INSTA(NT) TRAVEL: Zašto biste ovog ljeta trebali posjetiti Varaždin
INSTA(NT) TRAVEL: Zašto biste ovog ljeta trebali posjetiti Varaždin

INSTA(NT) TRAVEL: Zašto biste ovog ljeta
trebali posjetiti Varaždin

Varaždin je prekrasan povijesni grad s bogatom kulturnom baštinom, šarmantnim baroknim zgradama i predivnim parkovima. Posjetom Varaždinu možete uživati u šetnji starim ulicama, razgledavanju dvoraca i crkvi.

stari grad Varaždin
stari grad Varaždin

#1 Imanje Svijet prirode

No već na ulazu u grad, nalazi se obiteljski imanje, odnosno farma na kojoj ćete sigurno uživati s mališanima. Imanje Svijet prirode nalazi se u Lužanu Biškupečkom, u Općini Gornji Kneginec nedaleko od Varaždina, i prostire se na čak 80 tisuća metara kvadratnih, a posjet njima može biti prilika za jedan odličan izlet u prirodu. Vlasnici OPG-a Lukač su Josip i Nikolina koji se bave uzgojem i očuvanjem isključivo hrvatskih autohtonih pasmina domaćih životinja. Na imanju imaju koze, ovce, goveda, konje, magarce, kuniće, svinje, kokice, guske, patke, purice.

Imanje Svijet prirode, Varaždin, WEB

Cijelo imanje je izložbenog karaktera te im je cilj i želja pokazati bogatstvo životinja jer se često susreću s ljudima koji su slabo upoznati s nekim zanimljivim činjenicama o životinjama. Na ovom imanju mogu se organizirati dječji rođendani, kampovi, školski i vrtićki izleti, ali može biti i odlična ideja za obiteljski vikend-izlet.

Radno vrijeme imanja je svaki dan od 10:00 do 22:00 sata, ali nastojte ih posjetiti prije mraka jer se pojedine životinje same spremaju u svoje nastambe, pa ih ako zakasnite nećete moći vidjeti.

Cijena ulaznica je 3,00 € / 22,60 kn za djecu i 6,00 € / 45,20 kn za odrasle.

#2 Prošećite starim gradom

Nakon uživanja u prirodi, uputite se u samo središte Varaždina do kojeg vam odavde treba oko 10-ak minuta. Prošećite starim gradom u srcu Varaždina gdje se smjestio povijesni dvorac. To je prekrasan primjer barokne arhitekture i jedna od glavnih turističkih atrakcija u Varaždinu. Posjetitelji mogu istražiti dvorac, njegove dvorišne površine i uživati u raznim kulturnim događanjima i izložbama koje se često održavaju unutar dvorca. Također, dvorac je okružen prekrasnim vrtom i parkom koji su savršeni za opuštajuće šetnje.

stari grad Varaždin
Stari grad Varaždin
Stari grad Varaždin

#3 Povijesne palače

Šetnja prekrasnom baroknom jezgrom, šetnja je kroz povijest i gotovo svaka zgrada ima neku priču i arhitektonsku i povijesnu vrijednost. Primjerice u palači Drašković prije 250 godina zasjedao i Hrvatski Sabor! Nešto dalje nalazi se palača Oršić, izgrađena u ranoklasicističkom stilu. Šetnjom šarmantnim ulicama doći ćete do palača Patačić, Erdödy, Keglević, Tommasi, a sve su one povijesne potvrde kako su plemićke obitelji voljele dolaziti u ovaj „Mali Beč“.

ulica u Varaždinu

#4 Kava na Korzu

Glavnim gradskim Trgom kralja Tomislava dominira Gradska vijećnica, jedna od najstarijih u Europi. Od svibnja do listopada ispred Gradske vijećnice svake subote možete vidjeti smjenu straže – varaždinske građanske garde, poznate i kao Purgari, dok uživate u prvoj jutarnjoj kavi na Korzu.

#5 Festivali, kulturna događanja i koncert Baby Lasagne

Kulturu šetnje Varaždinci njeguju i danas. Stoga je tradicionalno španciranje centrom grada dobilo i vlastiti festival. Svi putevi, već tradicionalno, u drugom dijelu kolovoza vode u Varaždin, gdje tada počinje najveći ulični festival, Špancirfest. Ove se godine on održava od 23. 8. do 1.9., a ovdje imate prilike uživati u raznim događanjima, kako glazbenim, tako i uličnim. Ove godine posebno nas veseli besplatan koncert Baby Lasagne 27. kolovoza, koji će se održati na glavnoj festivalskoj PAN pozornici na Starom gradu.

#6 Aquafest u Varaždinskim Toplicama

A kad ste već u Varaždinu, svakako ovaj vikend svratite i do Varaždinskih Toplice gdje se od 7. do 9. lipnja održava Aquafet.

TZ Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, uz potporu Grada Varaždinske Toplice, organiziraju trodnevno događanje, Aquafest, u rimskom ozračju, baš kako je nekad bilo. Trodnevni event započinje stručnim skupom u petak ujutro, na kojem će se predstaviti veliki ciklus investicija u kontinentalne toplice u Hrvatskoj, a čime će se obogatiti wellness i lječilišna ponuda. Ulaz na skup je besplatan, a događaj je otvoren za javnost. Cijeli program možete pronaći ovdje.

Aquafest_Varaždinske toplice_PR
TZ Varaždinske Toplice

Foto: TZ grada Varaždina, TZ Varaždinske Toplice, Profimedia, iStock, Svijet prirode

Učitati još
Zatvori