Recept za domaću Nutellu od kojeg rastu zazubice

Virtualnim svijetom kruže brojni recepti ovog nenadmašnog namaza od lješnjaka. Naravno da nijedan ne može biti isti kao originalna Nutella jer tvrtka poput Ferrera u tajnosti dobro čuva svoj recept, odnosno omjer sastojaka i način pripreme. No ono najbolje što nam malo naše volje i vremena može pružiti jest odličan, čokoladan, sjajno maziv namaz od lješnjaka – upravo ono što Nutella i jest.

Domaća Nutella

Neki će u njemu pronaći pronaći Nutellu, neki neće jer svaki je poseban na svoj način. Kod pripravka domaće Nutelle odlično je to što ju možete personalizirati dodavanjem kokosovog ili lješnjakovog ulja, pokojom žličicom arome vanilije ili izborom mliječne čokolade s okusom.

Glavna baza Nutelle su lješnjaci, koji su se sasvim slučajno našli u ovom receptu kada se on stvarao davne 1940. godine. U to vrijeme u svijetu je manjkalo čokolade zbog onemogućene opskrbe tijekom 2. svjetskog rata. Stoga je slavni Ferrero, kako bi nadomjestio čokoladu, upotrijebio lješnjake kojih je tada u talijanskoj regiji Piedmot bilo napretek.

Domaća Nutella

Sastojci:

100 g lješnjaka
100 g mliječne čokolade sobne temperature
200 g tamne čokolade (za kuhanje ili s minimalno 70% kakaa) sobne temperature
150 g šećera u prahu
1,5 dl punomasnog mlijeka (3,2% m.m.)
1 dl suncokretovog ulja (može i biljno, lješnjakovo, kokosovo)
1 vanilin šećer

Priprema:

Lješnjake posložite na masni papir u tepsiju i stavite u pećnicu na 170 stupnjeva – 15 minuta, Svakih 5 minuta lješnjake promiješajte da se ravnomjerno ispeku. Nakon što su gotovi potrebno ih je ohladiti.
Pečenim lješnjacima ogulite ljusku (ne brinite ako nisu savršeno oguljeni).

Domaća Nutella

U mlincu za kavu ili blenderu sameljite lješnjake u što finiju pastu sličnu maslacu ili nekom drugom namazu (oko 3 minute). Ukoliko ste lješnjake mljeli u mlincu za kavu prebacite ih u blender, dodajte im šećer u prahu i kratko izmiksajte.

Tamnu i mliječnu čokoladu isjeckajte na jako sitno i dodajte u blender. Opet izmiksajte.

Dodajte vanilin šećer, mlijeko i ulje i opet miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.
Smjesu stavite u posudu i kuhajte na parnoj kupelji stalno miješajući drvenom kuhačom do željene gustoće.

Namaz ulijte u suhu zagrijanu teglicu, ostavite da se potpuno ohladi i onda ga zatvorite poklopcem. Naravno, možete ga jesti i odmah dok je topao. Čuvajte na hladnom mjestu.

Domaća Nutella

Ovaj, ali i druge recepte pronađite na stranici Domaćica.com.hr.

0