Rudnik soli u blizini Krakova potpuno će vas ostaviti bez daha
Rudnik soli u blizini Krakova potpuno će vas ostaviti bez daha

Rudnik soli u blizini Krakova potpuno
će vas ostaviti bez daha

Veličanstvene komore isklesane su u kamenoj soli. Nevjerojatna podzemna slanih jezera, veličanstvene drvene konstrukcije i jedinstvene statue izrađene u soli. Skoro 3 kilometra krivudavih hodnika, 800 koraka od kojih se 350 mora spustiti do dubine od 135 metara pod zemljom, sve to čini rudnik soli Wieliczka toliko posebnim.

Rudnik soli Wieliczka jedan je od najvrednijih materijalnih i duhovnih spomenika u Poljskoj koji je uvršten u UNESCO-ov popis svjetske kulturne i prirodne baštine.

The Wieliczka rudnik soli u Poljskoj_web

Atrakcija koja ne prestaje privlačiti turiste iz cijelog svijeta

Stoga ne čudi da je do sada turističku rutu, glavni put obilaska rudnika, posjetilo 44.772.693 turista iz cijelog svijeta u potrazi za avanturama.

Putovanje počinje u Danilowicz Shaftu. Ovdje ćete upoznati svog vodiča koji će vam tijekom izleta ispričati sve što želite znati o povijesti ovoga mjesta i njegovim tajnama. O silama prirode koje vladaju u dubinama rudnika, o etosu napornog rada generacija rudara.

Putujući dalje i dalje u rudnik ponire sve dublje, a samim time ćete otkrivati neobična mjesta i vlastitim očima vidjeti moć ljudskih ruku koje su nekada iskopavale kamenu sol, kao i veličanstvene rudarske alate i strojeve. Ovaj rudnik soli ima ukupno 20 etaža i teško je reći koja je najdivnija.

The Wieliczka, rudnik soli_web

Legenda o princezi Kingi

Također ćete imati priliku vidjeti potpuno drugačiju sliku rudnika koji čuva legendu o princezi Kingi i kako je donijela slano blago u poljsku zemlju. Na pola puta prišetati možete čudesnom kapelicom posvećenu njoj i vidjeti slana umjetnička djela koja ju krase. Ovdje ćete imati trenutak za razmišljanje slušajući glazbu Chopina koju prati svjetlosni i zvučni spektakl na obalama jednog od slanih jezera.

kapelica, Wieliczka_iStock
kapelica, Wieliczka_iStock
kapelica, Wieliczka_iStock

Specijaliteti iz podzemne konobe, muzeji i nezaboravno iskustvo

Na kraju, kad kušate specijalitete ponuđene u podzemnoj konobi, vratit će se snage da nastavite put do Muzeja solane Krakow. Ovdje ćete vidjeti zamršeno postavljen srebrni rog auroka (1534.) – Saltdiggersov rog, doživjeti nezaboravan susret s poviješću, kao i upoznati drevne rudarske alate i instrumente. Ovaj drugi dio putovanja uz turističku rutu je 1,5 km dug put, na kraju kojeg ćete se moći vratiti na površinu liftom.

rudnik soli u Poljskoj, The Wieliczka, web
rudnik soli, The Wieliczka, web

Neke su etaže prilagođene i osobama s invaliditetom pa nema problema za razgledavanje u kolicima. Također, nije dozvoljeno koristiti upaljač ili svijeću, a ni kućnim ljubimcima, radi sigurnosti, nije dozvoljeno razgledavanje.

Ispod 200 metara nalazi se sanatorij, lječilište s konstantnom temperaturom i vlažnošću.

rudnik soli_iStock
rudnik soli Wieliczka_iStock

Foto: iStock, Instagram, Wieliczka

Učitati još
Zatvori