Realistične novogodišnje rezolucije i odluke

Realistične novogodišnje
rezolucije i odluke

Kada se radi o novogodišnjim rezolucijama i odlukama najbolje bi bilo da sami sebi budete poticaj i da zapravo odlučite promijeniti stvari za koje ste svjesni da ih, stvarno i možete promijeniti. Najbolje što sami sebi možete napraviti jest potaknuti se na bolju verziju sebe, potaknuti se na male, pozitivne promjene kako bi se na kraju lakše uhvatili u koštac i s onim velikima.

Započnite novu godinu s obećanjima koja možete ispuniti

Ne treba odustajati od težnje ka savršenstvu, samo savjetujemo oprez, kako se ne bi odmah razočarali i odustali od drugih unaprijed zacrtanih odluka. Odmah, odmah prekrižite s mogućeg popisa odluku o vježbanju, mršavljenju i sličnim stvarima, kao da će 1. siječnja odjednom, magično, sam od sebe u vama usaditi želju za teretanom, vježbanjem i sličnim. Bolje bi bilo da odlučite živjeti zdravije nego prije – rjeđe koristiti javni ili automobilski prijevoz, više se kretati, između fast fooda i slatkiša i zdrave hrane češće odabrati zdravu hranu, umjesto gaziranih i zašećerenih sokova odabirati sokove od svježe cijeđenog voća i povrća i vodu. Uvedite promjene u svoj život na ‘mala vrata’. Bit će vam mnogo, mnogo lakše.

Uvedite obiteljske šetnje u svoj raspored, ili one u paru, bilo s partnerima ili prijateljima. Neka to također bude i vaše vrijeme za sabrati misli nakon užurbanog i hektičnog dana. Bilo sami ili u društvu to je najbolja kombinacija laganog razgibavanja, tjelovježbe i druženja s dragim ljudima te opuštanje. Krenite na počinak ranije. Čim osjetite pospanost i umor, a i realno, vrijeme je za spavanje – nemojte odugovlačiti večer dok ne pređe u noć i sitne jutarnje sate – krenite odmah na počinak. Bit ćete svježiji i opušteniji idućeg dana. I ono najbitnije – naspavani. Svaki dan jednu neka vam jedan obrok ili međuobrok bude voće i povrće, sirovo, cijeđeno ili umiksano u smoothie. Tijelo će vam biti jako zahvalno. Što god jeli, kada god jeli, ako je jedan obrok u potpunosti zdrav, osjećat ćete se mnogo bolje.

Nemojte prokrastinirati – obavljajte zadatke i obaveze odmah. Riješite stvari. Nećete imati onaj teški crni oblak nad glavom koji vam je uvijek prijetio s pritiskom i upravo se zbog njega u svoje slobodno vrijeme niste nikako mogli u potpunosti opustiti, a obaveze su i dalje bile tu i čekale. Napravite plan, čak ne mora biti zapisan, već sami sebi obećajte da ćete stvari obavljati, čak i ‘u hodu’ tako obaveze, kao što je stavljanje rublja na pranje i sušenje do izvršavanja zadataka na poslu, neće predstavljati stress i izgubit će na svojoj ‘težini’.

Smanjite naručivanje hrane na poslu. Spremite si ručak i/ili užinu večer prije i nosite od kuće. Tako uvijek znate točno što jedete, zdravije je, a i uštedjet ćete nešto novca. Upravo taj ušteđeni novac mogli biste investirati u putovanje, ili si financijski barem malo pomoći u rješavanju nekih težih financijskih obaveza. Uvedite odlazak u kino s prijateljima barem jedno mjesečno, počnite čitati knjigu, iako ju čitali dva mjeseca.

Pomaknite granice svoje tolerancije prema drugim ljudima, probajte ih shvatiti iz njihove perspektive, pričajte s bliskim ljudima u svojem životu i nazovite roditelje i braću i sestre češće. Makar jer morate ‘raščistiti’ neke stvari. Komunicirajte. Smijte se više, pozdravite, iako osmjehom ili kimanjem, svakog kućnog ljubimca kojeg sretnete u šetnji. Osjećat ćete se mnogo bolje.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori