Otvorena izložba Faces of Europe fotografa Carstena Sandera

Otvorena izložba Faces of Europe
fotografa Carstena Sandera

Sinoć je u Francuskom paviljonu otvorena izložba cijenjenog njemačkog fotografa Carstena Sandera. Izložba je otvorena povodom ovogodišnjeg Dana Europe, a domaćini izložbe su veleposlanstva Njemačke, Portugala i Slovenije te Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj. Glavni partner projekta je Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu. Otvorenju izložbe prisustvovao je te pozdravio okupljene i sam autor.

Tijekom razdoblja od oko tri mjeseca 2020., autor i fotografski umjetnik iz Düsseldorfa Carsten Sander svojim je kamperom posjetio sve zemlje članice EU-a u kojima je portretirao 1.000 ljudi različite nacionalne i društvene pripadnosti. Bogati i siromašni, mladi i stari, poznate ličnosti, sportaši i političari, slučajni prolaznici na ulici – ravnopravni jedni pokraj drugih. Pokazivanje lica koincidira s izražavanjem stava svake fotografirane osobe.

Sander prikazuje ono što nas povezuje i ono po čemu se razlikujemo. Prikazuje ljude u sadašnjem trenutku i mjestu, ističući njihov zajednički nazivnik: građanke i građani Europe koji zastupaju mir, zajedničke vrijednosti, zajedničko djelovanje.

Sander je izložbom uspio predočiti identitet heterogene zajednice koja se sastoji od preko 447 milijuna stanovnika u 27 europskih zemalja. Ovom izložbom naglašava važnost integracije i humanosti, diže glas za ljudska prava, zajedničke vrijednosti i miran suživot.

Izložbu su posjetile i brojne poznate osobe iz javnog života poput Ive Vitić Gameiro, Matije Vujice, Damira Hoyke, Mare Bratoš, Ane Vilenice, Ana Marije Ricov, Nataše Mihaljčišin i brojnih drugih.

Izložba će biti otvorena od 29. travnja do 8. svibnja 2021. svakim danom od 12.00 do 20.00 sati u Francuskom paviljonu Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Savska cesta 25. Izložba je besplatna za sve posjetitelje.

Foto: John Pavlish

Učitati još
Zatvori