Planirate posjetiti Veneciju? Od danas se naplaćuje ulaz u grad, a vrijedi obratiti pažnju i na ova pravila
Planirate posjetiti Veneciju? Od danas se naplaćuje ulaz u grad, a vrijedi obratiti pažnju i na ova pravila

Planirate posjetiti Veneciju? Od danas se naplaćuje ulaz u grad, a vrijedi obratiti pažnju i na ova pravila

Venecija, jedan od najromantičnijih i najljepših gradova Europe, mnogima je neizostavna lokacija na popisu destinacija koje bi željeli posjetiti za života. Poznat po svojoj bogatoj povijesti, prekrasnim trgovima, mostovima i kanalima, ovaj grad oduševljava svakoga tko ga posjeti.

U Veneciji možete uživati u dugim šetnjama i na taj način istražiti njene slikovite ulice, vidjeti odlične muzeje, voziti se gondolom i probati ukusna jela talijanske kuhinje.

Naplata ulaza u grad

A iako i sami Venecijanci znaju koliko je njihov grad poseban te da od turizma itekako zarade, prenapučenost im predstavlja veliki problem. Naime, grad ima 55 tisuća stanovnika, a dnevno ga posjeti čak 60 tisuća ljudi.

Ponukani željom da smanje gužve koje guše grad tijekom vrhunca turističke sezone, gradske vlasti su donijele odluku o uvođenju sustava plaćanja za sve turiste. Time je Venecija postala prvi grad u povijesti koji je uveo ovo pravilo. No, ovo će se pravilo provoditi, za sada, samo 29 dana u godini, uglavnom vikendima od svibnja do srpnja. Detaljni popis datuma možete pronaći na linku, ali i na fotografiji u nastavku.

Na spomente datume ulazak u grad Veneciju podliježe plaćanju pristupne takse u iznosu od 5 eura, osim ako posjetitelj ne spada u jednu od kategorija koje mu daju pravo na oslobađanje od plaćanja. Pristup se naplaćuje ako u gradu boravite od 8:30 do 16:00 sati. Svoj dolazak možete rezervirati unaprijed na linku.

Maloljetnici mlađi od 14 godina isključeni su iz plaćanja ulaznice. Nositelji Europske invalidske iskaznice i osobe u njihovoj pratnji ostvaruju pravo na status izuzeća pri predočenju invalidske iskaznice.

Cilj pravila je očuvanje grada

Gradske vlasti su zbog velikog broja posjetitelja uvele niz pravila kojih se trebate pridržavati jer biste mogli dobiti novčanu kaznu. A kako bi vam cijelo putovanje prošlo što ugodnije, vrijedi obratiti pažnju i na sljedeća pravila.

Naime, u Veneciji se ne smije naslanjati na izloge trgovina i ležati na klupama, a piknik na javnim mjestima možemo zaboraviti. Novčana kazna se riskira zbog hranjenja golubova ili kupovanja od uličnih trgovaca. Zabranjeno je ispijanje alkohola na ulicama poslije 20 sati, kao i kupanje u kanalima.

Na mostovima nije dopušteno zaustavljanje ni ostavljanje ‘ljubavnih lokota’ kao što je to običaj u nekim drugim gradovima poput Pariza.

Šetnja gradom u kupaćem kostimu ili bez majice također je strogo zabranjena. Ako grad želite istražiti biciklom, imajte na umu da ga kroz centar ne smijete voziti, pa čak ni gurati.

Možda vam zvuči pretjerano, ali cilj svih ovih pravila je očuvanje grada. Također, vrlo ih je lako smetnuti s uma pa ih uzmite u ozbir idući put kad ćete za putovanje odabrati ovaj biser sjevernog Jadrana.

Foto: Pexels, Profimedia, Privatna ariva

Učitati još
Zatvori