Zimska razglednica: 10 razloga zašto posjetiti Rumunjsku
Zimska razglednica: 10 razloga zašto posjetiti Rumunjsku

Zimska razglednica: 10 razloga
zašto posjetiti Rumunjsku

Ako želite doživjeti Drakulin dvorac i istražiti kako izgleda Transilvanija pod snijegom, onda se zaputite u Rumunjsku. Također, posjetite idilični grad Sibiu, predivni Bukurešt te famozni dvorac Bran.

Rumunjska je država smještena u jugoistočnoj Europi, a može se pohvaliti bogatstvom prirodnih i kulturnih znamenitosti. Male kamene ulice, kule i zamkovi savršena su kulisa za pravu zimsku pustolovinu.

Drakulin dvorac

Transilvanija je povijesna regija koja se nalazi u središnjoj Rumunjskoj. Poznato je po svojoj slikovitoj ljepoti, s brežuljcima, gustim šumama i Karpatima. Transilvanija je također poznata po svojim dvorcima i utvrđenim crkvama, uključujući kultni dvorac Bran, koji se često povezuje s romanom Brama Stokera Drakula iz 1897. godine.

Dvorac Bran, smješten u gradu Brašov, srednjovjekovna je utvrda. Unatoč popularnoj povezanosti sa slavnim vampirom, dvorac je zapravo korišten kao vojno uporište u 14. stoljeću, a kasnije je služio kao kraljevska rezidencija. Danas je to muzej i turistička atrakcija, koja prikazuje mješavinu srednjovjekovne i renesansne arhitekture i artefakata iz svoje povijesti. Posjetitelji mogu istraživati kule, tamnice i slikovite poglede dvorca s njegove lokacije na vrhu brda.

Transilvanija

Ova povijesna regija u središnjoj Rumunjskoj, poznata je po svojoj slikovitoj ljepoti, dvorcima i utvrđenim crkvama. Transilvanija je prepuna tradicionalnih lokalnih obrta pa se možete upoznati s brojnim proizvodima koji vuku povijest još od srednjeg vijeka, a do danas su se zadržali kao dio rumunjske kulture. Također, neka se na vašem popisu nađe i Biertan koji je  poznat po utvrđenoj crkvi pod zaštitom UNESCO-a.

Uz malo kreativnog planiranja i dobro društvo, vaš zimski odmor pretvorite u super zabavan i dojmljiv doživljaj koji ćete godinama prepričavati. Trebat će vam svega nekoliko slobodnih dana za vječne i prelijepe uspomene i najšašavije priče uz koje ćete se uvijek dobro nasmijati.

Posljednjih godina Transilvanija je postala popularno turističko odredište, privlačeći posjetitelje svojom prirodnom ljepotom, bogatom poviješću i jedinstvenom kulturom. Bilo da vas zanima povijest, folklor ili samo slikoviti bijeg, Transilvanija je odredište koje vrijedi istražiti.

Kulturna, prirodna i povijesna raznolikost

Iako je Drakulin dvorac i dalje najposjećenija znamenitost, Rumunjska ima štošta drugo za istražiti i posjetiti. Naveli smo neke prirodne ljepote i kulturno-povijesne znamenitosti koje se svakako isplati doživjeti.

  • Karpatsko gorje: Planinski lanac koji se proteže kroz Rumunjsku, Ukrajinu i Poljsku, sa slikovitom ljepotom, mogućnostima skijanja i divljim životinjama uključujući smeđe medvjede, vukove i risove.
  • Busteni: Planinski grad Busteni smjestio se u središtu Rumunjske, a okružuju ga prekrasne planine i šume. Ljubitelji povijesti mogu istražiti dvorac Cantacuzino.
  • Oslikani samostani Bukovine: Niz samostana u sjevernoj Rumunjskoj, poznatih po svojim dobro očuvanim freskama i arhitekturi. Bukovina se nalazi u planinama, a pored prirodnog okoliša i povijesti, ono što privlači najviše pozornosti u tim samostanima freske su crkava inspirirane bizantskom umjetnošću.
  • Obala Crnog mora: Bilo bi šteta ne posjetiti njezinu obalu na Crnom moru. Niz pješčanih plaža i odmarališta, savršenih za sunčanje i kupanje u toplijim danima.
  • Delta Dunava: Golema mreža kanala i jezera, dom raznolikog životinjskog svijeta i mnogih vrsta ptica selica – zbog čega je ovo mjesto idealno za ljubitelje prirode.
  • Palača parlamenta: Druga najveća administrativna zgrada na svijetu nakon Pentagona, smještena je u Bukureštu i nudi obilaske svojih impresivnih interijera.

Za one željne dodatnog istraživanja, donosimo još 2 lokacije vrijedne posjeta. Srednjovjekovni utvrđeni gradovi Sighișoara i Sibiu popularni su zbog svoje bogate povijesti i kulturne baštine, a zbog svojeg slikovitog pejsaža ostavljaju poseban dojam na posjetitelje.

Palača parlamenta
Sibiu

Ovo su samo neke od mnogih znamenitosti koje Rumunjska nudi. Bilo da ste zainteresirani za povijest, prirodu ili kulturu, u Rumunjskoj postoji nešto za svakoga.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram (@benstravels.co.uk, @anna_discovers_romania)

Učitati još
Zatvori