7 pravila trošenja koje svaka žena treba slijediti

7 pravila trošenja koje svaka
žena treba slijediti

A post shared by Sophia Chang (@sophiachang) on

Mnoge od nas prije će se odlučiti na trošenje novca nego na štednju. Takva pravila trošenja u samoj su biti konzumerskog društva. To i ne čudi jer princip nagrade i kazne zapisan je u našem odgoju. Kad činimo nešto dobro, produktivno i uspješno naš usađeni impuls nagrađivanja i kažnjavanja potiče nas da si priuštimo poklone. Izvoli ove prekrasne cipele, zaslužila si. Naradila si se, potrudila si se i sada izvoli ove ljepotice. Nerijetko kažemo same sebi, zar ne?

Također, kada smo tužne i neraspoložene, opet ćemo se odlučiti za dobro provjeren mehanizam podizanja raspoloženja novim stvarima, večerom u skupom restoranu ili uzbudljivim putovanjem. Nagradu za uspješno prevladanu prepreku ili ispunjen zadatak dobivale smo tijekom odgoja, a potom godinama u sustavu obrazovanja. Što je rezultat bolji, nagrada je izdašnija, odnosno ocjena veća. Kazna za neispunjen zadatak također je postala instrument s kojim smo se s vremenom pomirile pa smo takav sustav usvojile kao prihvatljiv i uobičajen.

Racionaliziranje troškova

Društvo konzumerizma koje nas “šarenim artiklima” uvodi u svijet osmijeha bez dvojbe je dio nas. Jednako kao što smo mi dio njega. No, koliko nam zapravo svih tih “nagrada” i “dizalica” raspoloženja uistinu treba? U tom ružičastom la, la landu ipak je dobro s vremena na vrijeme racionalizirati vlastiti odnos prema financijama kako se to šarenilo nagrada ne bi pretvorilo u dugove ili blokirane račune.

Stoga, postoji nekoliko provjereno učinkovitih preporuka kako uspješno upravljati vlastitim financijama. Pravil trošenja su vrlo jednostavna ukoliko imamo dobru motivaciju.

Pravilo trošenja br. 1

stan

Predivan je osjećaj nakon napornog dana uživanje u stanu koji je lijepo i suvremeno opremljen, koji je smješten na atraktivnoj lokaciji i koji nam pruža osjećaj doma. Zadovoljavanje svih tih uvjeta, pogotovo u velikim gradovima zahtjeva velike izdatke. Zato je izuzetno važno postaviti si granice preko kojih nećemo ići. Iznos koji ne prelazi 25% naše ukupne mjesečne zarade racionalna je svota za najam stana. Uz ovaj iznos izbjeći ćemo trošenje preko svojih mogućnosti, a i ostat će nam dovoljno novca za ostale troškove.

Pravilo trošenja br. 2

A post shared by Tara Milk Tea (@taramilktea) on

Iako se na prvi pogled ovaj iznos čini prenizak, uopće nije. Vrlo je moguće kvalitetno i zdravo jesti s mnogo manje novca nego što inače trošimo. Pritom ćemo sa svog jelovnika brzu hranu i naručivanje svesti na minimum. Jednako kao i ostala jednostavna rješenja koja uopće ne djeluju dobro niti na naše zdravlje niti na naš novčanik. Konzumiranje kuhanih obroka s puno povrća dat će svoj doprinos i u sređivanju naše linije kao i stanja na računu.

Pravilo trošenja br. 3

Ovo je idealno vrijeme za uštediti na prijevozu. Umjesto potrošnje na gorivo ili gradski prijevoz, dobra je ideja bicikliranje. Duge šetnje gradom također su dobro došle. Zanimljivo je koliko su sva ova jeftina rješenja i značajno zdravija od navika koje nam troše novac i pritom loše utječu na zdravlje. No, ukoliko je baš nemoguće sve obaviti bicikliranjem i šetnjom, možete podijeliti troškove s ljudim koji idu vašom rutom. Pogotovo ukoliko morate nešto obaviti u drugom gradu, rješenja poput BlaBlaCara ili različite Facebook grupe gdje se nudi prijevoz, uštedit će vam novac.

Pravilo trošenja br. 4

Ovo je dio planiranja koji je mnogim ženama najteži. Ponekad se čini da je lakše odreći se hrane nego lijepih komada odjeće ili šminke. No, uz malo discipline, ovako ćete racionalizirati trošenje i kupiti ono što vam uistinu treba. Dobar savjet je da se svaki put kada vas blještavilo privuče zapiate, imam li već nešto slično i je li mi ovo uistinu potrebno. Provjereno pomaže. Sniženja i kuponi za popuste također mogu dati svoj doprinos u uštedi.

Pravilo trošenja br. 5

like_a_boss

Dobra praksa u planiranju vlastitih financija je odvajanje 10% mjesečnih prihoda za štednju. To može biti direktna uplata na štedni račun ili odvajanje tog iznosa u dobru staru kasicu prasicu. Ovakvo raspolaganje vlastitim budžetom pruža osjećaj sigurnosti i izbjegavanje financijskih problema kada se pojave iznenadni troškovi. Također, namjensko skupljanje novca za nešto što nam je uistinu potrebno, a veće je vrijednosti, znatno nam može olakšati život. Bilo da je riječ o štednji za laptop, topao kaput ili godišnji odmor, ovo je dobar način raspolaganja novcem

Pravilo trošenja br. 6

Planiranje potrošnje npr. struje, može uvelike pomoći kada je ova stavka našeg budžeta u pitanju. Racionalna potrošnja voda i struje ono je na što možemo utjecati. Također, dobro je istražiti najpovoljnije pružatelje usluga. Način grijanja i toplinska izolacija stana nešto je na što također moramo obratiti pažnju. Istraživanje, planiranje i racionalnost u ovom slučaju su vam najbolji prijatelji.

Pravilo trošenja br. 7

Dobro je ostaviti malo prostora za priuštiti si sitnice koje nas uveseljavaju. No, kako ne bismo pretjerale, možemo si pomoći tako što ćemo već unaprijed odvojiti iznos koji je namijenjen upravo za to. Tada možemo neopterećeno kupiti sitnice. Ili jednostavno ostaviti napojnicu u omiljenom kafiću. No, kada se približimo samom kraju budžeta koji smo namijenili za tu svrhu, moramo se zaustaviti. U početku može biti teško jer upadanje u zamku “ma, samo ću uzeti dodatnih 20 kuna” može narušiti sve ostale stavke budžeta kojeg smo tako pažljivo isplanirale. A to nam nikako nije u interesu. Ovih nekoliko pravila može nam biti dobra smjernica za oživljavanje naših financija.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori