Vidikovci koji će vam dati novu perspektivu na sve ljepote Hrvatske
Vidikovci koji će vam dati novu perspektivu na sve ljepote Hrvatske

Vidikovci koji će vam dati novu
perspektivu na sve ljepote Hrvatske

Hrvatska krije brojne ljepote, a ponekad ih je najbolje vidjeti iz ponešto drugačije perspektive. Brojni vidikovci posjetiteljima osiguravaju zaista spektakularan pogled na prirodne ljepote, a mi smo izdvojili neke od najljepših.

Kanjon Zrmanje

Kanjon rijeke Zrmanje jedno je od mjesta koje će posjetitelja očarati na prvu. Pogled na kristalno čistu rijeku jedno je od najljepših mjesta u Hrvatskoj, a sama rijeka Zrmanja poznata je kao jedna od većih turističkih atrakcija. Vjerojatno je svima poznat podatak kako je upravo ova čarobna lokacija bila kulisa za snimanje kultnog filma Winnetou. Sam kanjon zaštićen je kao geomorfološki spomenik, a karakterističan je po liticama koje ga okružuju i koje su visoke čak 200 metara. Kad su vidikovci u pitanju, s ovih litica se pruža jedan od spektakularnijih pogleda u kojem bismo mogli uživati cijeli dan.

Tvrđava Sv. Mihovila, Šibenik

Tvrđava Sv. Mihovila posljednjih je godina poznata kao mjesto održavanja brojnih koncerata i kulturnih manifestacija. Prije svega je ona bogato kulturno naslijeđe, ali i mjesto s kojeg puca spektakularan pogled na stari dio grada Šibenika. Izgrađena je na strmoj stijeni, 70-ak metara iznad razine mora. Osim grada, jasno ćete s ove visine moći vidjeti i otoke šibenskog arhipelaga. Inače, tvrđava Sv. Mihovila je obnovljena još 2012. godine i od tada ima velik kulturni i turistički značaj za ovaj dalmatinski grad s bogatom povijesti.

Biokovo Skywalk

Jedna od novijih atrakcija o kojoj se posljednjih godina mnogo priča je vidikovac na Biokovu nazvan Skywalk. Ova ‘nebeska šetnica’ smještena je na jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo, na visini od 1228 metara iznad mora. Vidikovac je sagrađen u obliku potkove izvan litice, sa staklenom podlogom za hodanje. S vidikovca puca spektakularan pogled na Makarsku rivijeru i Split te otoke poput Brača i Hvara. Riječ je o zaista jedinstvenom iskustvu koje vam omogućava da na dlanu imati sve prirodne ljepote ovog dijela obale.

Srđ, Dubrovnik

I dok su Dubrovačke gradske zidine odličan izbor za pogled na staru jezgru grada, kad su vidikovci u pitanju, Srđ pruža poseban doživljaj. Panoramski pogled na Dubrovnik i otoke te otvoreno more koje ga okružuje nešto je što se zaista mora vidjeti. Do vrha možete jednostavno doći žičarom, što je samo po sebi jedinstven doživljaj. A ljepote samog juga Hrvatske s ove ćete visine vidjeti u jednom sasvim novom svjetlu.

Petrov vrh, Papuk

S juga selimo na istok Hrvatske, na mjesto koje često nazivaju najljepšim u Slavoniji. Na Zapadnom Papuku Petrov vrh je jedan od najistaknutijih. Nalazi se na 614 metara visine, a na vrhu se nalazi i planinarski dom. Na samome vrhu nalaze se ostaci nekadašnje drvene piramide i gornja stanica skijaške vučnice. S vrha se pruža predivan pogled na Podravinu, a također se može vidjeti i na brda u Mađarskoj.

Vrh Preradović, Fužine

Općina Fužine u Gorskom kotaru, osim simpatičnog istoimenog gradića, krije i jedan predivan vidikovac. Vrh Preradović smješten je na 892 metra visine iznad Fužina. S njega se pruža prekrasan pogled na jezera Bjer i Lepenice, Ličko polje, Vrata i okolne planinske vrhove. Prizor je spektakularan u bilo koje doba godine. Uspon je nešto zahtjevniji i traje otprilike 45 minuta, no zaista se isplati vidjeti Gorski kotar iz jedne drugačije perspektive.

Foto: Unsplash, Facebook

Učitati još
Zatvori