Jesen je idealna za šetnju šumama: Ovih 11 u Zagrebu i okolici naš su prijedlog
Jesen je idealna za šetnju šumama: Ovih 11 u Zagrebu i okolici naš su prijedlog

Jesen je idealna za šetnju šumama: Ovih 11 u Zagrebu i okolici naš su prijedlog

Ubrzani tempo života, stres, gužve i svakodnevne situacije utječu na naš život, iscrpljuju nas i utječu na način na koji funkcioniramo. Većina nas koristi lijepo vrijeme za šetnju, odmor, opuštanje i punjenje baterija za početak novog radnog tjedna. Dolaskom jeseni, tmurnih i kraćih dana, često imamo osjećaj kao da nam nedostaje energije, pa nam radni zadaci i teže padaju.

 

jesen, šuma_pexels
jesenska šetnja šumom_pexels

Šetnja šumom kao lijek za relaksaciju

Mnogi pribjegavaju raznoraznim tehnikama kako bi lakše prebrodili osjećaj pospanosti i manjka energije, a ništa nije lakše od lagane jutarnje vožnje biciklom ili vikenda u prirodi, daleko od gužvi, prometa i pretrpane gradske špice. Promjene su ovo koje veselo pozdravljamo. Stoga donosimo nekoliko prijedloga zelenih oaza u našem glavnom gradu, ali i okolici kojima možete prošetati, uživati u ljepotama i blagodatima prirode te ujedno saznati nešto novo.

šume, jesenske šetnje_Pexels

Zagreb

Kako biste doživjeli šumu i uživali u prirodi, ne morate otići daleko. Hladovinu i mir možete pronaći i u glavnom gradu.

Maksimir

Uz mnoštvo drveća i predivnih starinskih uličnih svjetiljki, park-šuma Maksimir mjesto je koje je posebno drago većini ljudi. Ima neki starinski štih, a idealan je za duge i romantične šetnje. Nudi predivno zelenilo, stazicu za šetnju, jezera, ali i klupice ispod krošanja ispod kojih možete predahnuti.

Dubravkin put

Prošećite Dežmanovom ulicom i doći ćete do najduže uređenog zelenog šetališta u centru Zagreba. Dva kilometra dugačak Dubravkin put proteže se uz potok Tuškanac, a idealno je mjesto za bijeg od gradske vreve i uživanje u miru prirode.

Fun fact: Nekad se on zvao Sofijin put po supruzi bana Josipa Jelačića koja je tom stazom voljela šetati sa svojim suprugom.

šuma_pexels

Park prirode Medvednica

Jedna od najvećih blagodati i prirodnih ljepota Zagreba upravo je Medvednica sa svojim najvišim vrhom Sljemenom. Tu ćete pronaći i brojne planinarske staze i domove, stoga u ovoj šetnji mogu uživati i oni ambiciozniji te željni većih fizičkih izazova. Osim što ćete na putu do doma imati prilike proći Zelenom magistralom i doživjeti predivan pogled na Zagreb, moguće je prošetati i do slapa Sopot.

Grmoščica

Park-šuma na zapadnom dijelu grada idealna je za sve koji žele pobjeći od gradskog asfalta. Grmoščica je smještena između četvrti Vrapče, Črnomerec i Kustošija. Ovdje možete uživati i u predivnom pogledu na grad koji se pruža s vidikovca. Grmoščica je odličan izbor za lagane šetnje. Naime staza nije prezahtjevna, a mogu je proći i oni koji nemaju previše kondicije.

Okolica Zagreba

Ako želite otići na jednodnevni izlet u prirodu, okolica Zagreba nudi mnoštvo zelenih oaza gdje možete uživati u šetnji, napuniti baterije, ali ujedno i nešto novo naučiti.

Poučna pješačka staza Šumarica

Oko dva sata relaksirajuće šetnje potrebno vam je kako biste obišli ovu poučnu pješačku stazu Šumarica dugu oko devet kilometara. Sigurni smo kako ćete šetajući ovim puteljkom upotpunosti opustiti misli i uživati u prirodi. Naime, puteljak vodi kroz šumu, šumske obronke, uz potok Curek, preko potoka Kozara, potom uz vinograde i vikendice sve do vidikovca Lakovica nedaleko od Kozjače.

Odlučite li se za vikend bijeg u ovu oazu mira, doživjet ćete jednu pravu čaroliju prirode, a šetajući ovom stazom možete pročitati informacije o povijesti Vukomeričkih gorica, stanovništvu, drvenom graditeljstvu, biljnom i životinjskom svijetu.

