Dan u cvjećarnici Samonikla: Izradile smo blagdanski vijenac i buket te saznale što se novo sprema
Dan u cvjećarnici Samonikla: Izradile smo blagdanski vijenac i buket te saznale što se novo sprema

Dan u cvjećarnici Samonikla: Izradile smo blagdanski vijenac i buket te saznale što se novo sprema

Danas smo posjetile održivu cvjećarnicu Samonikla, čiji rad pratimo od samih početaka. U njihove svježe i suhe bukete i vijence nije se teško zaljubiti na prvu. Svojim se radom ali i samom filozofijom kojom se vode ističu u mnoštvu; naime, njihovi su aranžmani potpuno prirodni, sačinjeni od uvijek lokalnog, sezonskog i dostupnog cvijeća i bilja. Ne koriste baš nikakve umjetne materijale i zalažu se za održivo i ekološko cvjećarstvo, a rezultat toga su najčarobniji buketi.

Ususret početku adventa bile smo u potrazi za najljepšim blagdanskim vijencima, pa smo tako dan odlučile provesti u ovom posebnom cvjetnom ateljeu.

Iza Samonikle stoje Maja Subotić Šušak i Katarina Zlatec, magistre vizualnih komunikacija sa zagrebačkog Studija dizajna. One već dvije godine svoju ljubav prema cvijeću uspješno pretaču u najljepše i prije svega, jedinstvene aranžmane.

Dok smo s Majom i Katarinom uz čaj i glazbu izrađivale zimzelen blagdanski vijenac i buket od suhog cvijeća, ispričale su nam sve o filozofiji i načinu na koji rade, ali i o planovima i projektima koje pripremaju u nadolazećim danima.

Samonikla
Samonikla

U svaki Samonikla buket i vijenac uloženi su sati rada i truda; kako same sade i beru cvijeće i bilje (kako u vlastitim plastenicima i vrtovima, tako i u divljini), same ga i suše i pripremaju sve materijale za svoje kreacije.

Same proizvodimo veći dio biljnog materijala koje koristimo, dok ostalo kupujemo od lokalnih i provjerenih proizvođača. Naše bilje uzgajamo u vrtu na otvorenom i plasteniku gdje nam pomaže naša nezamjenjiva Zveki. Stalno se trudimo uzgojiti nove vrste bilja, a da nisu prisutne u postojećoj ponudi domaćeg uzgoja.

Zimska ponuda

U zimskoj sezoni u Samonikloj je moguće naručiti suhe bukete te svježe i suhe vijence. Dok kroz cijelu godinu izrađuju suhe vijence, svježe zimzelene vijence rade pretežito u zimskom periodu.

Vijence rade u dvije veličine, promjera 50 ili 70 cm. Pri narudžbi vijenaca iznimno je važno napomenuti želite li vijenac za stol ili za vrata jer se rade od različitih baza; kao što i vijenci za unutarnje i vanjske temperature moraju biti napravljeni od bilja kojem odgovaraju određene temperature.

Također je moguće naručiti i adventski vijenac sa svijećama hrvatske proizvodnje, dok za ukrašavanje i vezanje vijenaca koriste konce i prirodne materijale. Adventski zimzeleni vijenci za stol dolaze s visokim svijećama u promjeru 40-45 cm. Posebnost njihovih blagdanskih vijenaca jest u tome što su izdržljivi i trajni, pogotovo oni suhi koji vam uz pažljivu pohranu mogu trajati godinama.

Suhi vijenci

Suhe vijence, za razliku od zimzelenih, ne rade po narudžbama, već nakon izrade objavljuju fotografije i prodaju ih. Razlog tome jest što je baš svaki vijenac različit i u tome leži njegova čar. Svakom se vijencu pažljivo posvećuju, kreiraju ga spontano i opušteno, s različitim suhim biljem, cvijećem i travkama.

Samonikla
Samonikla
Samonikla

Svježi vijenci

Od svježih blagdanskih vijenaca ističu se zimzeleni, oni od borovih grančica te takozvani punk čupavci, koji su već svojevrstan favorit obožavatelja Samonikle. Čupavci su specifični jer na njih nije moguće dodati nikakve elemente ni svijeće, već su sami po sebi dovoljno šarmantni.

Samonikla
Samonikla

Suhi buketi

Maja i Katarina u svom radu koriste isključivo lokalno i sezonsko, dok se trude sve što mogu vratiti u prirodu. Bilje beru po cijeloj Hrvatskoj, pažljivo ga suše i čuvaju dok ne dođe trenutak da ga upletu u jedan od vijenaca ili buketa.

S obzirom na sezonski dostupno lokalno bilje, zimi ovdje rade isključivo suhe bukete, koji zahvaljujući pažljivom i pravilnom sušenju bilja također dolaze u prekrasnim i snažnim bojama. Suhim buketima djevojke predviđaju posebno veliki boom u narednim godinama. Vjeruju kako će se sve više prihvaćati i njegovati estetika prirodnog i održivog, a kako će estetika jarkih, agresivnih boja uskoro otići u zaborav.

Samonikla
Samonikla

Samoniklo bilje sinonim je za nešto što je nastalo djelovanjem prirode bez čovjekova utjecaja. Naša filozofija i stil rada proizlazi i nalazi inspiraciju upravo u takvoj netaknutoj, ‘sirovoj’ prirodi, a naše kreacije u sebi uvijek i sadrže divlje biljke koje same beremo.

Radionice, novo prodajno mjesto i prva prodajna izložba Samonikle

Cure iz Samonikle pripremile su mnogo iznenađenja i događanja – za početak, tu su dvije radionice izrade vijenca od zimzelenog bilja. 27. studenog i 3. prosinca u 15 sati Maja i Katarina održavaju profesionalne radionice gdje polaznike uče kako iz nule isplesti i izraditi najljepše prirodne vijence.

Zatim, 3. prosinca gostuju na specijalnom 10. Kultiviranju u Botaničaru (Trg Marka Marulića 6), neformalnom druženju kreativaca i umjetnika. Tijekom dana posjetitelji ondje mogu pogledati njihove netipične blagdanske vijence, dok će se u večernjim satima družiti uz glavni program Kultiviranja.

Ipak, nas posebno veseli vijest o prvom gostovanju i prodajnoj izložbi u dućanu Proljeće (Sermageova 14A). Prodajna izložba održava se 3. prosinca od 10 do 15 sati, a na izložbi ćete moći kupiti njihove vijence i bukete.

U mini Marketu Proljeće od tada će biti moguće i razgledati i kupiti Samonikla vijence i bukete!

Samonikla
Samonikla

Trudimo se uložiti više vremena u edukaciju naše publike o održivom cvjećarstvu te štetnim učincima cvjećarske industrije te njezinim alternativnim rješenjima. Cilj je educirati ljude o ekološki prihvatljivim tehnikama i zamjenama za već ustaljene principe rada.

Za sve narudžbe i upite kontaktirajte Samoniklu putem njihovog Instagram profila, Facebook profila ili maila: studio.samonikla@gmail.com.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori