Pravo je vrijeme za knedle sa šljivama

Pravo je vrijeme za knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama

Omiljeno jelo svačijeg djetinjstva svakako su – knedle. A one sa šljivama znali smo jesti dok su još bile vruće i predstavljale opasnost za nepce. I vrijeme je da nas taj ‘kolačić Madleine’ hrvatske kuhinje odvede još jednom u djetinjstvo, a nema boljeg trenutka nego sada kada su šljive zrele, sočne i spremne za ovaj neodoljivi zalogaj.

Najbolja stvar kod knedli sa šljivama jest to da ih sada napravite, uživate u njima, no isto tako možete dio zamrznuti i skuhati kada god vam se prohtije. neki od najboljih ponoćnih obroka upravo su bile tople knedle sa šljivama koje smo jeli u polumraku kuhinje stojećki, odmah iznad štednjaka. Prošle jeseni isprobali smo recept bloga Travellin Oven, a sada donosimo brzi i jednostavan recept bez jaja i mlijeka. No, krenimo na posao – kako ih pripremiti? Pripremite niže nabrojane sastojke i slijedite pripremu i u kratkom vremenu imat ćete ovo božanstvo šljiva na svome tanjuru.

SASTOJCI:

1 kg pirea od krumpira
2 žlice ulja
malo soli
40 dkg oštrog brašna
20-ak šljiva(svježih ili zamrznutih)
malo krušnih mrvica

PRIPREMA:

Sve sastojke stavite u posudu i rukama zamijesite glatko tijesto. Zamiješeno tijesto prebacite na pobrašnjen stol i dovršite miješenje tijesta na stolu. U veliki lonac stavite vodu i pustite da zakuha dok vi pripremite knedle. Prstima otrgnite malo tijesta, napravite od njega knedlu uz pomoć dlanova, zatim u knedlu utisnite rupu i stavite otkoštenu šljivu, spojite rubove te ponovno uz pomoć dlanova napravite knedlu. Knedle odlažite sa strane na pobrašnjenu podlogu. Kada je voda zakuhala, sve knedle stavite u lonac. Pustite ih da budu unutra kojih 30 sekundi, zatim nježno promiješajte kako se nebi zalijepile za dno. Knedle kuhajte oko 15-20 minuta.

Najbolje su s krušnim mrvicama, no donosimo nešto drugačiju varijantu ove tradicionalne pripreme. Na ulju i na laganoj vatri pomiješajte mrvice sa šećerom, no ako imate Muscovado šećer – tim bolje. Njegova melasasta tekstura i karameliziran okus fantastično će se slagati s dva prstohvata cimeta i prstohvat chillija koji ćete ubaciti u smjesu s mrvicama. Kada su mrvice (a i ostatak smjese) porumenile uvaljajte knedle u njih. Servirajte tople. Slobodno dodajte i koji sirup, javorov ili agavin…

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori