Od jutra do mraka: Donosimo veliki vodič kroz Novi Sad
Od jutra do mraka: Donosimo veliki vodič kroz Novi Sad

Od jutra do mraka: Donosimo veliki
vodič kroz Novi Sad

Specifičan po svom ruralnom okruženju i vrlo razvijenom urbanom središtu, iznova nas vuče da mu se vratimo i slatko se nasmijemo kada čujemo čuveno „Pa, gde si gari?“. Zahvaljujući bogatom sadržaju idealna je destinacija za jednodnevni bijeg od stresne svakodnevice, dok je o umirujućoj energiji ovog grada nezahvalno govoriti jer ju morate doživjeti. Osim toga, znate li da skoro sva zanimljiva mjesta ovog grada možete obići pješice? Da, dobro ste pročitali. Obujte najudobnije ljetne sandale, stavite šešir na glavu i zajedno sa Journal timom krenite u Novi Sad.

 

Od jutra do mraka

Za vas smo osmislili sadržajan i relaksirajuć dan u Novom Sadu. Njegovo vrijeme sporije teče pa ćete tako uživati u obilasku i svaki trenutak doživjeti puta dva. Novi Sad, grad na Dunavu, grad europske povijesti i tradicije i balkanske gostoljubivosti je posebno iskustvo koje uvijek paše.

Počnimo dan ispravno – doručkom!

Znate kako kažu, nigdje na prazan želudac. Što se nas tiče, i bez kavice popijene na miru. U Novom sadu smo pronašli dva neodoljiva mjesta za doručak, a vi odaberite svoje ovisno o tome volite li tradicionalne ukuse i kaloričniji obrok ili nešto lakšu varijantu poput zobene kaše ili šarene vege kombinacije.

Kako kažu, Vida je mjesto koje očijuka sa svim osjetilima. Lokal smješten na adresi Rumenačka 148a na Detelinari svojom otvorenošću i veselim ambijentom svakodnevno širi ruke prema gostima svih generacija, interesa i kulinarskih orijentacija. Naše jutro u Vidi u Novom Sadu počinje kavom u kornetu, nastavlja se ukusnom i zdravom Açai zdjelom s domaćom granolom ili meksičkim ćufticama sa zapečenim bananama i edamame mahunama.

Ako ste za nešto tradicionalniju verziju doručka i autentično vojvođansko iskustvo, predlažemo Salaš 137 na Ribarskoj pijaci. Poznat je po svom samoposlužujućem vikend doručku u periodu 9-13h. Fokus je na tradicionalnim domaćim specijalitetima poput uštipaka, Salaškom tiganju, moči, palenti… Autentičan ambijent, opuštena atmosfera i jako ukusna hrana – čine ovo mjesto tako posebnim.

Gradska kuća

Sljedeća postaja na početku šetnje, u samoj jezgri grada, na Trgu slobode, je Gradska kuća. Ovo monumentalno zdanje izgrađeno je 1985. godine, po projektu tada poznatog arhitekta Đerđa Molnara u neorenesansnom stilu, u realizaciji projekta morali su sudjelovati baš svi graditelji Hasburške monarhije. Fasadu zgrade krase upečatljivi jonski i korintski stupovi, kao i alegorijske figure koje su djelo Julija Anike. U vrijeme kada je zgrada nastala na vrhu tornja je postavljeno zvono za uzbunu u slučaju požara. Zvono, koje su Novosađani zvali “Matilda”, po imenu dobrotvorke koja je zvono poklonila dobrovoljnom vatrogasnom društvu, pretopljeno je u ratno vreme.

Muzej Vojvodine

Novi Sad je grad raznolikog i bogatog kulturnog nasljeđa i zajedničke baštine Srba i mnogih drugih naroda. Kako slovi za grad muzeja, naprosto se prirodno nameće da obilazak započnemo posjetom muzejima. Na listi se obavezno moraju naći muzej Vojvodine i najstarija srpska kulturna i znanstvena institucija – Matica srpska. Muzej Vojvodine se nalazi u Dunavskoj ulici 35-37. U njemu se kroz arheološku, povijesnu, etnološku zbirku čuvaju i prezentiraju tragovi materijalne i duhovne kulture sa prostora Vojvodine od paleolita do 20. stoljeća.

Galerija Matice Srpske

Galerija Matice srpske se nalazi na Trgu galerija. Njena povijest je vezana za povijest Matice srpske, najznačajnije kulturne institucije kod Srba i Savu Tekeliju, velikog dobrotvora koji je Matici srpskoj ostavio cjelokupnu imovinu, uključujući i vrijednu kolekciju portreta. Stalni postav Galerije Matice srpske, raspoređen u tri cjeline, većinom se sastoji od srpskog slikarstva i grafika od 16. do 21. stoljeća.

Na arhitekturu Novog Sada utjecao je multietnički milje koji se vješto isprepliće na ulicama grada. Nikako nemojte propustiti posjet zdanjima poput Vladičanskog dvora Eparhije bačke pravoslavne crkve i Novosadske sinagoge koji nose duh prošlih vremena i svojim raskošom oduzimaju dah.

Vladičanski dvor Eparhije bаčke Srpske pravoslavne crkve

Vladičanski dvor je markantna, reprezentativna građevina izgrađena u eklektičkom stilu mješavinom romantizma i secesije, a poseban, neponovljiv dojam ostvit će dekorativni elementi fasade bifore i trifore i obilje fasadnih ukrasa.

Kompleks: Novosadska Sinagoga sa zgradama Židovske škole i Židovske općine

Novosadska sinagoga sа zgrаdаmа Židovske škole i Židovske općine predstаvljа prostorno kulturno-povijesnu cjelinu od velikog znаčаjа. Kompleks je izgrаđen premа zаmislimа mađarskog arhitekta Lipotа Bаumhornа, koji će u europskim okvirimа biti zаpаmćen kаo grаditelj sinаgogа (Zrenjаnin, Novi Sаd, Segedin, Budimpeštа, Rijekа).

Kakav je to đir bez sladoleda?

Tijeko ljetnih dana nijedan dan predviđen za čist hedonizam ne može proći bez sladoleda. Zasladiti se i ohladiti – mission acomplished! Evo preporuka lokalaca:

#1 Gelatino – talijanski sladoled koji se pravi po tradicionalnoj talijanskoj recepturi, a sve namirnice su iz Italije.
#2 Chocolato – slastičarnica koja također nudi talijanski sladoled, torte i kolače po tradicionalnoj recepturi.

Dok uživate u omiljenoj poslastici prošetajte do Dunavskog parka i predahnite u ambijentu čiste prirode. Među 750 parkovskih stabala mogu se naći: platane, jablani, ljeske, breze, divlji kesten i druge vrste drveća i jedan reprezentativni primjerak hrasta lužnjaka, koji je zaštićen. Dunavski park je poznat i po jezeru u njegovom središtu.

Tim lokalno

U Novom Sadu dobra kupovina je pravi užitak, a mi i ovog puta igramo na kartu lokalnog. Zaga Clothing nudi veliki izbor unikatne dizajnerske odjeće, rađene u malim serijama, inspirirane umjetnošću i ljudima koji su obilježili svjetsku povijest.

Gdje ručati?

Gastronomska ponuda Novog Sada je vrlo bogata, ali mi biramo Toster bar kao ultimativnog predstavnika sočnih burgera i nešto finiju varijantu, Project 72 Wine&Deli kombinaciju modernog i tradicionalnog.

Toster bar

Legenda kaže da nitko u Toster Baru nije bio samo jednom! Inspirirani američkom kuhinjom i domaćim okusima, ovaj restoran kreirao je fuziju burgera i pljeskavice i spojio najbolje od oba svijeta! Domaći umaci po originalnim recepturama, meso iz domaćeg uzgoja, pecivo bez aditiva, i Bobina salata, zajedno čine pun pogodak i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Project 72 Wine&Deli

Gastronomska filozofija ovog restorana temelji se na posvećenosti, znanju, entuzijazmu i vezi s tamošnjim podnebljem. Njeguju duh vojvođanske gostoljubivosti i poštuju vrijednosti koje se odnose na posebnost svake namirnice.

Petrovaradinska tvrđava

Simbol Novog Sada čije zidine kriju tajne povijesnih događanja ovog grada. Arheološka istraživanja pokazuju da je ovaj lokalitet star više od 200 tiruća godina, a njegovo najprepoznatljivije mjesto je toranj sa satom. Ljetne noći „na đavi“ su posebno romantične, a pogled obara sa nogu.

Provod ili večera? 

Mi smo uvijek za večeru. Dan možete završiti ili tek započeti večernji provod uz večeru i čašu vina s pogledom s terase restorana Terasa. Poznato mjesto, autentična hrana i dobar ambijent. Zapišite ove lokacije i ovog ljeta obavezno posjetite Novi Sad. Mi smo uživali u šetnji, a vaše dojmove s nestrpljenjem iščekujemo.

Tekst je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram (@bulatovic.ksenija, @vidanovisad, @gelatino_novisad)

Učitati još
Zatvori