UNESCO je proglasio najljepšu ulicu u Europi – vodimo vas u virtualnu šetnju
UNESCO je proglasio najljepšu ulicu u Europi – vodimo vas u virtualnu šetnju

UNESCO je proglasio najljepšu ulicu u Europi
– vodimo vas u virtualnu šetnju

Zamislite scenu: hodate popločenim stazama dok vas okružuje arhitektura stara tri stoljeća, koja odiše poviješću. Ulica San Pedro, u gradu Osuna nadomak Seville, je pravi arhitektonski dragulj, a njenu ljepotu UNESCO je prepoznao kao ultimativnu – imenujući je najljepšom u Europi.

Zašto baš Ulica San Pedro?

Osim što je savršeno očuvana, Ulica San Pedro predstavlja šetnju kroz čitav spektar arhitektonskih stilova – od baroka do klasicizma. Njene široke i strme staze krase impozantne palače i kuće s detaljno izrađenim grbovima i klasičnim ulazima, a kovano željezo na balkonima daje poseban šarm.

Osuna se može pohvaliti titulom grada s najbolje očuvanom povijesnom jezgrom u Andaluziji. UNESCO je prepoznao ovu ulicu kao najljepšu u Europi, stavivši je ispred čuvenih ulica u Parizu, Rimu, Bruxellesu i Amsterdamu.

Filmska pozornica na otvorenom

UNESCO, ali i brojni filmaši odlučili su se za ovu lokaciju. Razlog za to je da Osuna nudi autentičan osjećaj prošlih vremena koji je teško replicirati. Bilo da je riječ o povijesnim dramama ili modernijim produkcijama, Ulica San Pedro pruža savršenu pozadinu za oživljavanje povijesnih priča. Upravo ovdje su se smjestili glumci popularne serije Igra prijestolja tijekom snimanja scena u ovom slikovitom gradiću.

Ulica San Pedro nije samo atrakcija za turističke posjete, već je živa galerija otvorenog tipa koja odiše duhom prošlosti, čineći svaki korak po njoj pravim putovanjem kroz vrijeme.

Cilla del Cabildo Colegial i Hotel Palacio Marqués de la Gomera samo su neki od bisera koji krase ovu ulicu, a Colegiata de Osuna je veličanstvena crkva koja dominira svojom ljepotom.

Ako se odlučite na posjetu Osuni, onda odvojite vrijeme i za Coto de las Canteras, mjesto koje oduzima dah svojim prirodnim ljepotama. Palacio de los Cepeda, sadašnji sud, također je prava arhitektonska poslastica.

Konačno, ako ogladnite tijekom obilaska, restoran Casa Curro nudi sjajne lokalne delicije koje će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane.

Učitati još
Zatvori