromašnim i poprilično neinteresantnim, danas uživa potpuno drugačiji status.

brooklyn view

Brooklyn je postao “it” četvrt gdje su cijene stanova veće nego na Manhattanu, gdje alternativna art scena blista, a noćni život je raznovrstan te može zadovoljiti i najizbirljivije partijanere. Williamsburg, Bushwick, Clinton Hill, Park Slope samo su neke od četvrti o kojima ćemo u budućnosti sigurno čitati, ali i posjećivati ih kada god nam se pruži prilika.

brooklyn post

brooklyn post 10

Od svih četvrti moj osobni favorit je Williamsburg, trendseterski kvart s najboljom umjetničkom, glazbenom i gurmanskom scenom u gradu. Nekada industrijska četvrt, danas je Williamsburg kvart gdje njujorčani, ali i turisti, dolaze kako bi se zabavili i uživali u ovoj šarolikoj četvrti koja će zadovoljiti sve u potrazi za originalnom zabavom, hranom i kulturom.

brooklyn post 9

Williamsburg se nalazi točno nasuprot Manhattana i postoji nekoliko načina kako do njega, ovisno o tome u kakvom ste raspoloženju. Dakako najjednostavnije je uzeti podzemnu, ali ako imate viška vremena, preporučam šetnju ili vožnju biciklom preko Williamsburg mosta ili pak trajekt. Pogled na čuveni Manhattan je spektakularan. Ako se ipak odlučite za podzemnu, još uvijek možete uživati u pogledu na Manhattan – prošećite se do East River Parka udaljenog tek nekoliko blokova od Bedford stanice.

brooklyn bridge

Arhitektura ove četvrti je sve samo ne tipična za New York. Ovdje nećete naići na ogromne nebodere ili pak na tipične “brownstones” zgrade koje su simbol Brooklyna. Dapače, Williamsburg je savršena kombinacija nove, luksuzne i stare, industrijske arhitekture koja vrlo često podsjeća na dijelove Berlina.

brooklyn post 3

Williamsburg je definitivno četvrt u kojoj svatko može naći nešto za sebe. Ukoliko ste pravi gurman, onda je ovo mjesto za vas. Tu ćete naći neke od najboljih restorana u New Yorku uključujući i Peter Luger and Dressler restoran sa Michelin zvjezdicama, ali i mnogo drugih manje poznatih i znatno jeftinijih restorana sa jednako ukusnom hranom poput Egg ili Juliette restorana.

brooklyn post 4

Tu ćete naići i na čitavo mnoštvo najraznolikijih barova od najobičnijih lokalnih gdje možete uživati u pivi (obavezno probajte Brooklyn lager ili Brooklyn Ale proizvedenu u Brooklyn pivovari koja se također nalazi u Williamsburgu) ili luksuznom baru na krovu zgrade s čije terase puca veličanstven pogled na Manhattan. Moja preporuka definitivno je bar The Ides na vrhu Wythe hotela.

brooklyn 6

Nakon uživanja u hrani i piću, vrijeme je za plesanje i posjet jednom od tipičnih hipsterskih klubova poput Outputa, Verbotena ili pak možda malo više mainstream, Brooklyn Bowla. Čak i ako niste ljubitelj elektronske glazbe, posjet bilo kojem od ovih navedenih klubova doživljaj je za sebe.

brooklyn post 7

Pored hrane i pića, Williamsburg je “must visit” destinacija svakog ljubitelja umjetnosti i alternativne scene. Tu se organiziraju brojni koncerti, predstave, ljetna kina, ali i različiti sajmovi starina i hrane od kojih su najpoznatiji Brooklyn Flea & Smorgasburg. Ovaj kvart jednostavno obiluje kreativcima koji se preko dana bave poslovima kojima moraju, kako bi zatim svaki slobodni trenutak mogli posvetiti umjetnosti. Upravo je ta njihova umjetnost vidljiva na svakom koraku ove četvrti – od malih galerija, veličanstvenih grafita do vintage dućana.

Zato slijedeći put kada budete posjetili New York, bilo prvi ili sto prvi put, zamijenite ulice Manhattana s Brooklynom i upoznajte malo drugačiji New York od onoga kojeg smo navikli gledati u tipičnim američkim serijama.

brooklyn post 8

brooklyn post 5

Tekst: Andrea Petković
Foto: Andrea Petković, Shutterstock

0