Razvrstavanje otpada glavna je tema ovih dana: Donosimo sve što morate znati
Razvrstavanje otpada glavna je tema ovih dana: Donosimo sve što morate znati

Razvrstavanje otpada glavna je tema ovih dana:
Donosimo sve što morate znati

Posljednjih dana u gradu Zagrebu, moglo bi se reći, vladi opći kaos i pomutnja radi uvođenja novih pravila razvrstavanja i bacanja otpada. 1.listopada na snagu je stupio zakon o “popularnim” i pretjerano skupim plavim vrećicama, a tu su i smeđe i žute vrećice, razvrstavamo papir, plastiku i metal, staklo, bio otpad i miješani komunalni otpad. Dovoljno je reći da je puno novih pravila, da smo svi zbunjeni i pomalo preplašeni onime što nas čeka. Razvrstavanje otpada svakako podržavamo i prakticiramo, no koja su najčešća pitanja i zablude oko novih pravila?

O najljepšim kantama za razvrstavanje otpada već smo pisali, a sada vam donosimo sve informacije koje će vam pomoći u lakšem snalaženju u narednom periodu prilagode.

Kako minimalno plaćati otpad?

Dosta kontroverze izazvale su plave ZG vrećice koje se u veličinama od 10, 20 ili 49 litara prodaju na brojnim lokacijama diljem grada. Naime, miješani komunalni otpad od sada se smije bacati isključivo u univerzalne ZG vrećice, a kako bismo ih trošili (i plaćali) što manje, preostaje nam samo odvajati sve što se odvojiti može. Dakle, što više odvajate, manje ćete plaćati.

Također, ako na mjesečnoj bazi koristite usluge reciklažnih dvorišta, u kućanstvu imate dijete do tri godine ili odraslu osobu koja koristi pelene, ili kompostirate otpad, imate pravo na četiri besplatne plave ZG vrećice mjesečno.

Aplikacija “Razvrstaj MojZG”

Nova aplikacija za mobilne telefone “Razvrstaj MojZG” na jednom mjestu nudi sve relevantne i aktualne informacije kao što su raspored odvoza otpada, vrste otpada, aktualne novosti. Na karti grada možete pronaći sva reciklažna dvorišta u gradu Zagrebu, kao i sva odlagališta plastične i metalne ambalaže, stakla te papira i kartona. Također ćete pronaći sve relevantne telefonske brojeve i mail adrese.

Detaljno je objašnjeno i popisano što sve spada pod koju vrstu otpada, a još jedna odlična i korisna značajka aplikacije jest što možete dobivati obavijesti kojim danima se odvozi koji otpad. Osim obavijesti u tipu notifikacija uvijek možete pogledati i kalendar s rasporedom odvoza za sve mjesece do kraja godine, gdje detaljno pišu datumi kada se u kojim mjesnim odborima odvozi koji otpad.

Niste sigurni što gdje baciti? Pomoć potražite na stranici Razvrstaj.me

Još jedna besplatna internetska aplikacija koja nam je od velike pomoći zove se Razvrstaj.me. Donosi nam pomoć pri odvajanju različitih kategorija komunalnog otpada tako da u tražilicu upišite naziv otpada koji želite odbaciti i saznate u koji spremnik i na koji način to učiniti (papir, plastika, staklo….).

Odvajanje otpada u svakom je slučaju dodatno potaknuto besplatnim odvozom odvojenog otpada, a naplaćivanjem miješanog komunalnog otpada. U želji za što manjim količinama miješanog otpada, logično je rješenje odvajati sve što se može i tome pristupati vrlo pažljivo i promišljeno kako bismo smanjili količine otpada čiji se odvoz naplaćuje.

U nekoliko koraka na aplikaciji se upisuje naziv otpada koji želimo baciti, zatim tražilica automatski izbacuje vrste otpada koje sadrže upisani naziv. Odabiremo ponuđenu vrstu otpada i konačno, aplikacija podrobnije opisuje o kojem se otpadu radi.

Spretno razvrstavanje

S Index.hr-a smo preuzeli i video u kojemu Tihana Veljačić, pokretačica inicijative Ditch Plastic Croatia, detaljno i pažljivo objašnjava cijeli proces odvajanja, odnosno što točno gdje baciti, kako raspoznati vrste otpada uključujući i one koje nas vrlo često zbunjuju.

U snalaženju vam mogu pomoći i slikovite ilustracije volonterke Anamarije Šerbetar koje su objavljene na Instagram profilu Ja Bolji Građanin, gdje također možete pronaći i brojne druge praktične informacije i savjete.

Foto: Pexels, Index.hr

Učitati još
Zatvori