U niskom startu za proljetna putovanja: Ove zemlje već su ukinule sve ili većinu Covid mjera

U niskom startu za proljetna putovanja: Ove zemlje već su ukinule sve ili većinu Covid mjera

Zemlje Europske Unije planiraju sigurno otvaranje. Iako je i dalje prioritet zaštita zdravlja građana, sve se više zemalja odlučuje na otvaranje i postupno ukidanje Covid mjera, a neke su zemlje već potpuno ukinule Covid putovnice. Slobodna putovanja za sve još nisu moguća po svuda u Europi, ali i neke zemlje koje nisu ukinule mjere planiraju to učiniti uskoro. Donosimo korisne informacije za sve one koji u narednim danima planiraju putovanje u inozemstvo.

Danska

Danska je prva zemlja u Europskoj uniji koja je u potpunosti ukinula mjere protiv Covida. Ukinute su Covid potvrde, ali i nošenje maski. Za pristup javnim prostorima, kao što su barovi i restorani, muzeji, bazeni, velika događanja i sredstva javnog prijevoza, nije potrebna covid potvrda. Ipak, potvrde su ipak potrebne za sam ulazak u zemlju.

Norveška

Norveška je drastično ublažila mjere lockdowna, no i dalje je zadržala obvezu nošenja maski i držanja socijalne distance od 1 metar na mjestima gdje se okuplja puno ljudi. Restorani smiju posluživati alkohol iza 23 sata, rad od kuće više nije obavezan. Putnici u Norvešku više ne moraju dostaviti dokaz o cijepljenju, oporavku ili negativnom rezultatu PCR testa.

Slovenija

Slovenija je u veljači u potpunosti ukinula Covid potvrde kao i samotestiranje učenika. U Sloveniji tako Covid potvrde više nisu potrebne za ulazak u trgovine, centre, poduzeća, a ponovno smiju raditi diskoteke i noćni klubovi. Restrikcije su ukinute i u sektoru ugostiteljstva, pa sada ugostiteljski objekti više nemaju ograničeno vrijeme rada. Nema više niti besplatnog testiranja brzim testovima, no učenici u školama i dalje moraju nositi maske. Donesena je i odluka da više nema provjere Covid potvrda na graničnim prijelazima pri ulasku u Sloveniju.

Francuska

Francuska je od 14. ožujka ukinula obavezu nošenja maski kao i covid potvrde. Nošenje maski ostaje obavezno još jedino u javnom prijevozu, a covid potvrde u zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i nemoćne te u ustanovama za prihvat invalidnih osoba koje su posebno osjetljive.

Italija

U Italiji su mjere već trebale biti ukinute, no bile su produžene do 31. ožujka. Prvog travnja se, dakle, nakon više od dvije godine, mjere postupno počinju ukidati.

Britanija

Ukinuta je većina mjera, pa tako i nošenje maski u zatvorenim prostorima više nije obavezno. Covid potvrde više nisu obavezne za ulazak u noćne klubove i na veća okupljanja. Testiranja više nisu besplatna, a samoizolacija nije obavezna u slučajevima gripe. Do 1. travnja i dalje vrijedi preporuka da se u slučaju pozitivnog testa ostane kod kuće, a nakon toga će poticati ljude da preuzmu osobnu odgovornost.

Irska

Irska je također ukinula gotovo sve mjere za sprečavanje koronavirusa. Od 6. ožujka 2022. putnici više ne moraju dostaviti dokaz o cijepljenju, oporavku ili negativnom rezultatu PCR testa. Ukinuta su i ograničenja u radu ugostiteljskih objekata. Barovi, restorani i noćni klubovi nakon dvije godine su se vratili na staro radno vrijeme.

Nizozemska

Ugostiteljski i sportski objekti smiju primati posjetitelje bez ograničenja u broju posjetitelja, ali i u radnom vremenu. Ukinuto je nošenje maski, osim u javnom prijevozu i zračnom prometu, kao i Covid putovnice. Za ulazak u zemlju i dalje je potreban EU digitalni certifikat.

Na ovoj stranici možete provjeriti pravila i ograničenja vezana uz putovanja i COVID-19.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori