Venecija nije grad, Venecija je iskustvo

Venecija nije grad, Venecija je iskustvo

Venezia

Putovanja kao hrana za inspiraciju

Prije otprilike godinu dana, moj život se poslom preselio u Švicarsku – zemlju potpuno suprotnog karaktera od Lijepe nam Naše. S obzirom na intenzitet posla, svakih nekoliko tjedana nastojim otputovati na barem par dana kako bih nahranila inspiraciju i otvorila oči stvarima na koje u strci zaboravljam.

Lista želja, posebice kada govorimo o putovanjima, poduža je. Basel je toliko dobro povezan s ostatkom Europe da na tjednoj bazi poželim barem tri puta “pobrat'” kofer i otputovati negdje neplanirano. Upravo ta dobra povezanost s gradovima, mom dragom i meni donijela je niz nedoumica oko odabira. Taman da si pomisliš: “Though life, what place in Europe to choose?”.

Venezia

Venezia

Odluka: Venecija

Navodno da svaki odrastao čovjek donosi preko 35 000 odluka na dnevnoj bazi (bilo da su one svjesne ili nesvjesne), i svaka od njih troši određeni dio energije. S obzirom na to da smo iscrpili svu energiju na traženje “mjesta pod suncem”, odlučili smo da ćemo dan prije posjetiti stranice jeftinih aviokompanija i odabrati najpovoljniji let koji će nam odgovarati!

VENECIJA! Zašto mi Venecija nije bila na listi želja? Bookirano! Jedna odluka manje – moram Vam priznati: Totalno dobra.

Sletjevši u Veneciju, osjetili smo neki poseban mir. Kako bi Dalmatinci rekli: ‘Nije bilo priše’. Brodovi s aerodroma prevozili su svakih 25 minuta. Kad kažem 25, mislim i na 20 i 30 minuta. U Veneciji dobra kava ima prednost nad točnošću. Srećom pa se nismo žurili, a Švicarske satove ostavili smo kod kuće.

Prepoznate li uzvik svog “kvarta” vozeći se na brodu, velike su šanse da ćete do mjesta i stići s obzirom na to da je čitav gradić veoma logičan. Uz to što je naravno i beskrajno fotogeničan.

Venezia

Venezia

Kad bih mogla usporediti turističku napućenost Venecije s nekim od Hrvatskih gradova – bio bi to Dubrovnik. Iz upravo tog razloga, odabrali smo hotel koji je smješten u mirnijem dijelu grada. Bila je to dobra odluka i definitivno bih ju preporučila.

Dopustite si da se izgubite u arhitektonskim ljepotama Venecije, ako ju imate prilike posjetiti. Malene uličice djeluju vrlo zanimljivo, svaka ponaosob. Nevjerovano, ali istinito – ovo je prvi gradić u kojemu nismo imali potrebu posjetiti muzej jer je svaki djelić komunicirao dio kulturološke ljepote za sebe.

Ugrabih čašicu sreće uz zalogaj sira u nekom finom baru, sjedite i promatrajte ljude i dopustite si osjetiti sve ljepote koje Venecija pruža. Pizza, dvije, tri – teško ćete odabrati onu najomiljeniju.

Venezia

Venezia

Venecija je više iskustvo, nego grad

Umjesto luksuznih izloga, odaberite one umjetničke. Umjetnici i mladi dizajneri oblikuju asesoare vrijedne divljenja koje ćete rado ponijeti kući.

Cjenovno prihvatljiv grad, ponudit će Vam puno više nego što očekujete.

Poruka svega je – ne budite ludi, Venecija definitivno zaslužuje mjesto na listi želja, obzirom da ju više opisujem kroz iskustvo nego kao kroz grad. Grad kojeg čine ljudi koji uživaju u svakoj sekundi ovog trenutka, ne misleći da će sutra prebrzo doći ili da je vrijeme tek tako brzo proletjelo.

Venezia

Venezia 09

Tekst & Foto: Eli Novaković

Učitati još
Zatvori