Trakošćan

Jedan od najpoznatijih dvoraca koji se nalazi u Varaždinskoj županiji, bajkovito je mjesto za odmor u kojem će uživati sva vaša osjetila. Ispod dvorac nalazi se veliko umjetno jezero uz koje možete uživati u pikniku ili igrati badminton. Osim toga, neposredna okolica dvorca okružena je pejzažnim parkom i šumom kojom možete prošetati. Naime, Poučna staza Trakošćan „Put vila“ koja ide oko jezera pruža uvid u prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i okolnog područja. U laganoj šetnji dugoj 5 km možete razgledati prirodne ljepote. Na njoj se nalazi 20 poučnih točaka, kao i ribarska kućica koja je uređena kao info-točka gdje možete predahnuti za vrijeme šetnje.

Grebengrad

Grebengrad je danas ruševna utvrda koja se nalazi u okolici Novog Marofa, blizu mjesta Mađareva. Jedna je od najvećih utvrda u Zagorja, a nalazi se na istočnom rubu Ivanščice. Osim što ćete imati prilike vidjeti ostatke nekadašnje utvrde, put do nje vrlo je jednostavan i pristupačan. Stoga ovom rutom možete i biciklom.

 

Tijekom šetnje uživat ćete u šumskom zraku i prirodi, a uz put ćete imati prilike vidjeti lijepe tradicionalne ‘kleti’ s pogledom na Zagorje prema Kalniku. Osim toga, odlučite li se ovdje provesti vikend, možete iznajmiti jednu od dvije Mednih hiža. Riječ je o  autohtonim zagorskim drvenim kućama u kojima ćete uživati i odmoriti okruženi prirodom.

Izletište Vražja peć

Ovo mjesto pravi je biser prirode. Na ulazu u Sopot prošetat ćete dijelom po asfaltiranom putu, dijelom po makadamu i stići do potoka Sopotnica. Ovaj čaroban šumski prizor neće vas ostaviti ravnodušnima. Slap se s visine dva metra spušta iz spilje u jezerce dubine otprilike jednog metra i ispod mostića nastavlja mirno teći kao plitki potok dubine tako da ga čovjek može pregaziti. Zanimljiva je legenda oko imena Vražja peć. Naime, govori se kako je potokom prije 200 godina tekla crvena vatra. Ipak, postoji logično objašnjenje za crvenu boju potoka. Naime, ona potječe od crvenog neba za vrijeme zalaska sunca. Jedna predivan prirodna čarolija koju se isplati vidjeti i doživjeti.

Petrova gora

Nalazi se samo sat vremena vožnje od Zagreba. Šumski kompleks i svježi šumski zrak pravi su izbor za smirujući odmor i bijeg u prirodu. Ovdje možete prošetati uređenim planinarskim stazama uz koje je moguće obići mnoge kulturno-povijesne znamenitosti poput ostataka pavlinskog samostana, spomen-obilježja Kraljev grob, Spomenika revoluciji Vojina Bakića i Centralne partizanske bolnice.

Osim toga, ovdje se nalaze i dvije poučne staze – Rimski put i Kraljev put koji su prilagođeni i za osobe s invaliditetom.

Kozjača

Šuma Kozjača prostire se na blagim obroncima prigorskog dijela Karlovca i jedan je od simbola zelenila ovoga grada. Blago brežuljkasti teren idealan je za ugodne za šetnje i rekreaciju. Tijekom šetnje naići ćete na počne ploče uz koje ćete imati priliku naučiti ponešto i biljnom bogatstvu koje ovdje prevladava. Nakon duge šetnje možete predahnuti na klupicama ili se, u toplijim danima, možete osvježiti na gradskom kupalištu na Mrežnici.

Slapnica

Dolina Slapnica je potočna dolina kroz koju protječe istoimeni potok, a nalazi se u središnjem dijelu Žumberačke gore. Od 1999. godine postaje dio Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Šetnica prati tok rijeke te slapove koji će vas, sigurni smo, oduševiti.

Osim što radite na kondiciji, šetnja ili bicikliranje odličan su način na koji ćete nakratko pobjeći od užurbane svakodnevice i napuniti baterije. Boravak u prirodi na svježem zraku ima pozitivan učinak za naše fizičko i mentalno zdravlje, a dok sunca ima još dovoljno, iskoristite svaki slobodan trenutak za šetnju šumom.

Foto: Pexels, Instagram, Facebook

Učitati još
Zatvori