Regenerirajte um i tijelo uoči dolaska proljeća

spring6

Nova sezona idealno je vrijeme za nove početke, a proljeće koje će nam sutra i službeno pokucati na vrata motivacija je za promjenu starih i loših navika. Želite li očistiti um i tijelo, riješiti ih svih opterećenja i u novo godišnje doba ući regenerirani, osvježeni, motivirani i spremni za neke nove životne izazove, slijedite ove savjete.

Cijenite svoje tijelo

Fizičku aktivnost koju ste dosad možda prakticirali na zatvorenom preselite na svježi zrak. Krećite se i cijenite svoje tijelo, trčite, vozite bicikl, igrajte tenis… Čak i ako ste zimu proveli u ‘hibernaciji’ i obećali svom organizmu više aktivnosti s dolaskom toplijih dana, pokrenite se i započnite graditi kondiciju malim koracima. Posvetite dio svog dana dugoj šetnji, lagano joggirajte, prakticirajte jogu ili meditirajte pod otvorenim nebom.

spring4

Jedite laganije

Teška i kalorična jela također ostavite za sobom, zajedno sa zimskom sezonom, koja je trajala dugo i stvorila svojevrsni ‘čep’ u organizmu, blokirajući energiju. Nju ponovno možete pronaći ne samo zahvaljujući ljepšem vremenu i suncu te tjelovježbi, već i unosom pravih namirnica u organizam. Idealnu dozu vitamina, nutrijenata i samim time energije dobit ćete iz svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i druge super hrane.

Pretvorite negativno u pozitivno

Ponekad se teško izvući iz ‘crnih misli’ koje nam okupiraju um, no inzistirate li više na pozitivnoj perspektivi i pronalasku lijepih strana čak i u manje lijepim trenucima, doživjet ćete dramatičnu promjenu u životu. Budite vlastiti trener, prakticirajte mentalne vježbe i blokirajte negativne misli. Utječite na to što vam se vrzma glavom, mislite pozitivno o sebi, ljudima koji vas okružuju i životu općenito, a kada vam na dnevni red pokušaju uči negativnosti, stopirajte ih u startu. U ovome će vam pomoći i svakodnevna praksa; prestanite pratiti negativne vijesti, okružite se pozitivnim i optimističnim ljudima, bavite se aktivnostima koje vam ispunjavaju dane srećom.

spring5

Pronađite vremena za prijatelje

Zima možda nije bila poticajno doba za sastanke, kave i večere s prijateljima, no proljeće je idealno vrijeme da ponovno pohvatate konce svog života i nadoknadite sve zaostatke. Nazovite drage ljude s kojima se možda niste vidjeli neko vrijeme, povežite se s njima, dijelite priče i mnogo se smijte. Budite društveni, jer ne samo da ćete razine stresa dovesti na minimum, već će i vaša razina sreće i zadovoljstva naglo porasti.

Riješite se nereda u domu

Uredan i organiziran dom ujedno znači uredan i organiziran um. Posvetite jedan vikend generalnom čišćenju stana ili kuće, riješite se svih onih stvari koje kreiraju nered u vašem domu, a vjerojatno ih uopće ne koristite. Stvari koje planirate sačuvati organizirajte, sortirajte prema njihovoj funkciji i pronađite im jedinstveno mjesto s kojeg ćete ih uvijek uzimati, koristiti i ondje ih vraćati. Zimsku garderobu polako mijenjajte s onom proljetnom, recite zbogom komadima koje niti jednom niste odjenuli u posljednjih godinu dana, organizirajte ih u kutije i donirajte.

spring

Postanite jedno s prirodom

Meditacija i tjelovježba samo su neki od razloga zašto je dobro provoditi dane na svježem zraku. Dodatni motiv je održavanje vlastitog vrta, aktivnost koja će vas u potpunosti relaksirati i omogućiti da otklonite sve one brige i obaveze koje vas možda očekuju na radnome mjestu. Postanite jedno s prirodom i slavite ljepotu proljeća sadnjom omiljenih biljaka, cvijeća ili možda drva. Dajte svom vrtu jedan posve nov imidž i cijele sezone uživajte u plodovima svog rada. Druga ideja je organizacija piknika za sebe i prijatelje; dan proveden uz drage ljude i obilje smijeha učinit će čuda za vaše raspoloženje.

Foto: Anthropologie

 

0