Kako u novoj godini više vremena posvetiti sebi?

Kako u novoj godini više
vremena posvetiti sebi?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pam Hetlinger (@pamhetlinger) on

Vrijeme za sebe u današnje doba pretrpanih rasporeda, svakodnevnih obaveza, zvonjave telefona i buke na ulicama, potrebnije je više nego ikada. Nakon božićnih praznika i novogodišnjih tuluma u cijelom kaosu lako je zaboraviti na brigu o sebi i prepustiti se kolotečini života. No, siječanj donosi melankoliju i onaj poznati zimski blues, pa se self care nameće kao jedino rješenje koje donosi punjenje baterija i opuštanje za nadolazeće izazove.Osim novih početaka i entuzijazma oko kretanje ka ispunjenju ciljeva koje smo postavili kao dio novogodišnjih odluka, siječanj je mjesec stvoren za prakticiranje self care rituala koji će postati dio rutine kroz cijelu godinu. Zašto je baš sada odlično vrijeme za brigu o sebi, doznajte u nastavku.

Self care rutina

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KAYLA SEAH (@notyourstandard) on

Mnogi će se složiti kako su praznici i blagdansko razdoblje najljepše doba godine. Osim uživanja u dobrom društvu i hrani, blagdani zasigurno donose i dozu stresa i nervoze. Gužve u dućanima i na ulicama, višesatno pripremanje raskošnih obroka, brzinsko oblačenje za tulume i večere.. bacaju nas u svojevrstan trans iz kojeg je ponekad teško izaći. Stoga iskoristite početak godine kao vrijeme samo za sebe. Planirajte opuštanje u svakom danu, barem 10ak minuta onako kako vama paše. Dobro je poznato da se ponekad teško ‘isključiti’ zbog obaveza na privatnom i poslovnom planu. Zato će mali self care rituali u svakom danu omogućiti bijeg od svakodnevice i omiljeno vrijeme za smirivanje misli i pronalaženje balansa u kaosu svakodnevnog života.

Naučite biti asertivni

 

View this post on Instagram

 

A post shared by H A L E Y (@mylittlebooktique) on

Koliko ste se puta u posljednjih nekoliko mjeseci našli u situaciji gdje jednostavno niste znali reći ‘ne’ i zauzeti se za sebe? Vještina koju u 2019. vrijedi naučiti definitivno je asertivnost. Ona predstavlja sposobnost izražavanja vlastitih misli, osjećaja i stavova na način koji ne krši prava drugih. Bez obzira na to govorimo li o poslovnoj okolini ili bilo kojoj drugoj životnoj situaciji, dio self care rutine uključuje sposobnost da se izborite za sebe kada je to potrebno. Pasivno ponašanje i zadržavanje emocija, odnosno povlačenje u sebe dokazano s vremenom donosi brojne tegobe koje se manifestiraju na razne fizičke i emocionalne načine.  Reći ‘ne’ može se na bezbroj načina bez da povrijedite sugovornika, ali i da istovremeno zaštitite vlastite granice i zonu komfora.

Slušajte svoje tijelo

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leonie Hanne (@leoniehanne) on

Popis obaveza koje dnevno moramo dovršiti ponekad prelaze i puni list. Pod pritiskom koji dolazi iz potrebe da što više stvari obavimo istovremeno prirodno dolazi do ‘burn out’ efekta. Self care koncept prije svega znači istinski osluškivati svoje tijelo kada šalje već i prve naznake umora, iscrpljenosti, nelagode, gladi.. U 2019. baš kao i u 2018., mnogo ćemo čitati o moći prisutnosti u sadašnjem trenutku. Biti usredotočen donosi kvalitetniji pristup onome što nam u trenutku okupira pažnju. To znači da u razgovoru s dragim ljudima više vremena posvetimo slušanju nego odgovaranju. Vrijeme kod kuće iskoristite za uživanje u udobnosti sofe i tople šalice zimskog napitka daleko od telefona i mailova. Sasvim je u redu otkazati kavu ili jednostavno prebaciti neki zadatak na idući dan ako vam tijelo šalje signale umora. Važno je u nadolazećoj godini više vremena posvetiti življenju i uživanju.

Pažljivo birajte misli, okolinu i društvo

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Linh Niller (@linhniller) on

Zasigurno ste barem jednom do sada čuli ili pročitali koliko je važno pažljivo birati misli, jer one kreiraju našu realnost. Isto tako i krug ljudi kojima smo svakodnevno okruženi utječu na naše raspoloženje, postupke i odabire. U novoj godini vrijedi promisliti o listi prijatelja na društvenim mrežama, ali i u stvarnom životu. Što više starimo sve više spoznajemo važnost kvalitetnih i dubinskih odnosa za razliku od onih privremenih i površnih. Zaštitite svoju energiju negativnih utjecaja onih prijatelja koji vas iscrpljuju i zamaraju, jer u ovom slučaju manje je sigurno više. Slobodno vrijeme provodite u prakticiranju self care rituala uz omiljene aktivnosti i ljude koji život čine ljepšim, pozitivnim i sretnijim.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori