Royal Ascot: najbolje od mode i konjičkog sporta

Svake godine u ljetnim mjesecima konjički sport i moda spoje se u raskošan događaj koji privuče pažnju cijeloga svijeta. Engleska, točnije šarmantni Berkshire kao i svake godine, organizira Royal Ascot utrku. Željno ju iščekuju pripadnici kraljevske obitelji, brojni turisti, ali i lokalni puk. Elegantno odjevene žene i muškarci svoje najbolje haljine, skupocjene šešire, cipele i odijela prošetati će manifestacijom koja okuplja crème de la crème društva i ljubitelje konjičkog sporta.

Na glamurozan događaj i ove će godine svoje rasne konje ponosno uključiti u utrku kraljica Elizabeta, šeikovi s Bliskog istoka, prinčevi i princeze iz drugih monarhija, a sve to znatiželjno će pratiti brojni turisti. Što je Royal Ascot doznajte u nastavku i zavirite u atmosferu kroz Instagram fotke s prošlogodišnjih utrka.

Royal Ascot: visoka moda i konjički sport

Da je jahanje kraljevski sport, dobro je poznato još od davnina. Plemenite životinje oduvijek su bile omiljene u kraljevskim i plemićkim krugovima. Osim za lov i preponsko jahanje, konjičke utrke istaknule su se kao vrlo popularne u Engleskoj, ali i drugim zemljama. Britanska kraljica, ali i drugi pripadnici njezine obitelji ne kriju svoju ljubav prema konjima. Stoga nije začuđujuća činjenica da je Royal Ascot postao jedno od omiljenih ‘high society’ događaja godine pod pokroviteljstvom engleske kraljevske obitelji. Najbolja rasna grla iz skupocjenih uzgoja često dosegnu cijenu s vrtoglavim, šesteroznamenkastim brojevima u funtama – naravno.

Što odjenuti?

Royal Ascot Racecourse osnovan je davne 1711. godine na inicijativu strastvene zaljubljenice u konjički sport, tadašnje kraljice Anne. Prva utrka održana je 11.-og kolovoza iste godine, a sudjelovalo je sedam najboljih konja iz zemlje. Danas je ta brojka puno veća, a događaj posjećuje preko 300 tisuća posjetitelja iz cijeloga svijeta. Trkalište je opremljeno svime što možete zamisliti, a hrane i pića uz dobru zabavu i razne popratne aktivnosti neće nedostajati. Ako planirate putovanje sredinom lipnja, karte možete kupiti online kao i doznati sve informacije vezane za dress code. Uvid u atmosferu možete dočarati i pogledom na službeni Instagram profil kao i na fotke pod hashtagom #RoyalAscot.

Nekoliko je vrsta utrka koje se održavaju, a razlikuju se po duljini staze. Ona koja zasigurno privlači najviše pažnje je The Gold Cup i održava se na takozvani Ladies’ Day. U svom punom sjaju, ženske pripadnice publike tada prošetaju svoje skupocjene šešire, a u engleskom društvu najčešće ih potpisuje slavni dizajner Philip Tracy.

Foto: Instagram

0