Advent u susjedstvu: U Novom Sadu priprema se prava zimska fantazija
Advent u susjedstvu: U Novom Sadu priprema se prava zimska fantazija

Advent u susjedstvu: U Novom Sadu
priprema se prava zimska fantazija

S hladnijim i kraćim danima polako razmišljamo o nadolazećim blagdanima i Božiću. Ulice se polako pripremaju za najradosnije i najljepše doba godine, a mi već planiramo kako ćemo ukrasiti naše domove i jelke. Adventsko razdoblje nesumnjivo je jedno od najdražih doba, što ne čudi jer vrijeme je to kada dane i večeri provodimo u krugu omiljenih nam ljudi, obitelji i prijatelja najčešće okupljeni oko blagdanskog stola prepunih delicija i omiljenih slastica. Veselimo se šetnjama osvijetljenim ulicama i trgovima, mirisu bora, toplih napitaka, božićnoj playlisti i osmijesima najdražih kada im darujemo poklone.

Međutim, to je period kada ljudi vole otputovati kako bi doživjeli dašak adventa drugih gradova ili država. Ne mora to biti dalek put. Naime, u našoj se blizini ove godine sprema prava zimska fantazija. Novi Sad već tradicionalno u blagdanski duh ulazi početkom prosinca kada se središnje gradske ulice pretvaraju u bajkovite predjele okićene svjetlucavim lampicama. Baš kao iz božićnih filmova Novi Sad, još poznat i kao Srpska Atena, predstavlja nezaobilazno mjesto za stvaranje predivnih fotografskih uspomena.

Advent u susjedstvu U Novom Sadu priprema se prava zimska fantazija_Aleksandar Milutinović 1

Novosadski Zimzolend

Prošećite gradom i upijajte svu raskoš božićne čarolije. Naime, glavni gradski trg još jednom će ukrasiti festival bombona, kolača, pjesme i osmjeha – Novosadski Zimzolend, koji će se ove godine održati od 25. studenog do 26. prosinca. Riječ je o zimskom festivalu koji je nastao je po ugledu na najljepše božićne trgove u Europi. Blagdanska atmosfera je upotpunjena raznovrsnim programom koji svakog dana okuplja stotine posjetitelja. Na tridesetak kućica imate ćete priliku probati kuhano vino, razna piva, hranu specifičnih ukusa, kao i kupiti suvenire i novogodišnje ukrase. U svakoj kućici skriva se jedan mali, božićni svijet koji svojim mirisima i okusima vraća u nostalgična vremena.

Zimzolend Aleksandar Milutinović

Božićna čarolija

Specifičnost Novog Sada ogleda se u tome da blagdansku atmosferu možete osjetiti na više lokacija, pa vas tako ispred trgovačkog centra Promenada očekuje i zimski festival – Božićna čarolija koji će na ovoj lokaciji biti od 1. prosinca do 10. siječnja 2024. godine. Riječ je o božićnom i novogodišnjem festivalu koji svojim raznovrsnim programom upotpunjava cjelokupnu atmosferu u kojoj uživaju podjednako Novosađani i gosti. Svake večeri od 18 sati na Raspevanoj jelci nastupaju dječji zborovi izvodeći božićne i novogodišnje pjesme, dok se od 19 sati na pozornici organiziraju koncerti popularnih novosadskih bendova. U drvenim kućicama posjetitelji mogu kupiti raznovrsne rukotvorine, ukrase, nakit, slatke i slane delicije, kao i kuhano vino i čaj, koji su neizostavni dio zimskog festivala.

Zimska fantazija_Aleksandar Milutinović_1
Zimska fantazija_Aleksandar Milutinović_5
Zimska fantazija_Aleksandar Milutinović_8
Advent u susjedstvu: U Novom Sadu priprema se prava zimska fantazija

Ledena šuma

Blagdani ne mogu proći bez klizanja i zimskih radosti. Zimsku fantaziju dodatno upotpunjuje i čarobna Ledena šuma koja će od 15.12.2023. do 14.01.2024. Dunavski park pretvoriti u pravo bajkovito klizalište. Ono se sastoji od središnjeg, natkrivenog dijela i njegove prateće, kružne staze postavljene oko jezera, a ukrašena drveća daju mu posebnu dozu šarma i blagdanskog duha. Prostirat će se na površini od 1 500 kvadratnih metara, a jedinstveni ambijent Dunavskog parka upotpunit će i Snježni grad, prodajni zimski bazar koji je namijenjen prezentaciji lokalnih obrtnika i umjetnika kao i promociji gastronomskih specijaliteta i zimskih delikatesa

Ledena šuma jedna je od najdražih zimskih manifestacija u Srbiji koja se tradicionalno održava tijekom prosinca i siječnja.

Na programu su razna kulturna događanja, edukativna druženja, izložbene aktivnosti i humanitarni susreti tako da će sigurno svatko pronaći nešto u čemu će uživati. Ovdje su mislili na sve generacije, pa se tako tradicionalni doček Dječje Nove godine održava 31. prosinca u dnevnom terminu, a mališani će sigurno uživati u zimskoj idili i zabavnoj atmosferi.

Ledena šuma Aleksandar Milutinović 1

Noćni bazar

Nesumnjivo, možda najzahtjevniji dio blagdana jest kupnja pravog poklona. Iako je bitna namjera, volimo iznenaditi osobe do kojih nam je posebno stalo. Nakon klizanja, svakako svratite do najstarije tržnice u gradu koja će čak dva puta tijekom prosinca, 1. i 29, biti otvorena za sve koji na Noćnom bazaru traže proizvode malih proizvođača, što je ujedno odlična uvertira u novogodišnje darivanje. Novosadski noćni bazar okuplja male proizvođače, umjetnike i kreativce i nudi posjetiteljima priliku da se u večernjim satima opuste i ugode sebi, kupujući neki ručno rađen proizvod i uživajući u gastronomskim specijalitetima i dobroj zabavi. Spojite ugodno s korisnim i uživajte u svakom trenutku koji Novi Sad nudi.

Novogodišnji Novosadski noćni bazar_Aleksandar Milutinović 2

Koncerti i doček

Prosinac je poznat i po velikim okupljanjima, domjencima, raznim slavljima, a najveći party je ipak novogodišnji parti. Ove godine zaboravite na pripremanje partyja kod kuće, kuhanje i brigo oko svakog detalja. Za glazbene sladokusce tu su tradicionalni Božićno-novogodišnji koncerti klasične muzike.

Ususret novoj godini, u ugostiteljskim objektima u Novom Sadu i okolini organiziraju se vrlo posjećene i popularne dnevne zabave. Doček će ponovo obuhvatiti proslavu 31. prosinca i na otvorenom i to u Podgrađu druge po veličini tvrđave u Europi – Petrovaradinske tvrđave, i 13. siječnja u zatvorenim prostorima širom grada, uz jedinstven spoj vizualne i izvođačke umjetnosti. Dočekajte novu godinu na drugačiji način i u novu uđite s jednim posebnim iskustvom.

Doček_Aleksandar Milutinović_2
Doček_Aleksandar Milutinović

Razne aktivnosti na otvorenom za djecu i odrasle

Ako ste pak zaljubljenik u razne aktivnosti i volite biti u pokretu, ovogodišnja zimska fantazija neće zaobići ni sve zaljubljenike u hiking, trail trčanje i nordijsko hodanje. Pridružite se posljednjoj utrci u godini na Fruškoj gori – Winter Trail Race i utrčite u novu godinu punih pluća.

Kako biste Novi Sad doživjeli u potpunosti, barem jedan dan posvetite obilasku čuvenih čardi, salaša ili vinarija s Novosadskog vinskog puta. Topla i ušuškana atmosfera na ovim čarobnim mjestima u okolici Novog Sada obogatit će vaš boravak. Prijatelji, kuhano vino, pucketanje vatre iz kamina i glazba uz odlične gastronomske užitke učinit će vaše putovanje nezaboravnim.

A da bi se dobro zabavili i vaši najmlađi, povedite ih u šetnju ili sanjkanje na obroncima Fruške gore. Sve u svemu, nećete požaliti odlučite li se za zimski izlet i posjet adventu u Novom Sadu. Sve informacije o smještaju možete pronaći na stranici Turističke organizacije Grada Novog Sada i spremno uplovite u novosadsku čaroliju te osjetite duh zimske fantazije kojoj ćete se sigurno ponovo vratiti!

Čarda Cesla_Aleksandar Milutinović
Novi-Sad-advent_Aleksandar-Milutinovic
Novi-Sad-advent_Aleksandar-Milutinovic
Novi-Sad_Aleksandar-Milutinovic

Foto: Aleksandar Milutinović

Učitati još
Zatvori